• Jolie
  • Zdravlje

Pripremite hranu unaprijed! 19 namirnica koje mogu trajati tjedan dana u hladnjaku

...neke i više od tjedan dana!

Koji izgovor koristite za čestu konzumaciju tzv. fast fooda? Zasigurno u većini slučajeva nedostatak vremena koji je rezultat užurbanog života i fokusa na posao. I to je vjerojatno istina, ali uz malo planiranja tijekom vikenda, cijeli sljedeći tjedan možete jesti zdravo – jedino što trebate jest napuniti hladnjak pametnim izborom namirnica koje se mogu koristiti na mali milijun načina. U nastavku pogledajte koje su to namirnice i pripremite plastične vrećice i posude!

 

Žitarice

Smeđa riža – skuhana smeđa riža u hladnjaku može trajati pet dana, samo podgrijte porciju na laganoj vatri uz jako malo vode i brzo imate odličan prilog brojnim jelima. Ako je podgrijavate u mikrovalnoj, preko posude stavite mokru krpu.

Kvinoja – još jedna žitarica koja je odlična i u jutarnjim kombinacijama za doručak. Podgrijte je s par žlica vode ili mlijeka, a ako je koristite u slanim jelima, nadodajte i malo maslinovog ulja.

Zobene pahuljice – možete ih spremiti unaprijed za cijeli tjedan tako što ćete skuhati kašu (na šalicu i pol zobenih pahuljica koristite 4 šalice vode), dobra je zagrijana (na štednjaku je zagrijte s malo mlijeka), ali isto tako je ukusna hladna uz dodatak voća i orašastih plodova.

Tjestenina (integralna) – tjesteninu skuhajte tako da ostane “al dente” jer ćete je ponovno podgrijavati uz dodatak vode, prije spremanja u plastičnu vrećicu ili posudu, stavite malo maslinovog ulja koje će spriječiti da se tjestenina zalijepi.

Bulgur – namirnica koja dobro funkcionira u slanim i slatkim jelima, skuhajte je, stavite u vrećice ili posudice i nadodajte omiljenim salatama ili je koristite kao prilog.

 

Voće

Jabuke – jabukama ne treba neka posebna priprema, to je voće koje zaista dugo može trajati u hladnjaku, a uz posni sir ili maslac od kikirikija odličan je i zdravi snack.

Grožđe – pazite na to da ga ne operete unaprijed već prije konzumacije jer će vlaga ubrzati propadanje.

Banane – ako primijetite da će brzo propasti, narežite ih na kockice i zamrznite, odličan su dodatak smoothijima, a možete ih ubaciti u zobenu kašu tijekom podgrijavanja.

Bobičasto voće – zamrznite ga i koristite u smoothijima ili zobenoj kaši.

 

Povrće

Mrkva – narežite je, posušite i potom stavite u plastičnu vrećicu i tako će trajati pet dana, dobra je ideja da ih prije stavljanja u vrećicu zamotate u vlažan papirnati ručnik koji spriječiti sušenje (ne zaboravite ga promijeniti nakon 2-3 dana). Isto tako, možete ih skuhati dvije minute u kipućoj vodi, ohladiti u ledenoj vodi da spriječite daljnje kuhanje i ovako mogu trajati do dva tjedna!

Batat – ispecite ih cijele u pećnici zajedno s korom (svaki batat zamotajte u foliju prije pečenja), nakon što se ohlade, u staklenoj ili plastičnoj posudi spremite ih u hladnjak i imate brz prilog bez obzira odlučite li se na pire od njih ili “pomfrit” u pećnici, naravno, možete ih samo zagrijati i jesti tako.

Cvjetača – narežite je, osušite i tek onda spremite u hladnjak. Odlična je kao samostalan prilog, ali i u tjesteninama i slično.

Cikla – skuhajte ciklu cijelu u kipućoj vodi nekih sat vremena ili je pripremite u pećnici (na 200 stupnjeva, malo više od sat vremena). Ciklu ogulite i narežite, spremite u plastičnu vrećicu te u hladnjak, tako će trajati od 5-7 dana.

Kelj – rastavite listove, dobro ih posušite i tek onda spremite u hladnjak. Kelju u varivima ili u tavi ne treba puno pripreme, a možete ga jesti i u slatama sirovog.

Muškatna tikvica – ogulite je, maknite sjemenke i narežite na kockice, pecite je nekih 30 minuta na 200 stupnjeva, sačekajte da se ohladi i onda je pohranite u hladnjaku u dobro zatvorenoj vrećici.

 

Proteini

Jaja – uvijek ih je dobro imati u hladnjaku, treba im par minuta pripreme bilo da je riječ o omletu, tvrdo kuhanim jajima, poširanim jajima, itd.

Piletina – piletinu narežite na trakice, začinite i pecite na 190 stupnjeva nekih 30 minuta. Sačekajte da se ohladi i rasporedite porcije po danima u tjednu tako što ćete piletinu pohraniti u plastične posude ili vrećice (sve što nećete pojesti u 4 dana, stavite u zamrzivač).

Mljeveno meso – pazite da kupujete mljeveno meso od čistog buta, napravite umak na bazi rajčice, podijelite u vrećice i zamrznite.

Leća – leću skuhajte i ostavite u toj vodi u hladnjaku (da se ne isuši), tako će trajati tjedan dana. Ubacite je u salate, juhu, jela na bazi riže ili je prelijte omiljenim dresingom i jedite samostalno.

 

FotoPexels
Zdravlje Fitness Pripremite hranu unaprijed! 19 namirnica koje mogu trajati tjedan dana u hladnjaku

povezano

Trending

Minimalističke manikure sa suptilnim zlatnim detaljima

Kada su općenito u pitanju manikure, pravila nema! Odlučite se za one boje i motive koji vam odgovaraju i ne susprežite se ako želite...

U Stradivariusu je počelo završno sniženje!

High street brend Stradivarius na svojoj je web stranici objavio da je počelo završno sniženje, što u ovom slučaju znači da je većina dostupnih...

Palačinke od zobenih pahuljica i šumskog voća su...

Palačinke mogu biti istovremeno i ukusne i zdrave. Upravo takve su palačinke od zobenih pahuljica i šumskog voća koje su odličan zdravi desert za...

Zara i Disney imaju mini kolekciju s izvornim...

Zara je još jednom pokazala da osim ažurnim praćenjem trendova zna pronaći put do srca svojih obožavatelja i posebnim, manjim kolekcijama. U sklopu noviteta...

Taman za vikend! Stigla je nova sezona serije...

Kada je prvi put najavljeno da će se hit serija iz devedesetih "Sabrina, mala vještica" (Sabrina The Teenage Witch) pojaviti opet na Netflixu, mi...

Muzej za umjetnost i obrt ima novo lice

Povodom velike obljetnice u kojoj MUO obilježava 140 godina postojanja kao jedan od najvećih i najstarijih hrvatskih muzeja, predstavljen je novi vizualni identitet koji...

Facebook

81,425ObožavateljiLajkaj

instagram

33,1k Sljedbenici
Slijedi

pročitajte

jolie preporuke