Obožavamo babku od čokolade, a ni ova s cimetom i orasima nije loša opcija!

Još jedan slatki recept kojem ćemo se stalno iznova vraćati ovih blagdana.

Babka je oblik slatkog, ljepljivog, poprilično neodoljivog kruha koji originalno korijene vuče iz židovskih zajednica Poljske i Ukrajine, a koji se tijekom desetljeća popularizirao i u drugim dijelovima svijeta. Okusom i teksturom sličan cimet rolicama i drugim skandinavskim slasticama od dizanog tijesta, ovaj zasitan, savršeni comfort food desert uvijek nas iznova ostavi bez daha, a sad smo ga naučili pripremiti i u verziji bez čokolade.

Meka tekstura tijesta, slatko punjenje bogatog okusa i neodoljiv izgled

Naime, čokoladna babka je svjetski popularan kolač, no nama se ove godine za blagdane jede babka koja odiše duhom i okusima Božića, pa smo pronašli recept za babku s orasima i cimetom, najdražim nam zimskim začinom. Meka tekstura tijesta, slatko punjenje bogatog okusa i neodoljiv izgled čine ovaj kolač pravom prazničnom poslasticom za hladne, maglovite dane. Znači, pravo je vrijeme da ga i sami ispečete.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cris (@fortyninefigs)

Babka s cimetom i orasima

Sastojci:

Za tijesto:

  • 2 jaja
  • 650 g glatkog brašna
  • 180 ml mlijeka
  • 30 g svježeg kvasca ili jedna vrećica suhog kvasca
  • 130 g šećera
  • 1 žličica soli
  • 150 g maslaca
  • pola žličice arome vanilije

Za nadjev:

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 3 žličice cimeta
  • 120 g mljevenih oraha
  • 100 g grožđica po želji

Za sirup:

  • 240 ml vode
  • 200 g šećera

Postupak pripreme:

  • Maslac treba biti sobne temperature, najbolje da ga izvadite iz hladnjaka dva sata prije upotrebe. Trebat će vam jedan cijeli maslac (150 g za tijesto i 100 g za nadjev). Neka mlijeko bude mlako. Brašno obavezno prosijte prije korištenja. Jaja stavite u zdjelicu i lagano ih umutite.
  • U posudu stavite 180 ml mlakog mlijeka i kvasac, prosijano brašno, žličicu soli, 130 g šećera, umućena jaja, maslac sobne temperature i pola žličice arome vanilije. Mikserom s nastavkom za tijesto ili rukama sve dobro povežite. Miksajte ili mijesite dok se sastojci ne povežu, a tijesto postane elastično.
  • Pobrašnite radnu plohu i tijesto prebacite na nju. Rukama ga zamijesite. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite na sat vremena na sobnoj temperaturi, zatim ga prebacite na sat vremena u hladnjak.
  • Nakon što je tijesto odmorilo najmanje dva sata (sat na sobnoj temperaturi i sat u hladnjaku), pobrašnite radnu plohu i tijesto stavite na nju. Razvaljajte ga na dimenzije 65 cm – 35 cm otprilike. Ovo su dimenzije na kojima je ova količina tijesta idealne debljine za babku.
  • Razvaljano tijesto premažite maslacem. Maslac sobne temperature se jednostavno nanosi na tijesto. U zdjelici pomiješajte šećer i cimet pa ih ravnomjerno pospite po tijestu. Na kraju pospite mljevene orahe. Možete dodati i grožđice.
  • Od duže strane lagano motajte (rolajte) tijesto. Kada prstima primite tijesto lagano ga povucite k sebi pa zatim zarolajte. Sada, kada imate zarolani dio tijesta, nježno ga pritisnite prstima kako bi vam krug bio bez viška prostora. Ovo je bitno za kasnije rukovanje babkom.
  • Zarolano tijesto (koje ste prethodno prepolovili) presijecite uzdužno. Komade tijesta pažljivo postavite u oblik slova X. Krenite plesti babku tako da lijevu stranu (ona je donja strana) prebacite preko desne strane, a desnu stranu podvučete ispod lijeve. Ponovite isto dok ne dođete do vrha tijesta. Ako vam fali malo dužine, tijesto lagano povucite (rastegnite) kako bi ga lakše spojili u kraju. Ispletene krajeve pritisnite prstima kako bi ih spojili. Isto ponovite s donjom stranom babke.
  • Babku prebacite u namašćeni i pobrašnjeni lim. Pokrijte je čistom kuhinjskom krpom. Babka se treba dizati sat vremena.
  • Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Babku pecite 30-35 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatno- smeđu boju. Nakon 15 minuta je okrenite tako da strana koja je bila do stakla sada bude do kraja pećice.
  • Pripremite sirup. U zdjelicu stavite vodu i šećer na srednje jaku vatru. Kada se šećer otopi maknite s vatre. Tek ispečenu babku premažite sirupom i pustite da se ohladi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Carolina Gelen (@carolinagelen)

GastroReceptiObožavamo babku od čokolade, a ni ova s cimetom i orasima nije...

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj