Sve što trebate znati o PAPA testu

Papa – test, test po Papanicolauu ili VCE (vagina-cerviks-endocerviks) razmaz jednostavna je i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice s ciljem otkrivanja karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode.

PAPA test trebale bi obaviti sve spolno aktivne žene i to barem jednom godišnje. PAPA test je najbolje napraviti između desetog i dvadesetog dana ciklusa, a nikako ga ne treba raditi za vrijeme menstruacije.

Dva do tri dana prije testiranja ne bi trebalo koristiti vaginalete, kreme, pjene, pudere, niti imati seksualne odnose s obzirom da sve sve nabrojano može utjecati na interpretaciju testa i onemogućiti otkrivanje abnormalnih stanica.

PAPA test u kliničku je i praksu uveden pedesetih godina prošlog stoljeća, a uveo ga je američki liječnik grčkog porijekla Papanicolau, po kojem je test i dobio ime.

Točnost PAPA testa iznosi 75 do 80%, a u kombinaciji sa kolpokospijom i histološkom analizom točnost mu se penje na 95%.

Nalaz PAPA testa može biti:

1.uredan
2. bez nalaza abnormalnih stanica, ali uz upalne promjene, te eventualno vidljive i prepoznatljive uzročnike
3. abnormalan nalaz

U slučajevima kada se u PAPA-testu nalaze upalne promjene potrebno je provesti liječenje i ponoviti PAPA nalaz nakon završenog liječenja. Ponekad se u PAPA testu mogu prepoznati i specifični uzročnici upale kao što su: Leptotrix vaginalis, Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis, te različite gljivice i tzv. miješana flora. “Miješana flora„ naziv je za nakupine kokoidno-štapičastih bakterija koje nije moguće detaljnije definirati – potrebno je napraviti dodatne mikrobiološke analize.

Bacillus vaginalis flora ne predstavlja patološki nalaz jer je ona dio prirodne vaginalne flore.

PAPA testom mogu se uočiti i promjene koje upućuju na infekciju virusom HSV (herpes simpleks virus) ili HPV (humani papiloma virus). Posebno je značajan za otkrivanje infekcije HPV-om jer se ona smatra jednim od glavnih uzročnika pojave karcinoma vrata maternice.

Intimina (FacebookInstagram)

HPV je česta spolno prenosiva infekcija, pogotovo u mlađih žena i žena sa više seksualnih partnera. Do 60% spolno aktivnih žena mogu biti nosioci HPV virusa bez simptoma. U slučajevima infekcije virusom HPV potrebno je provesti tipizaciju HPV virusa da bi se odredilo spada li virus u skupinu niskog ili visokog rizika za razvoj karcinoma grlića maternice.

Glavna korist PAPA testa otkrivanje je abnormalnih stanica koje potencijalno mogu prijeći u karcinom, stoga je važno upoznati se sa određenim terminima koji se često koriste u opisu PAPA testa.

Tako se nalaz stanica koje imaju povećani potencijal za prelazak u maligne može označiti kao displazija blagog, srednjeg ili teškog stupnja, a umjesto toga može se koristiti i termin cervikalna intraepitelna neoplazija ( skraćeno CIN ), te ovisno o zahvaćenosti epitela promjene se mogu grupirati u CIN I, CIN II i CIN III.

Termini ASCUS i AGCUS označavaju atipične pločaste ili žljezdane stanice neodređenog značenja.

U slučajevima kada je PAPA-test abnormalan ne treba odmah pomišljati na karcinom, jer stanice mogu biti abnormalne, a da još uvijek nisu karcinomske i takva promjena se može uspješno liječiti. U svim stanjim u kojima je PAPA test abnormalan postoji povećana potreba za praćenjem ili daljnjom dijagnostikom kod takvih pacijentica.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

Fotopexels
Zdravlje Opće zdravlje Sve što trebate znati o PAPA testu

povezano

jolie preporuke

Emily u Parizu, stereotipi svugdje oko nas

Andreu pratite na službenoj stranici, Facebooku i Instagramu te čitajte njezine tjedne kolumne na Jolie.hr-u. Čudila se pura dreku, tako bih ukratko opisala medijski i kolumnistički linč serije Emily u...

Trending

Facebook

83,642ObožavateljiLajkaj

instagram

pročitajte