Za samo 20 minuta od Šibenika možete uživati u čarima otoka Zlarina. Evo zašto je poseban

Samo vas kratka vožnja brodom dijeli od čarobno zelenog otoka Zlarina, rijetko posjećenog dragulja šibenskog arhipelaga.

Pored otoka Brača, Hvara, Visa, Korčule i Lastova, većina drugih otoka srednjeg i sjevernog Jadrana nekako kao da pada u drugi plan. No, to definitivno ne bi trebalo biti tako jer svi naši otoci skrivaju velike prirodne i kulturne ljepote – samo im treba pružiti priliku.

Jedan takav mali, još uvijek poprilično među turistima nerazvikani otočić je i Zlarin, najbliži otok šibenskog arhipelaga koji je udaljen od kopna samo 2 kilometra, što znači da na njemu možete biti već nakon 20 minuta kratke vožnje brodom. Sa samo 300-tinjak stanovnika i s površinom od 8 kilometara, Zlarin je definitivno malen, ali jako sladak otočić koji onima koji ga odluče posjetiti nudi jako puno sadržaja. Od prekrasnih plavih uvala, čistog mora, susretljivosti mještana pa sve do sjenovitih zelenih šuma – Zlarin je raj za sve one koji ne žele boraviti na party odredištima, već traže izoliranost, mir i pravu mediteransku atmosferu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Full Team (@fullteam.yachtcharter)

Zlarinu tepaju da je zlatni otok, jer se vjeruje da mu ime potječe od latinske riječi koja u prijevodu znači upravo zlatni. To osobito ima smisla s obzirom na činjenicu da je ovaj otok jedan od najsunčanijih u Hrvatskoj. Prosječno godišnje ima oko 2700 sunčanih sati, što je doista impresivna brojka. Osim po obilju sunčanih dana, Zlarin je poznat i po bogatom i raskošnom podmorju i koraljima. Naime, Zlarinjani se još od 14. stoljeća bave lovom i obradom koralja.

Osim za posjetitelje iz Šibenika, Zlarin je omiljena destinacija i pristanište brojnih nautičara koji svake godine plove našom obalom. Tako se u ovoj maloj luci tijekom cijelog ljeta mogu vidjeti brojne jahte i elegantne jedrilice. No, iako je na moru oko Zlarina prometno, iznenadit će vas da je ovo otok bez automobila, pa na kopnu vladaju pješaci i biciklisti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dalmatia Šibenik (@visit_dalmatiasibenik)

Glavna prijevozna sredstva na otoku su tako bicikli, traktori s prikolicama, pokoji neregistrirani motor i karijole, odnosno tačke, koje su neizostavno sredstvo u prijevozu namirnica s kopna, ali i kovčega došljaka na otok. Savršeno je to za sve obitelji s djecom, koja se na ovom otoku mogu igrati bez straha od prometa.

Još jedna zanimljivost koja će privući sve one koji se ponose svojom ekološkom osviještenošću je i činjenica da je Zlarin prvi hrvatski otok bez plastike! Prije nekoliko godina iniciran je projekt zabrane upotrebe jednokratnih plastičnih predmeta na otom otoku i u potpunosti je zaživio, pa možemo s pravom reći da je Zlarin naš najzeleniji otok u ekološkom smislu.

No, ono što primarno ljude dovodi na Zlarin je blizina kopna, mir i tišina te plavo čisto more. Ako još uvijek razmišljate gdje za godišnji odmor, a ne želite neku mainstream opciju, ovo je možda idilična destinacija za vas.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tourist Board Zlarin (@visitzlarin)

PutovanjaHrvatskaZa samo 20 minuta od Šibenika možete uživati u čarima otoka Zlarina....

Ovacije za ‘Tvorničke postavke’ Ksenije Marinković na početku nove kazališne sezone

Riječ je o predstavi 'Tvorničke postavke', redateljskom kazališnom prvijencu Ksenije Marinković, jedne od naših najboljih kazališnih i filmskih glumica. Ako je suditi po reakcijama publike...

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram