• Jolie
  • Zdravlje

Sve što trebate znati o izbjeljivanju zubi (+popust za sve čitateljice Jolie.hr-a)

Blistavi osmijeh odavno nije rezerviran samo za reklame i za holivudske zvijezde, a jedno je sigurno – u njega se isplati uložiti jer ćemo pritom uložiti i u najvažniji odnos u našem životu – onaj s nama samima. Nije naodmet ni činjenica kako će nam on dokazano pomoći i u privatnim i poslovnim kontaktima. Pada nam na pamet još milijun razloga zašto reći da blistavom osmijehu, stoga ne čudi što je internet prepun raznih rješenja za izbjeljivanje koja najčešće i nisu zdrav odabir.

U to ime, donosimo provjerene informacije nastale u suradnji s Martinom Bucić, mladom zagrebačkom ortodonticom koja nas je profesionalnošću i predanošću osvojila još u intervjuu o nevidljivim i cjenovno pristupačnijim aparatićima (klik ovdje!). Evo što smo doznali!

PRIPREMA

Vjerojatno ne postoji bolji tajmnig za izbjeljivanje od onoga kada ljeto i preplanuli ten kucaju na vrata, ali prije samog postupka, potrebno je postaviti temelje. Stoga je izrazito važno da su svi zubi prije izbjeljivanja sanirani i popravljeni, da nema upala zubnog mesa te da je zubni kamenac očišćen, a zubi ispolirani.

PRVI KORACI – ODREĐIVANJE UZROKA OBOJENJA

Prvi dio postupka izbjeljivanja sastoji se od određivanja uzroka obojenja – jednog zuba, nekoliko zubi ili svih zubi. Stručnjak u čije ruke se povjerite, utvrdit će je li riječ o unutarnjem ili vanjskom obojenju. Naime, unutarnja su ona nastala za vrijeme formiranja zubi kao bolesti cakline ili dentina, uslijed nekih sistemskih bolesti ili uzimanja nekih lijekova. Uspjeh izbjeljivanja u tom slučaju ovisit će o stupnju izraženosti obojenja, pa u nekim slučajevima izbjeljivanjem neće biti moguće postići zadovoljavajuće rezultate. Vanjska obojenja najčešće su pigmentacije nastale nakupljanjem na površini zubi i mogu se ukloniti čišćenjem zubnog kamenca i poliranjem te pjeskarenjem. Ako su zubi poprimili tamniju boju zbog vanjskih čimbenika – povećane konzumacije kave, čaja, crnog vina i obojenih sokova, loše higijene ili karijesa, nakon uklanjanja uzročnog čimbenika, obojenje se može ukloniti izbjeljivanjem.

U ovom slučaju prvo je napravljena terapija Simply Smile nevidljivim aparatićima, a onda nakon toga izbjeljivanje.

ODABIR NIJANSE

Uspjeh izbjeljivanja ovisi o početnoj boji i o uzroku obojenja, a izbijeliti prirodne zube moguće je samo do određene nijanse – najčešće 2 do 4 nijanse svjetlije od trenutnog stanja. Pritom je žute nijanse lakše izbijeliti nego smeđe ili sive. Dobro je unaprijed znati kako je izrazito bijele zube moguće postići samo nekim tipom protetskih nadomjestaka kao što su ljuskice ili krunice.

IZBJELJIVANJE KONTROLIRA STRUČNJAK!

Izbjeljivanje mogu i smiju provoditi samo doktori dentalne medicine ili dentalni asistenti pod nadzorom doktora dentalne medicine, radi sigurnosti postupka za zube. Ako vam se čini da to možete i sami, napravite test. Naime, djelatna tvar koja dovodi do izbjeljivanja zubi neki je oblik vodikovog peroksida i u reakciji oksidacije raspada se na kisik i vodu, pa molekule kisika kao aktivne tvari ulaze u strukturu zuba cijepajući molekule pigmenta te izbjeljujući zube. Ako ništa od ovoga niste pretjerano razumjeli, najbolje je da se prepustite u ruke onima koji znaju što rade!

