Otvorenje 54. izdanja Trogirskog kulturnog ljeta uvod je za najbogatiji program u kojem mogu uživati apsolutno svi

Službeno je započeo period kada UNESCO-v grad postaje otvorena pozornica. Tijekom dva i pol mjeseca očekuje nas raznolik i kvalitetan kulturni, zabavni, glazbeni i sportski program s preko 75 događanja koja potvrđuju bogatstvo umjetničkog stvaralaštva koje Trogir posjeduje i ugošćuje.

Ne postoji lista najljepših gradova u Hrvatskoj koja bi mogla izostaviti Trogir, grad koji je zbog svoje posebnosti uvršten pod UNESCO-vu zaštitu. Uske kamene ulice, mediteranski šarm i povijest koja se osjeti na svakom kutku staroga grada, svake godine privlače ogroman broj domaćih i stranih posjetitelja.

Grad majstora, kako ga često nazivaju upravo zbog majstora koji su ostavili neizbrisiv i značajan povijesni trag uklesan ili ispisan na pročeljima gradskih kuća, u njihovim dvorovima, na crkvama i u njima, nudi puno toga za vidjeti. Od Radovanovog portala iz 13. stoljeća koji će vas očarati brojnim detaljima pa do Gradske lože prepoznatljive po svojih šest stupova, katedrale Sv. Lovre, Gradske vijećnice, crkve Sv. Sebastiana, palače Ćipiko…

54. izdanje Trogirskog kulturnog ljeta

Upravo je ova gore spomenuta bajkovita vizura poslužila kao kulisa jedinstvenog nastupa kojim je pod vedrim nebom, na trgu Ivana Pavla II, svečano započelo 54. Trogirsko kulturno ljeto. Ovogodišnje izdanje kulturnog ljeta posvećeno je proslavi šest desetljeća neprekidnog djelovanja klape Trogir – prve formalno organizirane klape u Dalmaciji.

Ovaj glazbeni spektakl uveličao je poznati hrvatski glazbenik i pjevač Ivica Sikirić Ićo, koji je 1995. preuzeo mjesto prvog tenora od legendarnog Vinka Coce, čime je nastavio tradiciju visoke kvalitete glazbenih izvedbi.

Besprijekorna izvedba pjesme „Projden Kroz Pasike“ kojom je ljeto u gradu službeno započelo, izazvala je snažne emocije kod više od tisuću Trogirana i posjetitelja grada majstora koji su do posljednjeg mjesta ispunili glavni trg. Posebno oduševljenje izazvao je izlazak Ivice Sikirića Iće koji je publiku raspjevao svojim dobro poznatim hitovima. Izmjenjivanje fantastičnih pjevača na pozornici te njihove zajedničke izvedbe antologijskih pjesama stvorile su očaravajuću atmosferu i prezentirale posjetiteljima klapsko pjevanje kao neprocjenjivi dragulj trogirske nematerijalne kulturne baštine.

 

Trogir se izdvaja i po nevjerojatno bogatom i raznolikom kulturnom programu koji ovo ljeto donosi cijeli niz zbivanja i to za sve uzraste

Nakon otvorenja slijedi impresivan line–up poznatih izvođača domaće i regionalne glazbene scene. Među zvučnim imenima koja će nastupiti su: Josipa Lisac, Sergej Ćetković, Magazin, Ivica Sikirić Ićo, Zorica Kondža, Diktatori, Mjesni odbor, Matko i Brane, Klapa Šufit s kojom nastupaju Petar Dragojević i Boris Oštrić.

Osim ovih sjajnih nastupa, Trogir će u srpnju ugostiti kulturni festival Opera Selecta koji ove godine obilježava svoje 16. izdanje. Obožavatelji elektronske glazbe pod zidinama kule Kamerlengo očekuje 11. izdanje Moondance festivala, jednog od vodećih underground techno festivala u regiji.

Muzej grada Trogira priredio je nekoliko izložbi tokom ljeta, a svakako treba istaknuti izložbu Salvdor Dali: Hidden faces koja po prvi put hrvatskoj publici predstavlja čak 162 umjetnikova djela iz privatne zbirke Kesauri iz Francuske.

Kula Kamerlengo i park Malarija ovoga će ljeta postati svojevrsne otvorene pozornice na kojima će, uz kino projekcije, nastupati i brojna poznata lica iz svijeta kazališta, pa tako odrasle očekuju predstave kao što je Mali raj, Šta me opet snađe, Otvoreni brak, ali i ostale izvedbe i stand up nastupi, kako za odrasle, tako i za djecu.

Za više informacija svakako pratite službene stranice turističke zajednice grada Trogira i društvene mreže gdje vas uvijek čekaju najsvježije informacije o svim manifestacijama.

PutovanjaHrvatskaOtvorenje 54. izdanja Trogirskog kulturnog ljeta uvod je za najbogatiji program u...

Facebook

99,687FanovaLajkaj