Tradicionalna dalmatinska poslastica, klasične kroštule, jedu se tijekom cijele godine, ali posebno se često mogu naći na jelovniku tijekom karnevalskog razdoblja u veljači. Rađene od prženog slatkog tijesta posutog šećerom, hrskave su i prhke, a tradicionalno se recept za njih prenosi iz generacije na generaciju te svaka obitelj ima svoju recepturu.
Uz dodatak aroma, rakije ili pak soka od citrusa ih se može minimalno mijenjati, no temeljni recept uvijek je isti, a mi vam ga donosimo u nastavku. Zašto biste u ovo predkorizmeno doba jeli samo krafne kad su tu i druge tradicionalne delicije?
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kroštule
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 4 jaja
- 1 šalica šećera (oko 250 grama)
- 50 ml ulja
- prstohvat soli
- malo rakije (recimo jedna žličica travarice)
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 kiselo vrhnje (200 g)
- 1 vrećica praška za pecivo
Dodatno:
- 1 l ulja za prženje
- 100 g šećera
- 100 g šećera u prahu
Postupak pripreme:
- Pjenasto izradite jaja, vanilin šećer i šećer. Dodajte im rakiju, ulje i kiselo vrhnje pa sve sjedinite. Brašno, prašak za pecivo i sol promiješajte zasebno. Postepeno dodajte brašno uz stalno miješanje. Koristite nastavak za tijesto. Ako mijesite ručno, u ovoj fazi tijesto izradite kuhačom.
- Kada su vam se svi sastojci sjedinili, a tijesto postalo ljepljivo i kompaktno, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i zamijesite ga dok ne postane glatko. Tijesto oblikujte u kuglu i pokrijte ga kuhinjskom krpom. Neka vam odstoji 1 sat.
- Nakon što je tijesto odstajalo, podijelite ga na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte. Neka vam debljina tijesta na bude veća od 1,5 – 2 milimetra (tijesto će malo narasti u prženju). Razvaljano tijesto izrežite rebrastim rezačem za tijesto na komadiće veličine 4 x 8 centimetara. Svaki komad potom prerežite po sredini. Ostatak tijesta ponovo premijesite i razvaljate.
- Jednu stranu tijesta (lijevu) provucite ispod proreza i izvucite je (lagano povucite tijesto). Sada ste dobili prepoznatljivi oblik kroštula.
- Oblikovane kroštule prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odmore 15 minuta.
- Zagrijte ulje. Neka vam bude dovoljno ulja kako bi kroštule mogle plivati. Postoje dva načina na koja ćete provjeriti je li ulje dovoljno ugrijano. Prvi je da stavite drvenu dršku, ako se oko nje ravnomjerno stvaraju manji mjehurići tada je temperatura idealna, nakon toga je potrebno smanjiti vatru na srednje jaku. Drugi način je da provjerite s komadićem tijesta. Ako se odmah krene pržiti, vaše ulje je ugrijano, smanjite vatru na srednje jaku.
- Kroštule pržite po minutu sa svake strane, odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju. Dovoljno je da ih okrenete dva puta za vrijeme prženja. Ispržene kroštule prebacite na papirnate ručnike kako bi se iscijedio višak masnoće. Šećer i šećer u prahu pomiješajte pa pospite još tople kroštule.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.