Kako si sami možete olakšati kod genitalnih infekcija?

U ovo neizvjesno vrijeme, trudimo se još i više svoje zdravlje održati na nivou, a u to svakako spada i naše spolno zdravlje.

Genitalna infekcija, nikada nije ugodna, a pogotovo kada želimo napraviti sve kako bismo izbjegli bilo kakve komplikacije.

Kako prepoznati genitalnu infekciju?

Znakovi genitalne infekcije najčešće su obilan iscjedak neugodna mirisa koji može biti sirast, žućkast, zelenkast. Javlja se svrbež, peckanje, bolnost kod odnosa, te iritacija kože genitalnog područja.

To su simptomi koje mogu uzrokovati različiti uzročnici – gljivice, bakterije, miješane infekcije, paraziti.

Normalan pH rodnice je 4 – 4,5 , koji nas najefikasnije štiti od bilo kakve genitalne infekcije, pa treba raditi na tome da se taj normalan pH rodnice održi.

Što raditi da održimo normalan pH rodnice ?

Za intimnu njegu upotrebljavati sredstva s niskim pH od 4,5 do 5. Intimno područje brisati od naprijed prema straga kako se bakterije iz debelog crijeva ne bi prenijele u rodnicu.

Izbjegavati usku, pripijenu odjeću i sintetičko donje rublje.

Tijekom mjesečnice tampone ili uloške mijenjati redovito svaka 3 – 4 sata, a čašicu po potrebi. Kod primjene antibiotika ili kortikosteroida preventivno koristiti probitoike u obliku vaginaleta ili oralnih pripravaka.

Kontrolirati glukozu u krvi, jer dijabetes pogoduje razvoju genitalne infekcije.

Ponekad su infekcije učestalije i kod primjene oralnih kontraceptiva i tada probiotici mogu pomoći.

Intimina (FacebookInstagram)

Nakon poroda zbog disbalansa hormona mogu se javiti učestale vaginalne infekcije, a može pomoći lokalna primjena estrogena, hijalurona i probiotika.

U menopauzi su infekcije učestalije zbog pada estrogena i tada hormonska nadomjesna terapija uz lokalnu primjenu estrogena može učiniti čuda.

Ako se peckanje javlja uvijek nakon odnosa potrebno je tokom odnosa koristiti lubrikant, a nakon odnosa antibiotsku vaginaletu, ali jednokratno.

U prehrani treba maksimalno izbaciti unos šećera i rafiniranih namirnica, a povećati unos fermentirane hrane.

Kod učestalih vaginalnih infekcija koje se ne mogu riješiti lokalnom antibiotskom terapijom na raspolaganju je i primjena lasera i radiofrekvence koje dovode do neokolagenizacije, a time i epitel rodnice postaje deblji, bolje prokrvljen i otporniji na infekciju.

Naravno da je potrebno ginekološkim pregledom utvrditi o kojoj se točno vrsti infekcije radi, ali svim ovim navedenim mjerama smanjit će se mogućnost infekcije i potreba za liječenjem te u sigurnosti svog doma održati svoje zdravlje.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

Fotopexels
Zdravlje Opće zdravlje Kako si sami možete olakšati kod genitalnih infekcija?

povezano

jolie preporuke

Mala plava haljinica za dašak francuskog chica ovo ljeto

Zna to i dizajnerica Aleksandra Dojčinović koja je ovih dana zanimljivim street style editorijalom predstavila novi model haljinice u prelijepoj nijansi Blanc plave, kao najljepši uvod...

17 haljina za svaki dan iz H&M-ovih noviteta

Haljina je najugodniji i najzgodniji odjevni komad koji volimo nositi tijekom cijele godine. Koliko god haljina imali u svojoj garderobi, još jedna uvijek dobro...

Trending

Obožavat ćete tjesteninu s pečenim češnjakom!

Ako volite jednostavna jela, tjesteninu i okus pečenog češnjaka, ovo je recept za vas. Od sastojaka vam treba tek tjestenina, češnjak, sir ribanac, maslinovo...

Oysho ima pregršt fantastičnih kupaćih kostima

Iako u svojoj ponudi ima i prekrasne haljine, donje rublje, dodatke za plažu  i sl. u ljetnim mjesecima Oysho nas prvenstveno asocira na odličan...

Facebook

82,931ObožavateljiLajkaj

instagram

pročitajte

Obožavat ćete tjesteninu s pečenim češnjakom!

Ako volite jednostavna jela, tjesteninu i okus pečenog češnjaka, ovo je recept za vas. Od sastojaka vam treba tek tjestenina, češnjak, sir ribanac, maslinovo...

Oysho ima pregršt fantastičnih kupaćih kostima

Iako u svojoj ponudi ima i prekrasne haljine, donje rublje, dodatke za plažu  i sl. u ljetnim mjesecima Oysho nas prvenstveno asocira na odličan...