Muči vas suhoća rodnice? Donosimo savjete kako riješiti ovaj problem

Vulvovaginalna atrofija ili suhoća rodnice i vanjskog dijela spolovila javlja se najčešće u menopauzi, ali i nakon poroda, tijekom dojenja ili kod žena koje imaju dugotrajni izostanak menstruacije zbog različitih razloga.

Simptomi su iritacija, svrbež, peckanje kod mokrenja, bolnost prilikom seksualnog odnosa. No nema razloga za brigu s obzirom na to da uz pravilnu terapiju stanje nije dugotrajno. Važno je da žene potraže pomoć, jer se stanje može vrlo brzo i efikasno liječiti.

Kako liječiti suhoću rodnice?

Najčešće se propisuje lokalna terapija u obliku estrogenskih krema, vaginaleta, prstena, koji se umeću u rodnicu i odlično oporave tkivo u kratkom vremenu.

Može se koristiti i terapija u obliku tableta – to su selektivni modulatori estrogenskih receptora kod žena koje ne smiju koristiti estrogensku terapiju.

U novije vrijeme koriste se lokalni pripravci DHEA – to je hormon nadbubrežne žlijezde koji se lokalno u tkivu pretvara u estrogen i androgen s odličnim efektom na sluznicu rodnice – preparat je u obliku vaginalnih tableta.

Može se koristiti i lokalno preparat oksitocina, koji također oporavi sluznicu.

Koriste se i lokalno fitoestrogeni – Isoflavone vaginalni gel, koji je gotovo jednako uspješan kao i estrogeni.

Intimina
Intimina Facebook
Intimina Instagram

Ima li i alternativnih rješenja za ovaj problem?

Kod žena koje ne žele koristiti ništa od gore navedenog postoje i lubrikanti koji smanjuju trenje tijekom odnosa ili vaginalni ovlaživači (moisturizer) koji nadomještavaju vaginalnu sekreciju, te hijaluronske vaginalete i gelovi koji lokalno oslobađaju molekule vode u tkivo.

Kod žena koje žele nemedikamentozno i trajnije rješenje danas su na raspolaganju laseri i radiofrekvencija za vaginalnu primjenu, koja ima odlične efekte koji traju i do dvije godine.

Stoga ne brinite. Danas postoji mnogo načina kako vaginu održavati zdravom, spriječiti nastanak infekcija i poboljšati kvalitetu života.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

ZdravljeOpće zdravljeMuči vas suhoća rodnice? Donosimo savjete kako riješiti ovaj problem

Imate li nedoumice kod odabira prave autosjedalice?

Već iz rodilišta mališani izlaze u autosjedalici i rijetko koji roditelj pomisli na vožnju djeteta bez odgovarajuće autosjedalice. Druge važne stvari na koje ćete...

Pepsi je otkrio tko nastupa na Super Bowlu i jedva čekamo!

Finale američkog nogometa, poznatije kao Super Bowl, događaj je koji pred malim ekranima prikovanima drži milijune gledatelja i postiže rekordnu gledanost iz godine u...

Facebook

85,763FanovaLajkaj

instagram