Na Pagu ćemo se moći kupati tijekom cijele godine? Ovo bi mogao biti razlog

Misteriozna pojava zbunila je čak i znanstvenike.

Ovog ljeta gosti, ali i žitelji otoka Paga primijetili su neobičnu pojavu koja se odvija u uvalama tog otoka. Pojavili su se misteriozni izvori tople vode koji značajno zagrijavaju temperaturu mora. Vrulje, iliti hladni izvori vode u moru, nisu nikakva nepoznanica te su česta pojava diljem naše obale, ali topla vrela dosad nisu zabilježena pa je ova situacija na Pagu izazvala veliko čuđenje znanstvenika.

O ovom je novom fenomenu paškog podmorja izvijestio Morski.hr koji je kontaktirao i Nataliju Dunić, stručnjakinju za praćenje temperature i stanja mora s Instituta za oceanografiju u Splitu, a koja je komentirala da se ova zagonetna pojava vjerojatno odnosi na više faktora.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lorenna Poturica (@lorenna_poturica_fitness)

Tako je pojasnila da su ovakvi izvori tople vode veličine dlana na morskom dnu rijetka pojava, a vjerojatno se radi o izvorima akumulirane tople vode u Velebitskom kanalu, a koja ovako izbija oko otoka Paga. Ovog je ljeta zabilježeno da je Jadran na nekim mjestima imao neobično visoke temperature mora na dubinama od 10 m i više, osobito u odnosu na pliće dijelove mora, gdje su temperature znale biti čak i niže.

Ovakvi temperaturni ekstremi i razlike, rekla je Dunić, mogu biti posljedica jakih južnih vjetrova koji su utjecali na Podvelebitski kanal, gdje se toplija voda s juga i otvorenog mora nakupila, a zatim se miješala s hladnijim okolišem. Ovaj proces stvara dojam toplog strujanja u vodi oko otoka Paga.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lijepa naša (@lijepanasahr)

Zasad bez detaljnih i dugoročnih mjerenja znanstvenici ne mogu utvrditi čvrst razlog zbog kojeg je došlo do ovog fenomena, ali ono što je sigurno je to da će vrijeme pokazati je li riječ o trajnoj atrakciji zbog koje će kupanje u moru oko Paga biti moguće tijekom cijele godine, ili pak o prolaznoj posljedici naglih temperaturnih promjena ovog ljeta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli CROATIA (@croatia)

PutovanjaHrvatskaNa Pagu ćemo se moći kupati tijekom cijele godine? Ovo bi mogao...

Kako biti podrška u trenutku suočavanja s dijagnozom raka dojke?

Mjesec listopad je poseban mjesec jer je posvećen borbi protiv raka dojke. Samim time, vrijeme je kada se diljem svijeta ističe važnost prevencije, ranog...

Za sve fanove ‘Friendsa’: Preslatke jeftine Sinsay jastučnice!

Humoristična serija ‘Friends’ koja je obilježila 1990-e odavno uživa kultni status, a zbog svoje feel-good vibre gledatelji joj se sada već desetljećima stalno iznova...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram