• Jolie
  • Zdravlje

Razmišljate o izbjeljivanju zubi? Ovo su stvari koje trebate znati!

Dr. med. dent. Marko Vido iz Dental Centra Apex upoznao nas je s tretmanom izbjeljivanja zubi te u tekstu pojasnio kako dolazi do obojenja te kako sami možemo utjecati na trajnost rezultata postignutih izbjeljivanjem.

Boja vaših zuba je pod utjecajem vanjskih i unutarnjih čimbenika, a stomatološkim postupkom izbjeljivanja zubi posvjetljujemo trenutnu nijansu.

Nastanak obojenja

Vanjska obojenja nastaju nakupljanjem i taloženjem tvari na vanjskoj površini zuba. Uzrok takvih vanjskih obojenja su najčešće hrana i piće u boji poput kave, crnog vina, čaja, gaziranih sokova, tamnog voća i povrća, duhanskih proizvoda te antiseptička otopina klorheksidina. Osim toga, obojenja mogu nastati i zbog zubnog karijesa, mekih i tvrdih naslaga na zubima, amalgamskih ispuna i traume.

Unutarnje obojenje nastaje nakupljanjem tvari unutar zubne strukture. Takva obojenja mogu uzrokovati neke sistemske bolesti kao što su porfirija, hemolitička anemija, fenilketonurija ili razvojne bolesti cakline i dentina kao što su amelogenesis imperfecta, dentinogenesis imperfecta, hipoplazija cakline te unos nekih lijekova i tvari tijekom stvaranja zuba, primjerice tetraciklin i natrijev fluorid.

Sredstva za izbjeljivanje

Sredstva koja koristimo za izbjeljivanje zubi su vodikov peroksid, karbamidov peroksid i natrijev perborat.

Mehanizam kojim se postiže izbjeljivanje jest oksidacija pigmenata koji su utkani u zubne strukture. Sredstva za izbjeljivanje ne uzrokuju promjenu boje protetskih nadomjestaka te ako imate ugrađen most ili krunicu njihova boja se, nakon postupka izbjeljivanja može razlikovati od boje vaših prirodnih zubi. Zbog toga preporučujemo izrađivanje protetike nakon samog postupka izbjeljivanja.

Postupak izbjeljivanja

Važno je da vam je usna šupljina sanirana prije početka postupka izbjeljivanja. Prije postupka mičemo sve meke i tvrde naslage na zubima, saniramo sve karijese i istrošene stare ispune.

Zube možete izbjeljivati sami kod kuće pomoću udlage ili u ordinaciji.

Izbjeljivanje zuba kod kuće pomoću udlage

Ako izaberete ovaj postupak izbjeljivanja prvo ćemo vam izraditi individualnu udlagu za zube pomoću otiska čeljusti. Nakon što vam izradimo udlagu možete je nositi tijekom noći prije čega ćete stavljati u nju gel za izbjeljivanje. S obzirom na to da se prilikom ovakvog načina koristi niža koncentracija sredstava za izbjeljivanje ono traje od jednog do četiri tjedna.

Izbjeljivanje zuba u ordinaciji

Ovakav postupak izbjeljivanja vrši se sa sredstvom za izbjeljivanje koji sadrži visoku koncentraciju. Prije početka samog postupka zaštiti ćemo vaše zube i ostala tkiva. Nakon što ih dobro zaštitimo, nanijet ćemo gel na zube, ostaviti ga da djeluje od 10 do 20 minuta te ga ukloniti. Ovisno o stupnju obojenja i vašim željama postupak možemo ponoviti nekoliko puta u jednom posjetu.

Trajnost učinka izbjeljivanja

Istraživanja stručnjaka pokazuju kako pravilnim korištenjem sredstva za izbjeljivanje ne dolazi do trajnih oštećenja struktura zuba. Jedine nuspojave koje se mogu pojaviti kratkotrajne su, a to su npr. preosjetljivost zuba, osjećaj peckanja zubnog mesa ili promjena okusa. Takve privremene nuspojave mogu potrajati maksimalno 48 sati.

Uspješnost izbjeljivanja i trajnost boje ovisi i o vama.

Svi mi individualno imamo različitu boju zubi i različite mogućnosti posvjetljivanja nijanse. Koliko će izbjeljivanje trajati ovisi o vašem stilu života.

Ako osoba nastavi konzumirati obojenu hranu i piće ili duhanske proizvode, pigment i obojenja se brzo vrate.

Postupak ne preporučujemo raditi na maloljetnim osobama, trudnicama i dojiljama.

Autor: Dr. med. dent. Marko Vido

Na našoj Facebook stranici i Instagram profilu vas očekuje darivanje u kojem vam u suradnji s Dental Centrom Apex poklanjamo pet tretmana izbjeljivanja zubi i čišćenja zubnog kamenca, a na našem webu možete pronaći i kupon s popustom od 60 % za tretman izbjeljivanja zubi i čišćenja zubnog kamenca.

Zdravlje Opće zdravlje Razmišljate o izbjeljivanju zubi? Ovo su stvari koje trebate znati!

povezano

Trending

Ova kolekcija nakita savršeno će nadopuniti sve lepršave...

Čak i ako ne spadate u ljubitelje vrućina koje su neizostavne u ljetnim mjesecima, složit ćete se da srpanj i kolovoz ipak donose neku...

Kamp kućica u obliku avokada izgleda neodoljivo!

Ako vam je avokado prirastao srcu, pripremite se za nešto posebno – prvi put možete boraviti u njemu! U znak obilježavanja Svjetskog dana avokada...

Ako dijete nikada ne padne, nikada neće ni...

U zadnje vrijeme radim uporno i bjesomučno na tim granicama, otpor kipti na sve strane. No, to je moj problem i sada ga rješavam...

Ovaj desert morate probati: Snickers cheesecake!

Cheesecake je mnogima omiljeni desert. Varijacija ima jako puno, a Snickers cheesecake zvuči kao jedna od najboljih. Za pripremu će vam trebati malo više...

Šibenik – grad kao pozornica donosi brojne novitete i...

Počevši od Šibenik Dance Festivala koji će Šibenik pretvoriti u plesnu prijestolnicu s svjetskim plesnim stručnjacima, sjajnog kreativnog Supertoona s mnoštvom edukativnih programa, radionica...

Fantastične sandale na petu sa sniženja

Sezonska sniženja su svuda oko nas, a britanski web shop Asos već tradicionalno ima odličnu ponudu. Ovaj put su nam pažnju privukle sandale na...

Facebook

74,630ObožavateljiLajkaj

instagram

pročitajte

jolie preporuke