Je li vam stvarno potrebno izbjeljivanje zubi?

Potražili smo odgovore na često postavljana pitanja!

Lijep osmijeh ukras je svakom licu, a preduvjet za to svakako su zdravi i lijepi zubi. “Holivudski” blistavo bijeli zubi odavno nisu rezervirani samo za zvijezde ako uzmemo u obzir da je promjena nijanse zubi, odnosno izbjeljivanje, tretman koji je postao jedan od uobičanijenih postupaka u stomatološkim ordinacijama. S obzirom na to da se oko ove teme uvijek “vrte” slična pitanja koja nas dovode u nedoumicu (poput onog koliko su sigurne kućne metode i je li izbjeljivanje zubi zapravo štetno), porazgovarali smo s dr. Lukom Banjšakom koji nam dao odgovore na najčeće postavljanja pitanja o izbjeljivanju zubi.

Kada i zašto preporučate izbjeljivanje zubi?

Izbjeljivanje zubi je vrlo popularan estetski postupak u ordinaciji dentalne medicine. Preporučen je svim pacijentima sa zdravim zubima i desnima. Postupak se može napraviti bilo kada, trajanje je između 30 i  90 minuta, ovisno o željama pacijenta. Rezultati su vidljivi odmah i nakon stabilizacije i rehidracije nakon 48 sati. Dakako najviše pacijenata dolazi prije svadbe 

Postoji li više metoda izbjeljivanja? Možete li nam pojasniti sam postupak?

Postoji nekoliko metoda, međutim procedura se uvijek temelji na istom principu. Često se reklamiraju tzv. “laserska” izbjeljivanja ili izbjeljivanja zoom lampom. Treba razumijeti kemijsku bazu procesa izbjeljivanja, a to je oksidacija tj. oksidacijsko-redukcijska reakcija, mnogima nam iz kemije poznata kao redoks reakcija. Najvažnije je poštivati uputu proizvođača, kupovati kvalitetne i provjerene materijale i gelove te cijeli proces raditi uz nadzor doktora dentalne medicine.

Sve je super dok nešto ne pođe po zlu, a u tom slučaju se bez imedijatne intervencije doktora mogu napraviti ireverzibilne promjene na tvrdim i mekim zubnim tkivima koje kasnije mogu predstavljati ozbiljan problem.

Koju metodu izbjeljivanja zubi koristite u Vašoj ordinaciji?

U svojoj ordinaciji prakticiram izbjeljivanje svjetlosno aktiviranim gelom. Metoda se pokazala vrlo uspješnom, rezultati su vrlo dobri, a pacijenti su zadovoljni. Uvijek se držim zlatnog pravila – manje je više, počinjem sa kraćim seansama i ponavljam dok pacijent ne dobije nijansu koja mu se sviđa. Za mene je kod izbjeljivanja pacijent onaj koji definira estetski standard, naravno uz moju benevolentnu sugestiju. Ako netko želi svijetliti u mraku kada se nasmije kao Ross u popularnoj seriji “Prijatelji” i njegovi zubi fiziološki dopuštaju tu nijansu – tko sam ja da ga sprječavam u tome?!  Uz sve treba napomenuti da izbjeljivanje zubi ima kod svakog pacijenta kritičnu točku koja definira maksimalno svijetlu nijansu nakon koje nastavkom izbjeljivanja dolazi do razgradnje samog tvrdog zubnog tkiva.

Koliko često treba ponavljati postupak?

Postupak se obično ponavlja jednom u 6 do 36 mjeseci, a sve ovisi o željama pacijenta i njegovim prehrambenim i higijenskim navikama.

Je li izbjeljivanje zubi štetno, odnosno utječe li na zubne živce, zubnu caklinu…?

