Vikend izlet za romantičare: Dvorac kao iz bajke u srcu Gorskog kotara

Možete li vjerovati da se ovo bajkovito mjesto nalazi na manje od dva sata vožnje od Zagreba?

Zima je naše omiljeno godišnje doba za posjet Gorskom kotaru, najzelenijoj i najšumovitijoj regiji Lijepe Naše. Ta planinska regija zimi se pretvori u blistavu snježnu oazu okovanu ledom, a posebno je popularna među ljubiteljima snježnih radosti. No, ne nudi Gorski kotar samo snježne padine za skijanje i planinarske ture, već i idilična mjesta koja izgledaju kao da su ispala iz neke slavne bajke. Pogledajte samo dvorac Stara Sušica koji zrači neodoljivom romantičnom vibrom te poziva da ga ove godine posjetite!

Naime, Skrad, Mrkopalj, Mrzle Vodice, Ravna gora samo su neki od mjestašca Gorskog kotara koje svakako vrijedi obići, a koja nerijetko kriju prave povijesne dragulje. Jedan od takvih je svakako i dvorac Stara Sušica, apsolutni povijesni dragulj Gorskog kotara. Ovaj prekrasni dvorac koji izgleda kao iz bajke nalazi se u blizini Ravne Gore, na 800 m nadmorske visine, a potpuno je okružen netaknutom, stoljetnom šumom raznolike flore i faune. Povijest kaže da su Frankopani u srednjem vijeku imali grad u Staroj Sušici koji nitko, pa čak ni Turci, nisu uspjeli osvojiti. Davne 1890. godine dvorac su kupili riječki trgovci koji su dvorac restaurirali, no u romantičnom duhu svojega vremena – kakvim ga vidimo i danas.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli VJM (@vedranajakus.m)

Dvorac je danas u vlasništvu Grada Rijeke, a njime upravlja Dom mladih Rijeka te služi kao odmaralište i planinarski dom. Da, dobro ste čuli – u ovom se dvorcu može odsjesti! Smještajni kapacitet dvorca sastoji se od 14 soba razmještenih na dva kata, s ukupno 110 ležajeva, sanitarnim čvorovima i tuševima. Moderno opremljena kuhinja ispunjava potrebne ugostiteljske standarde, a brižno pripremljeni obroci servirani su u blagovaonici koja može primiti 60 osoba. Dvorac prima isključivo organizirane grupe prijavljene putem pravnih osoba (škole, vrtići ili druge ustanove, tvrtke, udruge, klubovi i sl.), a tijekom ljeta iznimno se primaju i grupe posjetitelja od minimalno 10 osoba.

Za osnovnoškolce i djecu vrtićke dobi nude se razni programi poput škole u prirodi, male planinarske škole, škole skijanja, stolarske radionice… Postoji i mogućnost zimovanja i ljetovanja, boravka za vrijeme proljetnih praznika te razni edukativni izleti. Kako dvorac neodoljivo podsjeća na Hogwarts, nije čudno što se već nekoliko godina ovdje održava i Škola magije, a postoji i tematska radionica Harry Potter koju provodi Ministarstvo Magije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Boni Zerjav (@bonizerjav)

Dakle, možemo zaključiti kako se doista radi o neobično čarobnom mjestu u srcu zelenih šuma Hrvatske, a koje nas privčali da ga što prije pobliže istražimo. Čak i ako nemate ekipu od 10 ljudi koja će tijekom ljeta s vama u ovom dvorcu prespavati, vrijedi ga posjetiti i pogledati barem izvana. Ako to uopće možete zamisliti, u stvarnosti je još ljepši no što izgleda na fotografijama!

A ako ste pak odlučili da morate u njemu prespavati, sve informacije o dvorcu možete pronaći na ovom linku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kvarner4You (@kvarner_4_you)

PutovanjaHrvatskaVikend izlet za romantičare: Dvorac kao iz bajke u srcu Gorskog kotara

Ova kolekcija torbi s domaćim potpisom priziva proljeće

Proljeće nam je pokucalo na vrata, a s njim i brojne nove modne kolekcije koje pozivaju na svjež pristup ovosezonskom odijevanju. Jedna od takvih...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram