Nisu li čarobni ovi vidikovci u Lonjskom polju? Želimo ih posjetiti čim prije!

Atrakcija kakva se rijetko viđa.

Hrvatska se može pohvaliti s doista raznolikim geografskim regijama i velikim prirodnim ljepotama. Od Nacionalnih parkova pa sve do Parkova prirode, našu zemlju vrijedi otkrivati cijeli život. Među svim tim divnim lokalitetima, svakako se ističe i Park prirode Lonjsko polje, jedno od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Ovaj prekrasni prirodni park oaza je stotina vrsta ptica, životinja i autohtonih vrsta, a radi se i o idealnoj vikend destinaciji. Naime, ako vam nedostaje ideja za vikend izlet – svakako provjerite što sve nudi Lonjsko polje te se i sami zaljubite u ovo veličanstveno područje unikatne tradicije, povijesti i prirodnih obilježja.

Prvi ulaz u Park od Zagreba je udaljen samo 75 kilometara, tako da je idealan za jednodnevni posjet. Lonjsko polje nudi vam obilje šetnica, biciklističkih staza, vodenih puteva i motorističkih tura kojima možete obići ovaj Park prirode, no nama su za oko zapeli posebni vidikovci koji krase ovo područje. Naime, radi se o vidikovcima znanima kao i bestijiariji, a koji izgledaju naprosto nevjerojatno. Cijeli set ovih vidikovaca čini sjajnu arhitektonsku intervenciju u prostor, a zahvaljujući odličnom dizajnu već osvajaju i nagrade.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lonjsko Polje Nature Park (@lonjskopolje_naturepark)

Vidikovci o kojima govorimo pružaju jedinstven pogled na ovaj Park prirode te omogućuju posjetiteljima da skriveni od pogleda životinja nesmetano uživaju u promatranju njihovih kretanja u prirodnom im staništu. Osobito se ovi vidikovci sviđaju ljubiteljima ptica. Naime, ptice su jedna od najugroženijih životinjskih vrsta na našem planetu, a Lonjsko je polje IBA (Important Bird Area) područje, tj. globalno važno stanište za očuvanje ptica. Na popis tih područja Park je ušao davne 1989. godine. Na površini Lonjskog polja, koje se prostire na 506 kilometara četvornih, zabilježeno je preko 250 vrsta ptica među kojima su 134 gnjezdarice. U europskim, pa i svjetskim razmjerima, tako velika zastupljenost ptica na relativno malom prostoru znači izuzetno bogatu ornitofaunu. Lonjsko polje pticama je važno gnjezdilište, zimovalište i obitavalište, a sada ih možete promatrati bez da ih ometate – i to zaštićeni u vidikovcima koji sami po sebi oduzimaju dah.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lonjsko Polje Nature Park (@lonjskopolje_naturepark)

Napravljeni od struktura od metala, pruća i drva, sjajno su se uklopili u okoliš te tvore doista zanimljivu estetsku simbiozu s prirodom koja ih okružuje. Ono što je bitno znati je da, ukoliko ih želite posjetiti, svoj dolazak prethodno trebate najaviti u najbližem posjetiteljskom centru. Cijeli ovaj novoizgrađeni kompleks osmislili su arhitekti Mia Roth i Tonči Čerina sa suradnicima Vedranom Kasapom i Ozanom Ursić iz Clinica studija, Ivanom Fabrio, Nikom Mihaljevićem te Frankom Tretinjak koja je izradila ilustracije.

Nama izgledaju kao prekrasni svemirski brodovi smješteni usred polja i močvara ovog područja, a čini nam se kako će im popularnost postati planetarna.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lonjsko Polje Nature Park (@lonjskopolje_naturepark)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lonjsko Polje Nature Park (@lonjskopolje_naturepark)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lonjsko Polje Nature Park (@lonjskopolje_naturepark)

PutovanjaHrvatskaNisu li čarobni ovi vidikovci u Lonjskom polju? Želimo ih posjetiti čim...

Lana Gojak Bajt u podcastu „Mame kod Lane“ ugostila glumicu Marijanu Mikulić

Glumica Lana Gojak Bajt nedavno je pokrenula audio i video podcast "Mame kod Lane", u kojemu je imamo prilike gledati i slušati u ulozi voditeljice, točnije domaćice...

Glazbeni spektakl ‘Rock Opera’ na turneji Hrvatskom

Nakon rasprodanih koncerata diljem regije, najveći glazbeni simfo-rock spektakl na ovim prostorima, ‘Rock Opera’, organiziran u zajedničkoj suradnji međunarodnog simfonijskog orkestra, big banda i zbora,...

Ove subote Hauser nastupa na Trgu Svetog Petra u Vatikanu

Priliku da svoj repertoar odsviraju na jednoj od najpoznatijih lokacija na svijetu nemaju mnogi glazbenici, a zbog iznimnog talenta i autentičnog glazbenog izričaja, ta...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram