Što morate znati o osobama koje pate od anksioznosti?

Anksioznost je sastavni dio života i svaka osoba će u određenoj mjeri iskusiti tjeskobu koja spada u normalan spektar osjećaja koje ljudi tijekom života mogu imati.

Naravno, možemo čak reći da je briga kao svakodnevni dio našeg života u određenoj mjeri korisna – pripremit će vas na razne situacije, omogućit će vam da predvidite probleme i pronađete rješenja. No, kada brige prijeđu neku razinu razumne zabrinutosti može doći do općeg anksioznog poremećaja koji će značajno narušiti kvalitetu života osobe. U toj situaciji najbolje je da posjetite stručnu osobu koja će vam pojasniti kojim se sve mehanizmima možete boriti protiv spomenutog stanja, a u nastavku pročitajte tipove ponašanja koje anksiozne osobe mogu imati te zbog kojih se nepravedno nazivaju lijenima, neodgovornima i pasivnima.

Odbijanje poziva iako žele ići negdje

Postoje određeni događaji koji su mjesecima unaprijed isplanirani i kojima se osoba s povećanom razinom anksioznosti veseli, međutim, kad taj dan dođe, može se dogoditi pad energije zbog čega će ta ista osoba odgoditi dolazak jer ne želi nekome biti na teret.

Primjećuju sitnice koje druge osobe ne vide

Pogled, upućena riječ, poruka… Velike su šanse da osoba s općim anksioznim poremećajem te stvari analizira više od drugih osoba. Ponekad je u pitanju nešto što se dogodilo dan prije, ali ponekad su u pitanju događaji koji su se davno odvili. Isto tako, redovito će premotavati razgovore koje su imali s bližnjima ili poznanicima i tražiti ono nešto što su možda krivo izgovorili ili rekli.

Kasno spavanje, rano buđenje

Jedan od najvećih problema za osobe s bilo kojim poremećajem koji uključuje anksioznost je onaj vezan za spavanje. Ponekad ih anksioznost drži dugo budnima, ali isto tako ih ujutro može probuditi najmanji šum zbog čega opet krenu razmišljati o negativnostima.

U svakoj situaciji, imaju u glavi najgori scenarij

Umjesto uživanja u trenutku, anksiozna osoba će u glavi imati ono sve što može poći po zlu i to u najgoroj varijanti.

Kada netko pokaže brigu za njih, još je gore

Ako netko primijeti da se anksiozna osoba ne osjeća OK i samo postavi pitanje “je li sve u redu”, to će spomenutoj osobi stvoriti novu dozu tjeskobe jer misle baš sad kad je vidljivo znači da je puno gore nego što su prvotno zamišljali.

Ne vole misliti o budućnosti…

…ali opet prečesto misle o njoj. Budući da im je život u sadašnjosti toliko pun izazova na dnevnoj razini, teško im je misliti da će se stvari promijeniti prolaskom vremena.

Ako u svojoj blizini imate osobu koja se bori s općim poremećajem anksioznosti (i napadima panike koji redovno s time idu u paketu), ovo gore su sitnice koje će vam pomoći da ih bolje razumijete i prihvatite onakvima kakvi jesu. S druge strane, ako sami osjećate posljedice prevelike tjeskobe, opće značajke anksizonosti pomoći će vam da bolje razumijete taj poremećaj i prepoznate kada negativnosti upravo anksioznost izvlači iz vas. U svakom slučaju, bitno je znati da je riječ o rješivim problemima koji će kad-tad biti iza vas!

Zdravlje Opće zdravlje Što morate znati o osobama koje pate od anksioznosti?

povezano

Trending

Facebook

84,810ObožavateljiLajkaj

instagram

37,0k Sljedbenici
Slijedi

pročitajte

jolie preporuke