Kamo za vikend? Posjetite ovaj predivan srednjovjekovni gradić na samo sat i pol od Zagreba

Škofja Loka se treba naći na vašem popisu mjesta za izlet.

Odavno nam je Slovenija omiljeno odredište za vikend izlete i putovanja, a ovaj put donosimo prijedlog za sljedeće sunčane i vedre dane koje biste mogli provesti u jednom jako šarmantnom srednjovjekovnom gradiću nedaleko Ljubljane, samo sat i pol udaljenom od Zagreba. Radi se naravno o Škofjoj Loki, a koja osvaja na prvi pogled svojim starim centrom i zelenim šumama koje ju okružuju.

Za one koji ne znaju ili nikada nisu čuli za ovaj slovenski biser, Škofja Loka je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradića u ovom dijelu Europe, a prvi puta se spominje u 13. stoljeću. Škofja Loka se tako smjestila na obroncima dviju gorenjskih gora, a predivan stari grad koji natkriljuje centar, brojne kuće i sitne uličice su sagradili freisinški biskupi, koji su vladali gradom preko 830 godina.

Živopisno središte grada obiluje slatkim dućanima, restoranima i bistroima, a posebno je ovaj grad poznat po brojnim obrtnicima i malim zanatima. Naime, grad se tijekom stoljeća razvio u pravu malu poduzetničku meku te i danas možete u njemu kupiti ručno rađene proizvode od čipke, keramike ili pak meda.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Azimut Center (@azimutcenter)

Zasigurno najpoznatija znamenitost Škofje Loke je dvorac, Loški Stari grad. Nalazi se na samom rubu padina iznad grada i ušća rijeke Sore. Stari grad je nastao u 13. stoljeću, a do kraja 19. stoljeća, kada je jedan dio srušen, bio je najveći dvorac u Sloveniji, što dokazuju njegovi temelji. Danas je pretvoren u muzej te je otvoren za obilazak javnosti.

Ako se uputite na izlet u ovaj slatki gradić svakako obiđite centar grada i veličanstveni dvorac, a ne smijete propustiti kušati ni medene kolačiće koji se tradicionalno spremaju u ovom kraju. Povijesno gledano, recepturu za medene kolačiće u Škofju Loku su donijele redovnice klarise, tradiciju su nastavile uršulinke, a s vremenom se pečenje medenjaka iz samostana proširilo i u grad i okolicu. Medeni kruščići/kolačići se tradicionalno u Škofjoj Loki peče na sve vjerske blagdane, a posjetitelji ga mogu kupiti kao suvenir.

Dobro je znati i da su okolne šume pune lijepo uređenih biciklističkih i planinarskih staza, pa vam sigurno neće ponestati aktivnosti za jedan vikend posjet.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli #kampadanes 🇸🇮 SLOVENIA (@kampadanes)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vid Bobnar (@vid_bobnar)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Przemysław Adamski (@_adams_ki)

PutovanjaMeđunarodna putovanjaKamo za vikend? Posjetite ovaj predivan srednjovjekovni gradić na samo sat i...

Prvi program prevencije rizičnog ponašanja u virtualnom okruženju u osnovnim školama

Hrvatski Telekom je u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom (ERF) Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo projekt „Alati za moderno doba“, prvi strukturirani i znanstveno utemeljeni program...

Predstavljen branding otoka Hvara

Turističke zajednice otoka Hvara predstavile su zajedničku brand strategiju, slogan, vizualni identitet i brand video. Riječ je o najopsežnijem brandingu jednog hrvatskog otoka, čiji...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram