• Jolie
  • Zdravlje

Kako razlikovati bolnu menstruaciju koja je bezopasna od one u čijoj podlozi stoji neko ginekološko oboljenje?

Bolna menstruacija ili dismenoreja vrlo je čest ginekološki problem zbog kojeg se žene javljaju ginekologu. Bolna menstruacija može biti primarna – to je stanje koje nije opasno i u podlozi nikada ne postoji ginekološko oboljenje ili može biti sekundarna, kada u podlozi postoji ginekološko oboljenje.

Bolnu menstruaciju karakterizira bol u donjem trbuhu i / ili leđima, koja se javlja neposredno prije ili na početku menstruacije i obično traje do 72 h od početka menstruacije. Bolnost nastaje zbog pojačanog stezanja maternice koje dovodi do smanjenog dotoka krvi u krvnim žilama maternice, te do povećanog oslobađanja prostaglandina u maternici i cirkulaciji. U povećanoj količini oslobađaju se prostaglandini F2alfa i prostaglandini E2, koji onda mogu stimulirati i glatke mišiće u crijevima i krvnim žilama, te se zbog toga javljaju i simptomi kao što su mučnina, povraćanje, proljev, glavobolja ili povišenje tlaka.

Jedno švedsko istraživanje na velikom broju adolescentica od 19 godina utvrdilo je da 78 % adolescentica ima bolne menstruacije, od toga 38 % redovito koristi neku terapiju za ublažavanje boli, 15 % ne može normalno obavljati dnevne aktivnosti usprkos terapiji, a 8 % izostaje iz škole ili posla zbog jake boli.

Kako razlikovati bolnu menstruaciju koja je bezopasna od one u čijoj podlozi stoji neko ginekološko oboljenje? Ako su do sada vaše menstruacije bile bezbolne, a sada se javlja bol, ako se bol javlja izvan menstruacije, prilikom spolnog odnosa, defekacije, ako vam terapija koja bi trebala ublažiti bol ne pomaže vrijeme je da potražite savjet ginekologa.

Najčešća oboljenja uz koja se javlja bolna menstruacija su endometrioza, adenomioza, miomi i upalna zdjelična bolest koje je potrebno prilikom pregleda isključiti.

Intimina
Intimina Facebook
Intimina Instagram

Koja se terapija koristi kod bolne menstruacije?

To su u prvom redu lijekovi protiv bolova iz grupe nesteroidnih antiupalnih lijekova – ibuprofen, naproxen, ketoprofen, fenamati itd., koje je potrebno uzeti prvog dana krvarenja ili čak jedan do dva dana prije nastupa krvarenja i tada su oni praktički 100 % učinkoviti.

Može se primijeniti i oralni kontraceptiv koji također vrlo učinkovito otklanja bol.

Vrlo učinkovita je i primjena topline na donji dio trbuha bilo u obliku toplih obloga ili toplih flastera , ali oni bi se trebali primjenjivati kroz nekoliko sati.

Određeni pozitivni učinci su primijećeni i kod vegetarijanaca, primjene vitamina E, kombinacije vitamina B1, B6 i E, primjene neke azijske herbalne terapije, redovitog vježbanja, te primjene bihevioralne terapije, ali te studije su rađene na manjem broju ispitanika.

Savjet kod jako izražene menstrualne bolnosti je posjet ginekologu, kako bi se isključila ginekološka oboljenja koja zahtijevaju daljnju dijagnostiku i terapiju.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

Zdravlje Opće zdravlje Kako razlikovati bolnu menstruaciju koja je bezopasna od one u čijoj podlozi...

povezano

Trending

Najbolje parke iz high street ponude

Svake jeseni parke preplave ulice jer su praktičan komad koji uvijek rado nosimo. Uz one klasične zelene modele, ove sezone high street brendovi su...

U Primark je stigao Harry Potter adventski kalendar

Ljubitelji Harryja Pottera znaju da se u Primarku uvijek mogu naći i odjevni komadi, ali predmeti za uređenje doma koji su vezani za ovu...

Par proizvoda, ali kako izgledaju! Victoria Beckham lansirala...

U sklopu svog istoimenog modnog brenda, Victoria Beckham ranije ove godine najavila je lansiranje beauty kolekcije koja je sada ugledala svjetlo dana kao dio...

Vjenčanice s Asosa nikad nisu izgledale ovako lijepo!

Odabir vjenčanice sigurno je jedan od najuzbudljivijih izbora u pripremi vjenčanja. Danas je ponuda toliko široka da vam s jedne strane daje veliki broj...

Zara Home ima novu jesensku kampanju

Kampanje Zare Home uvijek su odlična doza inspiracije za uređenje životnog prostora i mnogi komadi koje predstave u kampanji rado i često postanu sastavni...

Kako su brokat i svila postali must-have ove...

Došlo je vrijeme da se redizajniramo u stilu starih majstora renesanse i baroka, a to je najbolje učiniti noseći raskošne svilene haljine u čarobnom...

Facebook

75,568ObožavateljiLajkaj

instagram

31,7k Sljedbenici
Slijedi

pročitajte

jolie preporuke