Znate li da na svijetu postoji grad u kojem možete u prozor staviti čašu – i teći će vino?

Atrakcija koja oduševljava sve zaljubljenike u dpbru kapljicu.

Italija nas svojim gradovima, bogatom poviješću, jelima i neopisivim šarmom nikada ne prestaje inspirirati, a jedna od najljepših destinacija te zemlje neosporno je Firenca. Taj prekrasan toskanski grad muzeja, mostova i dobre hrane mnogima se nalazi na ‘bucket’ listi putovanja koja amoraju doživjeti, a jeste li znali da se u njemu nalazi i posebna atrakcija kakve nema nigdje drugdje u svijetu?

Naime, radi se o prozorima iz kojih teče vino! Da pojasnimo, diljem Firenze tijekom stoljeća su se diljem grada otvarale vinarije i vinoteke, a u sklopu njih nicali su i mali prozorčići na pročeljima zgrada kroz koje bi se ljudima na njihov zahtjev točilo vino u čaše! Talijani te prozorčiće nazivaju buchette del vino, odnosno vinski prozori.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli italia.it FR (@italiait.fr)

Tradicija gradnje vinskih prozora i točenja vina na ovaj način započela je 1600-ih, kada je Firencom harala kuga, a zanimljivo je da su se ovi prozorčići pokazali i kao jako koristan način posluge gostiju za vrijeme nedavne pandemije Covida-19. Otvori su toliko mali da jedva dopuštaju prolaz boci, pa su idealni za umetanje čaše koju preuzme netko iz vinoteke i natoči vam vino, a vi samo preuzmete s vanjske strane.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dilara B (@d1larabegum)

Ove prozorčiće možete prepoznati i po tome što vrlo često imaju gornji luk prozora oblikovan tako da nalikuje kapljici, a kada su zatvoreni imaju mala drvena vratašca. Najviše vinskih prozora u Firenci se nalazi u četvrti Santo Spirito, pa ako se nađete u tom gradu, svakako posjetite spomenuti kvart.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dijana (@dijanamustafagic)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Le Monocle Voyageur . (@le_monocle_voyageur)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 𝘽𝙖𝙗𝙖𝙚 🌿 (@babaefirenze)

PutovanjaMeđunarodna putovanjaZnate li da na svijetu postoji grad u kojem možete u prozor...

Facebook

99,687FanovaLajkaj