Drago mi je da ste postavili ovo pitanje. Izbjeljivanje je vrlo sigurna metoda, ALI situacija u ustima pacijenta treba biti u potpunosti zdrava prije nego se radi izbjeljivanje. Tu zdravu situaciju mora potvrditi doktor dentalne medicine. Dakle ne vaš susjed, frizer, kozmetičar, tarot, vrtlar ili automehaničar koji se baš slučajno super “kuži u zube”. U potpunosti poštujem sve nabrojane struke i redovito koristim njihove usluge, međutim valja razumijeti da je postupak izbjeljivanja u rukama neprofesionalca potencijalno vrlo opasan. Često se događa da pacijenti dolaze kod stomatologa nakon izbjeljivanja u nelicenciranim uvjetima sa kemijskim opeklinama, upalama zubne pulpe i nepodnošljivim bolovima. Stoga bih još jednom iskoristio priliku upozoriti sve pacijente, čitatelje, pa čak i kolege da je kupovanje jeftinih i neprovjerenih preparata vrlo rizično.  Također upozoravam da postoji puno pacijenata kojima je izbjeljivanje kontraindicirano.

Može li se izbjeljivanje zubi raditi na zubnim nadomjescima?

Kratko i jasno – ne. Zubni nadomjesci kao što su ispuni (plombe) krunice, mostovi, ljuskice ne mijenjaju boju pri izbjeljivanju. Ali postoji rješenje: kod takvih pacijenata koji to imaju u vidljivoj regiji sve nabrojano se mora uz izbjeljivanje i promijeniti.

Što mislite o kućnim metodama poput ugljena, pasti, trakica, uređaja za izbjeljivanje… Koliko su učinkovite (ili štetne)?

Mislim da treba biti oprezan. Osobno nisam svjedok niti jedne uspješne metode koja se naručila preko interneta i obavila u kupaonici/kuhinji. Ne znam zašto bi itko riskirao sa nekakvim neprovjerenim stvarima i za to platio ikakav novac. Svatko ima pravo eksperimentirati sa svojim tijelom, ali osobno se pridržavam načela da za svaku domenu postoji stručnjak. Zato, na primjer, ne pokušavam promijeniti zamašnjak motora na svom autu ako sam pogledao dva videa na Youtube-u, niti sam se ikada pokušao ošišati jer sam kupio nove multifunkcionalne škare u IKEA-i, ali tko voli nek izvoli 

Šalu na stranu, rado ću primiti bilo kojeg pacijenta i odgovoriti mu na sva pitanja o izbjeljivanju pa možemo zajedno prokomentirati i onaj gel od Kim Kardashian koji je vidio neki dan na Instagramu. 

Možete li nam dati nekoliko savjeta kako zube održati što duže bijelima nakon postupka?

Četkanje, zubni konac i interdentalna četkica! To je sveto trojstvo oralne higijene koje nam osigurava dugotrajne rezultate. Drugi aspekt je prehrana, trebalo bi izbjegavati svu hranu koja sadrzi snažni pigment bilo koje vrste. Kava, crni i zeleni čaj, crno vino i cigareta su najgori neprijatelji bijelih zubiju. Postoji jedan trik ako ste strastveni ljubitelj napitaka u boji – slamka! Ne zadržavati tekućinu u ustima dugo, popiti u kraćem roku napitak, isprati običnom vodom, pričekati 30 minuta i očetkati zube. Ali tko se toga pridržava skidam mu kapu!

Sve informacije možete dobiti na broj 092 361 1151 ili na mail l[email protected]

****

ZdravljeOpće zdravljeJe li vam stvarno potrebno izbjeljivanje zubi?

Nekoliko preslatkih sitnica za dom iz Stradivariusa

Ponekad je dovoljno tek nekoliko sitnica da prostor u kojem boravimo dobije svježi izgled. Među brendovima koji u svojoj ponudi imaju preslatke komade za...

Zarina haljina u ulozi vjenčanice može izgledati sjajno i ovo je dokaz!

Nemali broj puta smo za vjenčanje budućim mladenkama predlagali high street vjenčanice koje su često višestruko povoljnije od klasičnih vjenčanica, a i estetikom su...

Omiljeni Kinder Pingui odsad i u obliku torte kojoj nitko neće moći odoljeti!

Rijetko koja slastica toliko je legendarna kao što je to Kinder Pingui, jednostavna mliječno-čokoladna kremasta pločica koja je davnih dana osvojila javnost. Ovaj omiljeni...

Odmah smo poželjeli komade iz nove kolekcije hrvatskog brenda Eloo

Modni brend Eloo, još jednom nas podsjeća da eleganciju ne moramo zanemariti kada se temperature spuste ispod nule. Ekološki održive kreacije dizajnerice Ivane Ravlić,...

Facebook

85,763FanovaLajkaj

instagram