Klizanje je idealan spoj zabave i treninga, a evo zašto biste ga ove zime trebali isprobati

Došlo je doba zimskih outdoor sportova, a klizanje nam je među omiljenima.

Novonastala situacija s blagim lockdownom koji je nedavno startao u Hrvatskoj znači da više ne možemo bezbrižno vježbati u teretanama, yoga centrima i drugim zatvorenim sportskim objektima. S obzirom na to, ali i na činjenicu da se svi liječnici slažu kako je fizička aktivnost najsigurniji put do zdravlja, pravo je vrijeme da se usredotočimo na outdoor aktivnosti i sportove koji će učiniti čuda i za naše tijelo, ali i za psihu.

Srećom, došlo je vrijeme uživanja u zimskim sportovima, a jedan među omiljenima nam je klizanje. Klizanje je sport koji spaja umjetnost, fizički napor i obilje zabave, a u Zagrebu je trenutno otvoreno samo klizalište Šalata (ovdje provjerite vrijeme rada i dopušten broj ljudi).

Klizanje je aktivnost kod koje nam rade baš sve skupine mišića u tijelu. I odlična je vijest da nikada nije kasno početi se baviti rekreativnim klizanjem. Ovaj sport prikladan je za sve uzraste, od vrtićke dobi pa sve do umirovljenika. Dobnih granica nema, a benefiti klizanja su mnogobrojni.

Poboljšava fleksibilnost i balans

Za početak, klizanje nam pomaže da poboljšamo ravnotežu kroz zabavnu i opuštajuću tjelovježbu. Klizanjem po vrlo skliskoj površini brzo ćete se istrenirati kako da ostanete na nogama. Dok kližemo, stojimo na malom nožu na klizaljci, a koji nam je smješten po sredini stopala te moramo balansirati da bismo održavali ravnotežu. To je kao da imate malu privatnu balans dasku. Klizanje je dobro i za rješavanje deformacija stopala, poput spuštenog stopala, jer su klizaljke čvrste izvana, a mekane iznutra tako da se prilagođavaju stopalu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @klizanjeiroleri

Jačamo gležnjeve i zglobove

Uz to, sinkronizirane kretnje potrebne da bismo se klizali pružaju zglobovima i gležnjevima sjajnu tjelovježbu, a istovremeno jačaju i naše mišiće. S obzirom da se klizanje bazira na brzim pokretima nogu i jakim koljenima, za zglobove će to biti odlična vježba te ćete u kratkom vremenu primijetiti koliko su fleksibilniji.

Pokreti koje radimo kada se kližemo zahtijevaju interakciju svih skupina mišića, pa je tako ovo odlična tjelovježba za cijelo tijelo. Najviše su nam aktivne noge i mišići stražnjice, ali su i donja leđa i trbuh u pokretu i aktivirani kako bismo održavali ravnotežu.

Cijelo tijelo je u pokretu

Bavljenje ovim sportom poboljšava i kondiciju te je odličan kardio trening. Zbog toga se preporuča osobama koje žele izgubiti nekoliko kilograma. Naime, klizanje se često uspoređuje s rolanjem, no zapravo je zahtjevnije jer skliski led traži znatno jače odraze i kontrakcije mišića nogu. Najbolje kod klizanja je to da dobijete odličnu kardio tjelovježbu bez da uopće imate osjećaj da vježbate.

Klizanje zabavlja i opušta

Zabavno i interaktivno, klizanje je sport u kojem mogu uživati i mladi i stari, te je odličan izbor za fizičku aktivnost cijele obitelji. Plus, trenutno jedan od bitnijih faktora zašto biste ove zime trebali iskušati klizanje, je i činjenica da ovaj sport djeluje kao mentalni wellness.

Svježi zrak i zimsko sunce, kao i društvo prijatelja i obitelji uvelike nam pomaže da se opustimo nakon tjedna punog posla i stresa. Klizanjem također jačamo i vlastito samopouzdanje. Kako je ova godina na završetku bila iznimno stresna za mnoge, bilo kakvo opuštanje i odmak od crnih misli je dobrodošao, a klizanje pruža upravo to.

Ohrabrite se i stanite ove zime na led. Osim svježeg zraka, godit će vam i fizička aktivnost, a dobro ćete se i zabaviti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @klizanjeiroleri

ZdravljeFitnessKlizanje je idealan spoj zabave i treninga, a evo zašto biste ga...

Otkrili smo najčarobniji blagdanski interijer u gradu!

Spektakularno predstavljena „Službena Harry Potter kuharica – Slatke i slane čarolijeˮ, objavljena na 20. obljetnicu prvog filma o malom čarobnjaku, nastavlja inspirirati i buditi...

Mirisna svijeća “Mogu sve što poželim” krije posebnu priču

Udruga za promicanje inkluzije osoba s invaliditetom Mogu sve, u ovom čarobnom periodu godine, predstavlja projekt pod nazivom „Mogu sve što poželim“ u suradnji...

Facebook

85,763FanovaLajkaj

instagram