Mnogi od nas sjećaju se slasnih doručaka iz djetinjstva koji su uključivali samo dva jednostavna sastojka – toplo mlijeko i najdraže nam kekse. Iako se ovo može činiti kao jelo iz prošlosti na koje su mnogi zaboravili, u Italiji ova comfort food slastica ima i svoj naziv te je jako popularna. Naime, radi se o takozvanoj la zuppa di latte, odnosno juhi od mlijeka, a koja se sastoji od zagrijanog mlijeka u koje se namoče natrgani komadići kruha ili pak keksi po izboru – dok ne dobijemo kašicu koja nas prvim zalogajem vraća u dane odrastanja.
Ovaj brz, a jako ukusan doručak omiljen je među djecom, no tijekom ovih hladnih, tmurnih dana jede se i nama. Gotov za tek nekoliko minuta, odličan je izbor kada želite ugoditi svim čulima čim se dignete iz kreveta. Ovaj recept može se i na više načina oplemeniti te mu se tako može dodati panettone, crna kava, malo šećera ili pak cimet – za kombinaciju okusa koja vama ispunjava sve snove.
U nastavku vam donosimo jednostavne naputke za pripremu ovog zimskog doručka.
La zuppa di latte
Sastojci:
- 350 ml mlijeka
- Keksi/kruh/biskvitni kolač (oko 35 grama)
- Dodaci po izboru
Postupak pripreme:
- Zagrijte mlijeko u lončiću. Dok se mlijeko zagrijava, kruh/kolač narežite na kockice i podijelite u šalice. Keksiće zatim prelijte toplim mlijekom i odmah uživajte u doručku dok se kolač/keksi nisu posve raspali u toplom mlijeku.