VRSTE IZBJELJIVANJA

Izbjeljivanje u ordinaciji (In office bleech)

Ovaj tip izbjeljivanja provodi se u jednom posjetu stomatologu, a radi se u nekoliko intervala od kojih svaki traje 8-20 min. Riječ je o brzom tipu izbjeljivanja koji odmah osigurava vidljive rezultate. Pritom se koriste veće koncentracije djelatne tvari, a mogu se provoditi LED lampom ili bez, ovisno o materijalu. Posljedično se javlja malo veća osjetljivost zubi nakon samog tretmana, ali ona s vremenom nestaje.

Izbjeljivanje udlagama (Home bleech)

Izbjeljivanje udlagama provodi pacijent uz kontrolu stomatologa. Nakon procjene uzroka obojenja i početne boje zubi, stomatolog uzima otiske po kojima se izrađuju individualne plastične udlage koje su nosači materijala za izbjeljivanje i koje pacijent sam stavlja kod kuće. Izbjeljivanje ovom metodom traje dva tjedna do mjesec dana, najčešće uz redovne kontrole. Prednost ove metode je manja preosjetljivost zubi, ali i to što je za pacijente financijski najpovoljnija opcija.

Izbjeljivanje nevitalnih zubi (Walk and bleech)

Ova metoda namijenjena je zubima koji su endodontski liječeni – kojima je izvađen živac te su iz nekog razloga potamnili. U zub se stavlja djelatna tvar i pokriva privremenim ispunom te se redovno mijenja dok se ne postigne zadovoljavajuća boja. Preduvjet je dobro liječen zub bez ikakvog znaka upale na vrhu korijena i dosta ostatne strukture zuba koji se izbjeljuje. Uspjeh nije uvijek moguć, obojenje se može nakon nekog vremena čak i vratiti, stoga je ponekad bolje takav zub opskrbiti krunicom, čime bi se riješilo obojenje, ali i ojačao zub.

ZA KRAJ, ISKORITITE POPUST 20%!

Ako ste usvojili prethodne korake, vrijeme je da ih primijenite u praksi. Sve čitateljice Jolie.hr-a imaju pravo iskoristiti 20 %  popusta na svoj tretman izbjeljivanja. Popust je iskoristiv unutar mjesec dana od ove objave, a možete ga iskoristiti u ordinaciji Martine Bucić na adresi Jurja Žerjavića 6! Za svoj termin možete se javiti na [email protected] ili na 01/4856530.

 

Autorica: Katarina Marjanović

Zdravlje Opće zdravlje Sve što trebate znati o izbjeljivanju zubi (+popust za sve čitateljice Jolie.hr-a)

povezano

Trending

Ova kolekcija nakita savršeno će nadopuniti sve lepršave...

Čak i ako ne spadate u ljubitelje vrućina koje su neizostavne u ljetnim mjesecima, složit ćete se da srpanj i kolovoz ipak donose neku...

Kamp kućica u obliku avokada izgleda neodoljivo!

Ako vam je avokado prirastao srcu, pripremite se za nešto posebno – prvi put možete boraviti u njemu! U znak obilježavanja Svjetskog dana avokada...

Ako dijete nikada ne padne, nikada neće ni...

U zadnje vrijeme radim uporno i bjesomučno na tim granicama, otpor kipti na sve strane. No, to je moj problem i sada ga rješavam...

Ovaj desert morate probati: Snickers cheesecake!

Cheesecake je mnogima omiljeni desert. Varijacija ima jako puno, a Snickers cheesecake zvuči kao jedna od najboljih. Za pripremu će vam trebati malo više...

Šibenik – grad kao pozornica donosi brojne novitete i...

Počevši od Šibenik Dance Festivala koji će Šibenik pretvoriti u plesnu prijestolnicu s svjetskim plesnim stručnjacima, sjajnog kreativnog Supertoona s mnoštvom edukativnih programa, radionica...

Fantastične sandale na petu sa sniženja

Sezonska sniženja su svuda oko nas, a britanski web shop Asos već tradicionalno ima odličnu ponudu. Ovaj put su nam pažnju privukle sandale na...

Facebook

74,635ObožavateljiLajkaj

instagram

pročitajte

jolie preporuke