Jadranski otok cvijeća: Jeste li već posjetili čarobni Ilovik?

Još jedan dragulj naše obale koji ćemo uvrstiti na must-visit listu.

Tražite li mjesto za odmor daleko od buke i vreve te mase turista, vrijeme je da se upoznate s ljepotama jednog našeg sićušnog jadranskog otočića – Ilovika. Ovaj malen, ali neobično lijep otok u sebi nosi rustikalni štih Mediterana kakav je nekoć bio, a omiljeno je odredište nautičara. Tirkizno plavo more koje ga okružuje sa svih strana, bogat podvodni svijet, ali i bujno zelenilo otoka prizivaju ljude da ga posjećuju u sve većim brojevima, pa je sada pravo vrijeme da se uputite na njega i upoznate ga dok još nije postao kompletna Instagram senzacija.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Croatia Travel Info (@croatiatravelinfo)

Za početak je važno reći da se Ilovik nalazi na sjevernom Jadranu, nedaleko Malog Lošinja, a prepoznatljiv je po brojnim sortama cvijeća i raslinja koje na njemu uspjevaju. Ovaj najjužniji otočić lošinjskog otočja tako je znan i kao „hrvatski otok cvijeća“, a poseban je i po tome što na njemu živi tek stotinjak stanovnika u jednom naselju, a na samom teritoriju otoka nema niti jednog jedinog automobila!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @ilovik_moments

Sve staze na Iloviku su pastirske i makadamske, a svuda oko njih rastu nasadi maslina, ružmarina, kadulje i smilja, pa je zrak uvijek bogat mirisima. Mješavina morske soli, začina i mediteranskog cvijeća ovdje se isprepliće u pravu rapsodiju mirisa, pa nije ni čudo da se ovaj otočić naziva i otokom vitalnosti koji je dugo bio poznat po tome što su na njega dolazili respiratorni bolesnici, a sve ne bi li si na Iloviku pročistili pluća.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lošinjski muzej (@losinjskimuzej)

Sam otok ima tek 5,5 kilometara kvadratnih i lako ga se može preći u samo sat vremena hoda. Ipak, iako je njegova veličina malena, on nudi obilje sadržaja i ljepota. Osim savršeno čistih uvala za kupanje i lijepo uređenih plaža, tu su i šumski puteljci kojima možete istražiti otočić, a i dva stoljetna stabla eukaliptusa. Osim prirodnih ljepota, zanimljiva je i činjenica da je ovaj otok bio naseljen već u antičko doba, pa se na njemu mogu pronaći stari mozaici, ruševine i suhozidi, a nedavno su u uvali Paržine pronađeni ostaci antičkog broda starog oko 2200 godina!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Visual Travel Guide | CROATIA 🇭🇷 (@croatia.tv)

Najlakši naćin za doći do Ilovika je barkom s Malog Lošinja, a vožnja traje samo 10 minuta. Osim Ilovika, u blizini se nalazi i Sveti Petar, još jedan maleni otok vrijedan vaše pažnje. Naime, ovaj nenaseljen otočić može se pohvaliti jednom od najljepših Fortica na Jadranu, jer iz njezinih zidova izrastaju i proviruju goleme tropske palme.

Dakle, povijest, priroda i morske radosti na ovom se otočju spajaju u jedno, pa zašto i vi ne biste posjetili Ilovik i Sveti Petar prvom prilikom? Zasigurno ćete i sami ostati opčinjeni ljepotom mediteranskih prizora i mirisa koji vas ovdje okružuju sa svih strana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Croatia’s travel Guide (@cro2go)

PutovanjaHrvatskaJadranski otok cvijeća: Jeste li već posjetili čarobni Ilovik?

U najljepšoj kali stare jezgre Makarske pojavila se fantastična umjetnička instalacija

U jednoj od najljepših kala stare gradske jezgre Makarske do 14. kolovoza možete otkriti još jedno umjetničko iznenađenje zagrebačkog projekta Okolo koji ovdje gostuje od srpnja...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram