Pelješac i Korčula imaju mnoštvo sadržaja zbog kojih ih vrijedi posjetiti u bilo koje doba godine

Iako se ljetne vrućine polako povlače pred ugodnijim jesenskim temperaturama, još je uvijek pravi trenutak za zabavan i kvalitetan odmor! More je još uvijek toplo pa se možete okupati ako želite, no naši otoci nude gomilu sadržaja zbog kojih možda ni nećete poželjeti vaditi ručnik iz putnog kofera.

Poluotok Pelješac i otok Korčula nalaze se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a osim po moru, lijepim uvalama, plažama i otočićima koji ih čine poželjnim ljetnim destinacijama, imaju mnoštvo sadržaja zbog kojih ih vrijedi posjetiti u bilo koje doba godine. Donosimo vam kratki pregled najboljeg od najboljeg na dva južnodalmatinska bisera koji su toliko dobro povezani i bliski da ih možete posjetiti u sklopu jednog putovanja. Ovaj je pregled ujedno i presjek sadržaja i konkretnih atrakcija u kojima ćete sigurno uživati!

U carstvu kamenica i vrhunskog vina

Kada ste s kontinenta skrenuli na Pelješac, prva veća mjesta na koje ćete naići su Ston i Mali Ston. Vrijeme je za kamenice! Te su školjke nadaleko poznati specijalitet poluotoka i nigdje nisu tako ukusne nego na Pelješcu, pogotovo kad vam ih izvade direktno iz mora. U Malom Stonu naći ćete nekoliko restorana koji ih poslužuju, no imate i mogućnost odvesti se barkom do morske farme gdje se uzgajaju, i to u aranžmanu Bota Šare Oyster & Sushi Bara. Ljubazni će vas domaćini u par minuta plovidbe odvesti na platformu na kojoj se kamenice vade iz mora, otvaraju i poslužuju. Jedinstveno iskustvo u posebnom ambijentu koje ne smijete propustiti. Ako niste ljubitelji kamenica i to ne planirate postati, u restoranu možete dobiti brojna druga jela iz bogate dalmatinske kuhinje.

Nakon ukusnog ručka, vratite se na obalu i produžite do Stona nad kojim se nadvijaju impozantne zidine koje spadaju među najduže očuvane fortifikacije u svijetu. Kratka šetnja od 15 minuta po zidinama dovoljna je za uživanje u prekrasnoj panorami grada, a od gore nećete moći ne primijetiti bazene soli koji čine stonsku Solanu – najstariju u Europi! Potječe iz davnog 14. stoljeća, kada je sol bila vrjednija od zlata. Ako ste u Stonu krajem srpnja ili tijekom kolovoza, možete sudjelovati u berbi soli.

Kada glavnom cestom od Stona krenete prema Orebiću, obavezno morate skrenuti k tunelu Dingač koji vas vodi do pravog obalnog spektakla. Na strani otoka koja gleda na Mljet, Korčulu i Lastovo nalaze se strme padine na kojima je posađena vinova loza od koje se radi jedno od najslavnijih hrvatskih vina – Dingač. Ako želite s visine vidjeti plavo more, dok šećete kroz zelene, strme vinograde na kojima je berba pravi izazov, nema boljeg mjesta. Dingač je verzija plavca malog i spada u vina visoke kvalitete, s podosta alkohola – čak oko 17 %.

Za degustaciju se najbolje iz vinograda spustiti na obalu i uživati u jednom od OPG-ova i restorana koji ga poslužuju. Primjerice, Agroturizam Braenović svoju gastronomsku ponudu dobrim dijelom radi oko Dingača, pa tako možete kušati veliki specijalitet kojim ćete uistinu osladiti nepce – hobotnicu kuhanu s Dingačem. Druga slavna vinska sorta s Pelješca je Postup, koji se također dobiva od sorte grožđa plavac mali, posađene na osunčanim padinama južnog dijela poluotoka.

Na krilima vjetra   

Kada konačno stignete do Orebića – najvećeg mjesta na otoku, možete odsjesti u nekom od hotela ili odabrati nešto od bogatog izbora privatnog smještaja. Ako ste za hotel, preporuka je mali obiteljski Hotel Indijan na čijoj terasi dominiraju palme, pa je doručak u zoru poseban doživljaj.

Orebić je odlično polazište za upoznavanja krajnjeg dijela poluotoka, a i sam nudi brojne zanimljive sadržaje. Svakako treba istaknuti slastičarnicu Croccantino u kojoj možete probati najfiniji sladoled na Pelješcu, i to uz pogled na more ili ugodnu šetnju obalom.

U blizini Orebića (u mjestu Viganj) nalazi se ponajbolje mjesto na Jadranu za upoznavanje sa čarima windsurfinga Water Donkey Windsurfing & Kitesurfing Center. Ako ste već iskusili takav tip adrenalinskog provoda, ovdje ćete se dodatno nauživati. Ako niste, tu su stručni i strpljivi instruktori koji će vas naučiti prve korake i uvesti u uzbudljivi svijet surfanja.

Nakon adrenalinskog provoda, u blizini se Orebića nalazi nekoliko restorana / OPG-ova s odličnom hranom i još boljim pogledom. S terase OPG Hrid, koji se nalazi u brdu iznad grada, pruža se najljepši pogled na Orebić, pa ćete uistinu uživati kušajući neki specijalitet pripremljen ispod peke.

U Vignju ćete naći Konobu Mašklin iz koje se također pruža odličan pogled, a čije specijalitete svakako zalijte Dingačem ili Postupom.

Ljuljanje u moru, kupanje u vinu  

Od Orebića do Korčule stići ćete kratkom vožnjom trajektom (15-ak minuta), a pred vama će se otvoriti neki novi svijet. Sličan, no ipak nešto drugačiji. Prilikom uplovljavanja trajekta vidjet ćete grad na poluotoku, opasan zidinama. „Mali Dubrovnik“ – baš kako mu tepaju. Korčula nudi dobar izbor privatnog smještaja, ali i nekoliko lijepih hotela i resorta koji mogu poslužiti kao odlično polazište za upoznavanje otoka, no u kojima imate sve za uživanje i ako vam se ne da previše putovati po otoku. Upravo je takav Aminess Port9 Hotel koji se nalazi na 15-ak minuta pješice od starog grada, a u kojem možete nesmetano uživati u infinity bazenu, igrati tenis, ili pak slušati živu svirku u večernjim satima na jednoj od terasa.

Grad Korčula spada među najljepše gradove na hrvatskim otocima. U njemu se nalazi rodna kuća velikog putnika Marka Pola, poznate stepenice koje vode u stari grad na kojima morate snimiti fotografiju, katedrala sv. Marka i još nekolicina povijesno važnih mjesta. Ako se želite opustiti uz koktel i pogled na more i Pelješac, najbolje se popeti u koktel bar Massimo koji se smjestio u kuli na samoj obali. Za večeru možete odabrati neki od restorana na gradskim zidinama, ili se pak odlučite za drugu stranu grada i vrhunski restoran hotela Aminess Korčula Heritage. Ako se u gradu nađete na dan kad se izvodi tradicionalni viteški ples Moreška, nikako ju nemojte propustiti!

Iako se u samoj Korčuli itekako ima što raditi, ne propustite se provozati arhipelagom otočića u blizini grada. Na otoku Badiji možete se družiti s jelenima koji će vam se približiti u nadi da ćete ih nahraniti, dok se na otoku Stupe nalazi bar i restoran Moro Beach u sklopu kojega je ljuljačka koja je pravi hit na društvenim mrežama, kao i restoran s ukusnim ribljim menijem i domaćim vinima. Ako niste za kompletan obrok, koktel na ležaljkama bit će dovoljan.

Unutrašnjost otoka poznata je po vinogradima Pošipa, a radi se o autohtonoj sorti grožđa u mjestima Smokvica i Čara od koje se pravi naširoko poznato bijelo vino. Kroz vinograde vode rute Pošipa, koje možete proći pješice ili biciklom, prije nego stanete u nekoj od lokalnih vinarija s vrhunskim vinom i još boljom prezentacijom. U Smokvici je to novouređena vinarija Merga Victa s kreativno osmišljenom kušaonicom, a u Čari će vas se sigurno dojmiti panorama s balkona vinarije Nerica, odakle se pruža pogled na naizgled beskrajna polja vinove loze. Za savršenu kombinaciju vina i poezije trebate se zaputiti u od Čare 2 kilometra udaljenu Zavalaticu, gdje će vas pjesnik i vinski inovator Luka Krajančić dočekati u svojoj kušaoni s pogledom na lijepu malu uvalu.

Posebno mjesto u gastronomskoj ponudi otoka ima Konoba Maha, čiji će vas predivan ambijent i kreativan meni koji je spoj tradicionalnog i modernog, sigurno ostaviti bez daha.

Mjesto na otoku koje nikako ne smijete propustiti je Vela Luka, čije je ime proslavio veliki Oliver Dragojević, kome se u gradu radi novi interpretacijski centar. Puno je lokacija u Vela Luci vezano za našeg velikog glazbenika, pa tako i mala brijačnica na rivi koja je u potpunosti uređena fotografijama Olivera u druženju s Velalučanima. U blizini grada nalazi se i Vela Spilja, važno arheološko nalazište o kojem je pisao i National Geographic. Posjet gradu možete zaokružiti obrokom u restoranu Dalmacija, čija je terasa kojom dominiraju maštovito izrađeni drveni brodići, svjedočanstvo vječne povezanosti Vela Luke s morem i plovidbom.

Puno se još toga krije u ovom dijelu Dalmacije. Ako im date priliku, Pelješac i Korčula će vam ispričati bezbroj originalnih priča i ponuditi prizore koje ćete zauvijek pamtiti.

PutovanjaHrvatskaPelješac i Korčula imaju mnoštvo sadržaja zbog kojih ih vrijedi posjetiti u...

Facebook

99,687FanovaLajkaj