10 razloga zbog kojih vam kasni menstruacija

Normalno razdoblje između dva menstrualna krvarenja je od 21 dan do 35 dana – najčešće oko 28 dana. Međutim, zasigurno je svakoj od vas, menstruacija bar jednom zakasnila, i najčešće pomislimo, sigurno sam trudna. No razlozi kašnjenja mogu varirati, a trudnoća je tek jedan od njih.

Najšešći razlozi kašnjenja menstruacije:

1. Trudnoća
Uz izostanak menstruacije prisutni su obično i simptomi u obliku osjetljivosti dojki, nadutosti, mučnina, povraćanje itd. Moguće je napraviti test na trudnoću iz urina koji može biti pozitivan već i nekoliko dana prije izostanka ciklusa, ali najbolje je posjetiti ginekologa koji će ultrazvučnim pregledom potvrditi trudnoću.

2. Stres
Fizički ili psihički stres uzrokuje povećano lučenje adrenalina i kortizola, remeti se normalno lučenje hormona hipotalamusa i hipofize u mozgu, te dolazi do poremećaja pulsatilnog lučenja hormona jajnika i do blokade ovulacije, a time i izostanka menstruacije.

3. Promjene težine
Značajnije promjene težine – gubitak ili porast težine veći od 10 % dovodi do hormonskog disbalansa i izostanka menstruacije. Kod većeg gubitka težine smanjuje se količina masnog tkiva i estrogena, blokira se ovulacija i ljuštenje sluznice maternice. Kod većeg porasta težine povećava se količina masnog tkiva i javlja se povećana proizvodnja estrogena, koja dovodi do pojačanih krvarenja ili blokade ovulacije i izostanka ciklusa.

4. Intezivna fizička aktivnost
Intenzivna fizička aktivnost dovodi do smanjenog lučenja estrogena i do blokade ovulacije i posljedično tome menstruacije. Često se javlja kod profesionalih sportaša, balerina, ali i rekreativaca gdje fizičku aktivnost ne slijedi i adekvatna prehrana.

5. Promjena bioritma
Noćne smjene, daleka i duga putovanja, nedovoljno sna, adaptacija na drugu klimu uzrokuje ometanje lučenja hormona hipotalamusa i hipofize, te izostanak ciklusa.

Intimina (FacebookInstagram)

6. Dojenje
Hormon prolaktin koji se oslobađa kod dojenja sprečava ovulaciju. Menstracija se vraća 6 – 8 tjedana nakon prestanka dojenja.

7. Lijekovi
Hormonski kontraceptivi mogu nakon dužeg korištenja dovesti do izostanka menstracije. Lijekovi koji remete menstruacijski ciklus su antipsihotici, antidepresivi, antiepileptici, kortikosteroidi, kemoterapija…

8. Sindrom policističnih jajnika
Kod sindroma policističnih jajnika postoji višak androgenih hormona uz izostanak ovulacije. Često se javljaju i akne na koži, pojačana dlakavost te sklonost dobivanju na težini. Liječenje se provodi balansiranjem hormona, gubitkom težine, fizičkom aktivnosti…

9. Bolesti štitnjače
Bolesti štitnjače koje remete ciklus su smanjeni rad štitnjače – hipotireoza, pojačani rad štitnjače – hipertireoza, te autoimuna bolest štitnjače – Hashimoto. Uz poremećaj ciklusa česti simptomi su umor, naglo dobivanje ili gubitak težine, suhoća kože, ispadanje kose, kronični umor, itd.

10. Perimenopauza
U našem podneblju srednja dob ulaska u menopauzu je 51 godina, ali žene obično imaju razne simptome perimenopauze 2 – 8 godina ranije. Prvo pada razina progesteron, a onda i estrogena. Žene se žale na valove vrućine, noćna znojenja, oscilacije raspoloženja, gubitak libida, debljanje… Pravilno odabranom hormonskom terapijom moguće je neugodne simptome posve odstraniti i znatno poboljšati kvalitetu života.

Dakle idući put kad vam zakasni menstruacija, razmislite što je to moglo uzrokovati, a ako se to učestalo ponavlja posjetite svog liječnika.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

Fotopexels
Zdravlje Opće zdravlje 10 razloga zbog kojih vam kasni menstruacija

povezano

jolie preporuke

Pomozite obnoviti Farmicu, mjesto koje pruža utočište napuštenim životinjama

Američka udruga 'I Stand With My Pack' raspisala je GRANT natječaj 'Cause for Paws' za obnovu skloništa za napuštene životinje na području Republike Hrvatske,...

Trending

Facebook

84,814ObožavateljiLajkaj

instagram

pročitajte