Vježbanje za vrijeme menstruacije – što se preporučuje, a što treba izbjegavati?

Menstruacija je prirodan, sastavni dio života svake žene. U prosjeku žena tokom svog života ima oko 450 mjesečnih krvarenja.

To je značajan period u životu svake žene i dobro znati što više bitnih činjenica o menstruaciji kako bi se u tom periodu mogli ponašati što adekvatnije i sa što manje ograničenja.

Normalno trajanje menstruacijskog ciklusa je od 21 do 35 dana, a prosječno krvarenje traje 3 – 7 dana.

Jedna od predrasuda je da za vrijeme mjesečnog krvarenja žena treba mirovati i izbjegavati fizičku aktivnost, a to se pokazalo netočnim. Žene se često za vrijeme menstruacije osjećaju iscrpljeno i umorno, a upravo je fizička aktivnost ono što može poboljšati te tegobe. Tjelovježba potiče lučenje endorfina koji su tzv. “hormoni sreće” i zaslužni su za dobro raspoloženje, a djeluju i kao prirodni analgetici koji ublažuju grčeve. Preporučuju se šetnje i lakše kardio vježbe, kao pilates ili joga. Žene koje inače redovito vježbaju mogu nastaviti sa treninzima, ali ih možda malo modificirati u smislu izbjegavanja jako intenzivnih i napornih treninga.

Intimina (FacebookInstagram)

Postoje stanja za vrijeme menstruacije kada treba izbjegavati treninge, a to su jako oblina i dugotrajna krvarenja koja izazivaju ozbiljne anemije, jaki bolovi koji se ne smiruju niti nakon primjene analgetika, povišena temperatura koja može biti znak infekcije ili osjećaj jake iscrpljenosti, vrtoglavice i općeg lošeg osjećanja. Sva ta stanja zahtijevaju odlazak ginekologu kako bi se razjasnilo o čemu se radi.

Umjerena fizička aktivnost može pomoći i kod simptoma PMS – a, koji uzrokuje promjena koncentracije hormona u tijelu. Neka istaživanja ukazuju da žene koje pate od ozbiljnijeg PMS sindroma koji se zove predmenstrualni disforični poremećaj – to je jaki osjećaj tuge, depresije i anksioznosti, panični napadaji – također mogu profitirati od fizičke aktivnosti tokom te faze ciklusa.

Dakle preporuka je umjerena fizička aktivnost, šetnja, lagano trčanje, joga, pilates ili intervalni trenig poboljšat će većinu tegoba tokom menstruacije ili PMS – a.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

Fotopexels
Zdravlje Opće zdravlje Vježbanje za vrijeme menstruacije - što se preporučuje, a što treba izbjegavati?

povezano

jolie preporuke

Jednostavna čokoladna torta koja će vas očarati

Torte u kojima prevladava okus čokolade monogima su omiljena slastica. Varijacija ima bezbroj, a jedna od naših omiljenih je jednostavna torta koja je se...

Na jesen stiže sajam umjetnina Art Zagreb

Art Zagreb 2020. održat će se usprkos koroni. Sajam je pomaknut s proljeća na jesen, ali lokacija ostaje ista — Tehnički muzej Nikola Tesla...

Trending

Kako odviknuti dijete od pelena?

Možda niste znali, ali sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, kažu industrijski povjesničari, jedan američki gigant zamislio je higijenski proizvod koji bi štedio vrijeme, koji...

Facebook

82,986ObožavateljiLajkaj

instagram

pročitajte

Kako odviknuti dijete od pelena?

Možda niste znali, ali sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, kažu industrijski povjesničari, jedan američki gigant zamislio je higijenski proizvod koji bi štedio vrijeme, koji...