Grad, gora, salaš i vino – magična Vojvodina

Čarobna ravnica, u kojoj se u nekoliko minuta iz urbanog centra nađete u zelenilu salaša ili na mističnim obroncima gore na kojoj su smještene banje i manastiri – sve to čini ljepotu susjedne i bliske nam srpske Vojvodine. Baš kao i našom ravnicom, vojvođanskim krajolikom dominiraju prostrana polja žute ili zelene boje koja svoju ljepotu na različit način pokazuju u svako doba godine. Šume, rijeke, jezera i pokoja gora čine skladnu cjelinu bogatu doživljajima u kojoj ćete se konačno u potpunosti opustiti i odmoriti!

Najbolja polazna točka za istraživanje vojvođanskih ljepota svakako je njezin najveći grad – Novi Sad.    Drugi najveći grad u Srbiji uz Beograd slovi kao centar urbanog života koji se brzo razvija i koji je važna točka na svjetskoj karti najboljih mjesta za provod kada su u pitanju festivali, naravno zbog popularnog EXIT-a koji se tijekom ljeta održava svake godine. No, Novi Sad je puno više od mjesta koji živi samo kada se upale svjetla festivalskih pozornica. Simpatične uličice starog dijela grada ispunjene su kafićima i restoranima u kojima je uvijek dobro raspoloženje, a brojni kutci će vas pozvati da fotografijom ovjekovječite svoj boravak.

Novi Sad – Petrovaradin

Nikako ne propustite moderan postav Muzeja grada Novog Sada u kojem ćete puno saznati o povijesti prostora koji se razvijao pod utjecajem nekoliko naroda, kultura i religija zbog kojih je danas toliko raznolik i privlačan. U gradu se nalazi i Muzej suvremene umjetnosti Vojvodine. Jedna od najprepoznatljivijih gradskih znamenitosti je katedrala koja se smjestila na Trgu slobode. U današnjem je obliku završena krajem 19. stoljeća, a toranj sa satom na sve četiri strane visok je 72 metra.

Muzej grada Novog Sada

Multikulturalnost centra Vojvodine vidljiva je i u prisustvu i važnost židovske sinagoge, još jedne popularne gradske znamenitosti. Ipak, Novi Sad svoje najljepše lice pokazuje na obali jedne od najvažnijih europskih rijeka – Dunava. Prije svega tu je Petrovaradinska tvrđava koja se smjestila na desnoj obali Dunava i koja s visine nadgleda grad. Impozantne zidine kriju brojne prolaze i prostore, od kojih svaki priča brojne priče iz bogate prošlosti. Tvrđava je tijekom stoljeća mijenjala oblik, a izgrađena je s ciljem obrane od Turaka. Ako se ikada nađete na tvrđavi, nemojte nikako propustiti prošetati do sata kojeg lokani stanovnici zovu „pijani sat“, a kraj kojeg se pruža fascinantan pogled na grad. Sat je poseban jer mala kazaljka pokazuje minute, dok velika pokazuje sate, zato da bi se vrijeme moglo vidjeti s veće udaljenosti.

Ako ste u Novom Sadu tijekom ljetnih mjeseci, sigurno će vam biti vruće. To možete riješiti tako da se okupate u Dunavu, primjerice na popularnoj pješčanoj plaži Štrand na kojoj se tijekom ljetnih mjeseci održavaju brojne manifestacije. Tu su i košarka, tenis, odbojka na pijesku… ako ste sportski tip, naći ćete nešto za sebe! Za kraj pregleda grada ostavili smo upravo sportski aspekt, koji posebno dolazi do izražaja na keju koji se pruža uz Dunav, gdje i domaćini i gosti provode vrijeme rekreirajući se, uz pogled na rijeku i brojne znamenitosti iz gradske povijesti. Treba reći i da je ova godina posebno važna za grad, jer nosi titulu Europske prijestolnice kulture s kojom su došli i brojni novi sadržaji i atrakcije.

Fruška Gora

Upoznajte okolicu Novog Sada

Ako ste se nauživali u urbanim čarima Novog Sada, vrijeme je da upoznate njegovu okolicu. A ona je uistinu spektakularna! Prva preporuka je svakako Fruška gora, duga 80 a široka 15 kilometara, s brojnim prirodnim i kulturnim ljepotama koje su dio nacionalnog parka proglašenog 1960. godine. Od kulturnih ljepota svakako treba istaknuti brojne manastire koji su posebna mjesta mira, smješteni u carstvu zelenila i bogate prirode.  Najviši vrhovi Fruške gore su Crveni čot (539 m), Orlovac (512 m) i turistički centar Iriški venac (490 m). Svako treba istaknuti i etno selo Vrdnik, s brojnim etno sadržajima i starom Vrdničkom kulom koja je vrlo važan spomenik pod zaštitom države. U Vrdniku su nedavno izgrađene i nove Fruške terme, moderan kompleks bazena i smještaja koji je po standardu na razini najboljih europskih termi toga tipa.

Vrdnik kula

U blizini Novog Sada, na obroncima Fruške gore smjestio i jedan pitoreskni vojvođanski gradić – Sremski Karlovci. Važan je prije svega kao obrazovno i religiozno središte, ali i poznat kao mjesto gdje se može uživati u gastronomskim specijalitetima. Posebno će na svoje doći ljubitelji vina, jer je Fruška gora poznata kao jaka vinska regija. Od svih sorti koje su karakteristične za taj kraj, posebno treba istaknuti slatku sortu Bermet, koja se posebno i s dugom tradicijom uzgaja upravo tamo. Ako ste u Sremskim Karlovcima, ne propustite posjetiti i degustirati vino u jednoj od lokalnih vinarija. Ne propustite posjetiti  Kapelu Gospe od Mira – jednu od najpoznatijih znamenitosti grada koja ponosno stoji na brdašcu s kojeg se pruža prekrasan pogled na krajolik. Od ostalih znamenitosti ovog zanimljivog malog mjesta, ističemo Karlovačku gimnaziju, za koju mnogi kažu da je najljepša u Srbiji! Odmah u blizini nalaze se i česma Četiri lava te Saborna crkva Svetog Nikole, odmah do niza restorančića u koje možete sjesti i na miru uživati u polaganom vojvođanskom obroku.

Sremski karlovci gimnazija

A mjesto na kojem se vjerojatno najbolje može uživati u takvom obroku je salaš. Tako blizu gradske vreve i urbanog života, a tako miran, zelen i pozitivno usporen, vojvođanski salaš savršen je za provod u prirodi, s odličnom gastronomijom i veselom „lako ćemo“ atmosferom. Na salašima se sneno odmara, zabavlja, veseli i provodi vrijeme u blaženoj bezbrižnosti. U blizini Novog Sada nalaze se brojni salaši koji čuvaju tradiciju i upravo su po tome posebni i nezamjenjivi.

Iz svega navedenoga da se zaključiti da su Srbija, Novi Sad i Vojvodina atraktivne destinacija gdje se može provesti više predivnih dana. Geografski su nam najbliži, pa su lagano i brzo dostupni iz svih dijelova Hrvatske. Na svakom od vas je da si, po vašim željama, odaberete kako ćete provesti savršeni vojvođanski odmor!

FotoPromo
PutovanjaMeđunarodna putovanjaGrad, gora, salaš i vino – magična Vojvodina

Facebook

99,687FanovaLajkaj