• Jolie
  • Zdravlje

Jeste li dovoljno hrabri da BUDETE AUT… i uđete na kratko u svijet osoba s autizmom?

Kad doista o nečemu želite razmisliti, uvijek je preporučljivo zamijeniti uloge te 'hodati u tuđim cipelama', (u)koliko je to uopće moguće.

Kako kažu u dramatičnom finalu nekog filma: “A sad zamislite da je djevojčica bila bijela”. Jeste li se ikad probali staviti u cipele osobe koja ne vidi ili ne čuje? Zamislili da ste žena. Zamislili da ste muškarac? Jeste li pokušali zamisliti da ste netko sasvim različit od onoga tko jeste.

Možete li zamisliti da ste osoba s autizmom? Znate li da da su osobe s autizmom izrazito osjetljive na zvukove, svjetlost i taktilne podražaje, njima je svaka izloženost uvjetima, koji su nama svakodnevni, veliki stres i neugoda.

Tijekom ovih blagdana, Udruga za autizam Zagreb svojim projektom “Budi AUT…!” nastoji širu javnost potaknuti na razumijevanje ponašanja osoba s poremećajem iz spektra autizma u određenim situacijama, prihvaćanje i primjerenu reakciju.

03/01/2020,Zagreb, Udruga Za Autizam – Zagreb
FOTO: Mirko Jankovic/BPAimages.com

Projekt ‘Budi AUT…!’ je instalacija nastala u suradnji sa studentima Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji su cijelu instalaciju postavili volonterski, tiskarom Cerovski, kao i Gradom Zagrebom i agencijom Katapult, koji su ustupili jednu od kućica u Maksimiru.

Osjetilni doživljaj kojem će posjetitelji biti kratko izloženi tjekom svog prolaska kroz  instalaciju, osobe s autizmom proživljavaju svakodnevno i bez prestanka.

Postavljanjem instalacije koja tehnički i sadržajno simulira sličan doživljaj podražaja iz okoline na osobu s autizmom te stvaranjem virtualne situacije u kojoj su svi uobičajeni vanjski podražaji višestruko pojačani, posjetitelju – običnom čovjeku pruža se prilika da “uđe u cipele” osobe s autizmom i doživi i osjeti što to znači.

03/01/2020,Zagreb, Udruga Za Autizam – Zagreb
FOTO: Mirko Jankovic/BPAimages.com

Projekt je pokušaj svojevrsnog transfera empatije, odnosno pokušaj da u posjetiteljima probudi iskustvenu situaciju i približi probleme osobe s autizmom kad je izložena nečemu tako jednostavnom poput odlaska u trgovački centar ili odlaska liječniku.

Da bismo mogli promijeniti svijet na bolje, trebali bismo početi od sebe. Razumijevanje različitosti i razvijanje empatije je odličan početak tog puta i simboličan početak nove godine.

03/01/2020,Zagreb, Udruga Za Autizam – Zagreb
FOTO: Mirko Jankovic/BPAimages.com

Instalacija će prvi put biti postavljena na Adventu u Maksimiru u periodu od 3.1.2020. do 7.1.2020. godine.

Zdravlje Opće zdravlje Jeste li dovoljno hrabri da BUDETE AUT… i uđete na kratko u...

povezano

Trending

Ovaj trend u manikuri stvoren je za minimaliste

Iako francuska manikura više nema slavu kakvu je imala prije, brojne izvedenice upravo tog tipa manikure uživaju jednaku popularnost kao nekada, makar među ljubiteljima...

Jeste li čuli za “Hair Plopping” metodu za...

Nije tajna da je u većini slučajeva kovrčavu kosu teško ukrotiti i da zahtijeva posebnu pažnju. No, promjena načina na koji sušite kosu može...

Kako pripremiti ukusniju i zdraviju kavu?

Prva kava vam teško "padne" na želudac? U svoju dnevnu rutinu uvedite novo pravilo: nema kave na prazan želudac. Pojedite nekoliko zalogaja doručka prije...

L’OCCITANE ovog siječnja donosi kolekciju koja se može...

Dok se bojenje nekad smatralo isključivo aktivnošću za djecu, danas i odrasli uživaju u prednostima ovog hobija, dok su bojanke za odrasle na vrhu...

Jeste li znali da je Hrvatica predsjednica uprave...

Jedna jako chic Hrvatica s adresom u New Yorku, imenom Tanya Golešić predsjednica je uprave modnog carstva Jimmy Choo. Ovaj luksuzni brend, zasigurno najpoznatijih...

Matija Cvek, Mare Milin i Matija Dedić predstavili...

U zagrebačkom caffe baru "Egoist" sinoć je održana promocija pjesme i spota "Nasloni se" mladog glazbenika Matije Cveka u suradnji s eminentnim pijanistom Matijom...

Facebook

81,327ObožavateljiLajkaj

instagram

33,0k Sljedbenici
Slijedi

pročitajte

jolie preporuke