Znate li da stjenoviti Kornati imaju i jednu bajkovitu pješčanu plažu?

Lojena je plaža koja plijeni pažnju tirkizno plavim morem, a nalazi se u sklopu Nacionalnog parka Kornati.

Nacionalni park Kornati jedan su od hrvatskih najpoznatijih nacionalnih parkova, a svojom stjenovitom ljepotom već godinama privlače nautičare i turiste iz cijeloga svijeta. Prekrasne kamene vizure, sivi obronci na kojima se može vidjeti tek pokoja ovčica i litice koje mame na skakanje u modre dubine mora – sve te pitoreskne prizore povezujemo s Kornatima, no jeste li znali da ovaj raj od 89 otočića skriva i jednu divnu pješčanu plažu?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eufemija Zadar🚢 (@eufemija_kornati_excursion)

Kao što znamo, pješčane plaže nisu česta pojava na Jadranu, pa ipak, tu i tamo neka nas obori s nogu svojom prirodnom ljepotom. Jedna takva skrila se i među brojnim otocima Kornata, a zove se Lojena. Kristalno plavo more, prirodni, sitani bijeli pijesak i duboka uvala privlače na ovo mjesto obožavatelje mira, nautike i plaža sklonjenih od pogleda masa. Ovo je jedina prirodna pješčana plaža na Kornatima i jedna od rijetkih na kojima je pristup moru vrlo pitom, pa pogodan i za malenu djecu.

Duboko usječena uvala s plažom Lojena nalazi se na jugozapadnoj obali otoka Levrnaka u sklopu Kornata, a do nje je zapravo najlakše i jedino moguće doći brodicom. Možete do nje dakle stići vlastitom jedrilicom, gliserom ili jahtom, ali i organiziranim prijevozom iz Murtera, a iz kojeg linija nekoliko puta dnevno prevozi turiste iz i do Lojene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ids my life (@idssie)

Sama plaža je okružena stijenama, a u svojoj sredini prvo postaje carstvo bijelih oblutaka, koji se postepeno pretvaraju u pijesak. Tako je prilaz mogu ugodan za stopala, a more tirkizno plavo. Uz to, okolne stijene skrivaju brojne morske životinje, pa je ovo područje popularno među ljubiteljima ronjenja. Nemojte se uopće začuditi ako ovdje ugledate hobotnice i murine kako izviruju ispod kamenja.

Također, vrijedan spomena je i vidikovac koji se nalazi na malenom brežuljku ponad Lojene, a s kojeg se pruža divan pogled na ovu jadransku plažu. Ovdje osim Lojene možete vidjeti i ostatak Kornata, pa će vas pogled zaisgurno oboriti s nogu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ilirija Resort-Hotels & Villas (@ilirijaresort)

Dakle, ako se ove godine nalazite na godišnjem odmoru u blizini Kornata, znate gdje vam je poći – Lojena će vas dočekati spremna, sa srebrkastim pijeskom i nevjerojatnom bistrinom mora. Uopće ne sumnjamo da će svako kupanje ovdje biti divno sjećanje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Alessandra Mainetti (@alelamaina)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Даня (@daniellaschoenfeld)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M A R I O J U R I N A (@mariojurina)

PutovanjaHrvatskaZnate li da stjenoviti Kornati imaju i jednu bajkovitu pješčanu plažu?

Nakon prošlotjednog ogromnog interesa posjetitelja, Ilica opet postaje mjesto druženja

Protekle nedjelje, u sklopu projekta Atrupunktura, održalo se jesensko izdanje ulično-umjetničkog festivala zajednice Projekta Ilica: Q'ART te pokazalo što nastaje kad se spoji ono...

Grad, gora, salaš i vino – magična Vojvodina

Najbolja polazna točka za istraživanje vojvođanskih ljepota svakako je njezin najveći grad – Novi Sad.    Drugi najveći grad u Srbiji uz Beograd slovi kao...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram