Rast temperatura primjetan je iz dana u dan, a nakon poprilično prohladnog travnja nadamo se da će nam svibanj donijeti prve prave ljetne temperature. To će ujedno značiti i da ćemo osvježenje tražiti u hladnim limunadama i koktelima, ali i osvježavajućim, laganim slasticama. Jedna od onih koje morate kušasti ovog ljeta je neodoljiva jogurt pita s borovnicama.
Svojevrstan miks klasičnog cheesecakea i prhke voćne pite, ovaj kolač svidjet će se svim ljubiteljima voćnih deserata, a dobro je znati da traži da upalite pećnicu na samo pola sata. Jednostavan za pripremu, bogat okusom, a izgledom vrlo primamljiv, garantirano će biti zvijezda vašeg stola ovog kasnog proljeća.
Jogurt kolač s borovnicama
Tijesto:
- 400 g brašna
- 90 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- 200 g maslaca
- 2 žumanjka
- 1-2 žličice kiselog vrhnja
Krema:
- 4 bjelanjka
- 100 g šećera
- 1 burbon vanilija
- Korica jednog limuna
- 2 kisela vrhnja 400 g
- 2 čvrsta jogurta ili grčka 400 g
- 30 g gustina
- 350 g borovnica
Postupak pripeme:
- Umjesite tijesto i podijelite na dva dijela, jedan stavite u hladnjak, a drugi u zamrzivač.
- Razvaljajte tijesto koje je bilo u hladnjaku i utisnite u lim za pečenje koji ste premazali maslacem i pobrašnili.
- Miksajte bjelanjke sa šećerom, u šaum dodajte ostatak namirnica i povežite. Izlijte preko tijesta, rasporedite preko borovnice i preko naribajte ili natrgajte drugu polovicu tijesta. Pecite na 180 stupnjeva 30 minuta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.