Muči vas suhoća rodnice? Donosimo savjete kako riješiti ovaj problem

Vulvovaginalna atrofija ili suhoća rodnice i vanjskog dijela spolovila javlja se najčešće u menopauzi, ali i nakon poroda, tijekom dojenja ili kod žena koje imaju dugotrajni izostanak menstruacije zbog različitih razloga.

Simptomi su iritacija, svrbež, peckanje kod mokrenja, bolnost prilikom seksualnog odnosa. No nema razloga za brigu s obzirom na to da uz pravilnu terapiju stanje nije dugotrajno. Važno je da žene potraže pomoć, jer se stanje može vrlo brzo i efikasno liječiti.

Kako liječiti suhoću rodnice?

Najčešće se propisuje lokalna terapija u obliku estrogenskih krema, vaginaleta, prstena, koji se umeću u rodnicu i odlično oporave tkivo u kratkom vremenu.

Može se koristiti i terapija u obliku tableta – to su selektivni modulatori estrogenskih receptora kod žena koje ne smiju koristiti estrogensku terapiju.

U novije vrijeme koriste se lokalni pripravci DHEA – to je hormon nadbubrežne žlijezde koji se lokalno u tkivu pretvara u estrogen i androgen s odličnim efektom na sluznicu rodnice – preparat je u obliku vaginalnih tableta.

Može se koristiti i lokalno preparat oksitocina, koji također oporavi sluznicu.

Koriste se i lokalno fitoestrogeni – Isoflavone vaginalni gel, koji je gotovo jednako uspješan kao i estrogeni.

Intimina
Intimina Facebook
Intimina Instagram

Ima li i alternativnih rješenja za ovaj problem?

Kod žena koje ne žele koristiti ništa od gore navedenog postoje i lubrikanti koji smanjuju trenje tijekom odnosa ili vaginalni ovlaživači (moisturizer) koji nadomještavaju vaginalnu sekreciju, te hijaluronske vaginalete i gelovi koji lokalno oslobađaju molekule vode u tkivo.

Kod žena koje žele nemedikamentozno i trajnije rješenje danas su na raspolaganju laseri i radiofrekvencija za vaginalnu primjenu, koja ima odlične efekte koji traju i do dvije godine.

Stoga ne brinite. Danas postoji mnogo načina kako vaginu održavati zdravom, spriječiti nastanak infekcija i poboljšati kvalitetu života.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

Zdravlje Opće zdravlje Muči vas suhoća rodnice? Donosimo savjete kako riješiti ovaj problem

povezano

jolie preporuke

Dvije hrvatske plaže među top 25 najljepših europskih plaža!

„Najnovija objava jednog od najutjecajnijih i najčitanijih američkih magazina za putovanja potvrđuje kako Hrvatska zadržava vidljivost i pozitivan imidž na američkom tržištu. Unatoč trenutnoj...

Pravi ljetni desert: krema od marelica

Jedna takva slastica koja je jednostavna za pripremu je krema od marelica i breskve. Kao i većina voćnih slastica, i ova je podložna mijenjanju...

Trending

Facebook

82,986ObožavateljiLajkaj

instagram

pročitajte