Bez balansa hormona u tijelu nema ni ‘wellbeinga’ – što možete napraviti u slučaju disbalansa?

Da bi naše tijelo funkcioniralo savršeno i bilo zdravo potreban je balans svih hormona koji cirkuliraju našim tijelom, a to su estrogen, progesteron, pregnenolon, hormoni nadbubrežne žlijezde, hormini štitnjače, inzulin i još cijeli niz hormona.

Što se tiče hormonske ravnoteže kod žena, bitni su ženski spolni hormoni. Jedan od njih je pregnenelon, koji se još zove i  „prahormon„ s obzirom da je  on prekorsur mnogih hormona u tijelu.

Pregnenolon proizvode nadbubrežne žlijezde, jajnici, mozak i leđna moždina. On je bitan jer nam poboljšava neurotransmisiju u mozgu, tako da poboljšava raspoloženje, mentalne fukcije, pamćenje, otpornost prema stresu i funkciju imunološkog sistema.

Estrogen u najvećem dijelu proizvode jajnici i on ima preko 400 bitnih funkcija u tijelu. Poboljšava osjetljivost inzulinskih receptora, dobro djeluje na san, smanjuje koncentraciju „lošeg„ LDL kolesterola, smanjuje rizik srčanih bolesti, poboljšava raspoloženje, koncentraciju, smanjuje rizik od osteoporoze, ima antiupalni učinak u tijelu.

Progesteron proizvode jajnici i on je bitan za održavanje normalne razine šećera u krvi, ima prirodni „smirujući„ efekt, regulira menstrualni ciklus i bitan je za očuvanje trudnoće.

Intimina (Facebook, Instagram)

Kortizol proizvode nadbubrežne žlijezde  i on je antagonist inzulina. To je hormon stresa koji modulira upalnu reakciju organizma na stres. Kada smo u stanju kroničnog stresa javljaju se simptomi niske razine kortizola: umor bez razloga, teškoće poput „ustati ujutro iz kreveta“, želja za pićima s kofeinom i hranom koja sadrži mnogo soli i šećera, problem suočavanja s izazovima tokom dana, smanjen libido.

DHEA – dehidroepiadrosteron  je hormon nadbubrežne žlijezde koji se smanjuje već iza tridesetih godina života, a važan je jer stimulra imuni sistem, poboljšava funkciju mozga i suočavanje sa stresom, pomaže kod gubitka težine i smanjuje formiranje masnih naslaga.

Testosteron je bitan hormon i kod žena i kod muškaraca, količina mu se smanjuje već iza tridesete godine života – bitan je za sintezu protrina i formiranje mišićne mase, bitan je za kontrolu šećera u krvi, poboljšava raspoloženje, libido i imuni sistem.

Dakle možemo reći da je balans hormona vrlo bitan za osjećaj „wellbeinga“, za dobar osjećaj fizičkog i psihičkog u tijelu. Pomaže nam održavati optimalnu tjelesnu težinu, mišićnu masu, bitan je i za zaustavljenje velikog gubitka kolagena iz kože – što je vrlo bitno i kod svih estetskih procedura na koži.

Jedno od rješenja u postizanju savršenog hormonskog balansa je i primjena bioidentičnih hormona koji su najsličniji našim prirodnim hormonima i dobivaju se iz soje ili jama.

Takvom hormonskom terapijom, ali i holističkim pristupom zdravlju u smislu regulacije prehrane, fizičke aktivnosti, uzimanja vitaminskih i mineralih pripravaka moguće je izbalansirati gotovo svaki deficit hormona u organizmu.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

Zdravlje Opće zdravlje Bez balansa hormona u tijelu nema ni 'wellbeinga' - što možete napraviti...

Uterque ima nekoliko fantastičnih noviteta!

Uterque, Zarin sestrinski brend, svakom novom kolekcijom sve nas više oduševljava. Nešto skuplji od ostalih Inditex brendova, uvijek donosi pomno osmišljenje kreacije koje oduševljavaju...

Sedam namirnica koje će vam dati energiju za cijeli dan

Jeste li znali da hrana bogata masnoćama i “praznim” kalorijama može uzrokovati osjećaj umora i tromosti? Zato je važno tijekom dana konzumirati namirnice koje...

H&M-ova modna vizija mjeseci pred nama: Noviteti koji obaraju s nogu

I dok u dućanima traju velika sniženja na kojima možete kupiti komade iz kolekcije jesen/zima 2020./2021., u web shopove poznatih brendova polako počinju pristizati...

CTRL+C ili koliko je krađa intelektualnog rada učestala praksa u Hrvatskoj?

Andreu pratite na službenoj stranici, Facebooku i Instagramu te čitajte njezine tjedne kolumne na Jolie.hr-u. Scrollanjem društvenim mrežama prije dva tjedna pronašla sam jednu rečenicu koja me frustrirala, svoju rečenicu...

Facebook

84,816ObožavateljiLajkaj

instagram