• Jolie
  • Zdravlje

Kako razlikovati bolnu menstruaciju koja je bezopasna od one u čijoj podlozi stoji neko ginekološko oboljenje?

Bolna menstruacija ili dismenoreja vrlo je čest ginekološki problem zbog kojeg se žene javljaju ginekologu. Bolna menstruacija može biti primarna – to je stanje koje nije opasno i u podlozi nikada ne postoji ginekološko oboljenje ili može biti sekundarna, kada u podlozi postoji ginekološko oboljenje.

Bolnu menstruaciju karakterizira bol u donjem trbuhu i / ili leđima, koja se javlja neposredno prije ili na početku menstruacije i obično traje do 72 h od početka menstruacije. Bolnost nastaje zbog pojačanog stezanja maternice koje dovodi do smanjenog dotoka krvi u krvnim žilama maternice, te do povećanog oslobađanja prostaglandina u maternici i cirkulaciji. U povećanoj količini oslobađaju se prostaglandini F2alfa i prostaglandini E2, koji onda mogu stimulirati i glatke mišiće u crijevima i krvnim žilama, te se zbog toga javljaju i simptomi kao što su mučnina, povraćanje, proljev, glavobolja ili povišenje tlaka.

Jedno švedsko istraživanje na velikom broju adolescentica od 19 godina utvrdilo je da 78 % adolescentica ima bolne menstruacije, od toga 38 % redovito koristi neku terapiju za ublažavanje boli, 15 % ne može normalno obavljati dnevne aktivnosti usprkos terapiji, a 8 % izostaje iz škole ili posla zbog jake boli.

Kako razlikovati bolnu menstruaciju koja je bezopasna od one u čijoj podlozi stoji neko ginekološko oboljenje? Ako su do sada vaše menstruacije bile bezbolne, a sada se javlja bol, ako se bol javlja izvan menstruacije, prilikom spolnog odnosa, defekacije, ako vam terapija koja bi trebala ublažiti bol ne pomaže vrijeme je da potražite savjet ginekologa.

Najčešća oboljenja uz koja se javlja bolna menstruacija su endometrioza, adenomioza, miomi i upalna zdjelična bolest koje je potrebno prilikom pregleda isključiti.

Intimina
Intimina Facebook
Intimina Instagram

Koja se terapija koristi kod bolne menstruacije?

To su u prvom redu lijekovi protiv bolova iz grupe nesteroidnih antiupalnih lijekova – ibuprofen, naproxen, ketoprofen, fenamati itd., koje je potrebno uzeti prvog dana krvarenja ili čak jedan do dva dana prije nastupa krvarenja i tada su oni praktički 100 % učinkoviti.

Može se primijeniti i oralni kontraceptiv koji također vrlo učinkovito otklanja bol.

Vrlo učinkovita je i primjena topline na donji dio trbuha bilo u obliku toplih obloga ili toplih flastera , ali oni bi se trebali primjenjivati kroz nekoliko sati.

Određeni pozitivni učinci su primijećeni i kod vegetarijanaca, primjene vitamina E, kombinacije vitamina B1, B6 i E, primjene neke azijske herbalne terapije, redovitog vježbanja, te primjene bihevioralne terapije, ali te studije su rađene na manjem broju ispitanika.

Savjet kod jako izražene menstrualne bolnosti je posjet ginekologu, kako bi se isključila ginekološka oboljenja koja zahtijevaju daljnju dijagnostiku i terapiju.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

Zdravlje Opće zdravlje Kako razlikovati bolnu menstruaciju koja je bezopasna od one u čijoj podlozi...

povezano

Trending

Ova kolekcija nakita savršeno će nadopuniti sve lepršave...

Čak i ako ne spadate u ljubitelje vrućina koje su neizostavne u ljetnim mjesecima, složit ćete se da srpanj i kolovoz ipak donose neku...

Kamp kućica u obliku avokada izgleda neodoljivo!

Ako vam je avokado prirastao srcu, pripremite se za nešto posebno – prvi put možete boraviti u njemu! U znak obilježavanja Svjetskog dana avokada...

Ako dijete nikada ne padne, nikada neće ni...

U zadnje vrijeme radim uporno i bjesomučno na tim granicama, otpor kipti na sve strane. No, to je moj problem i sada ga rješavam...

Ovaj desert morate probati: Snickers cheesecake!

Cheesecake je mnogima omiljeni desert. Varijacija ima jako puno, a Snickers cheesecake zvuči kao jedna od najboljih. Za pripremu će vam trebati malo više...

Šibenik – grad kao pozornica donosi brojne novitete i...

Počevši od Šibenik Dance Festivala koji će Šibenik pretvoriti u plesnu prijestolnicu s svjetskim plesnim stručnjacima, sjajnog kreativnog Supertoona s mnoštvom edukativnih programa, radionica...

Fantastične sandale na petu sa sniženja

Sezonska sniženja su svuda oko nas, a britanski web shop Asos već tradicionalno ima odličnu ponudu. Ovaj put su nam pažnju privukle sandale na...

Facebook

74,630ObožavateljiLajkaj

instagram

pročitajte

jolie preporuke