Do službenog početka ljeta nas dijeli nas otprilike tri tjedna, a nadamo se da će biti sunčana i ispunjena izlascima, toplim noćima i mirisom cvijeća u zraku. Taman kada se podignu temperature te krenu ljetne žege, nama će se otvoriti apetit za osvježavajućim desertima i slatkim ljetnim pićima, a sada smo pronašli recept koji spaja oboje!
Naime, radi se o kolaču koji miriše na jug Italije, a okusom nas odvodi na putovanje Mediteranom. Riječ je o Limoncello tiramisuu, spoju klasičnog talijanskog likera i mnogima omiljenog deserta koji ne traži paljenje pećnice, a izgleda jednako lijepo koliko je i ukusan.
Liker od limuna, limoncello, mascarpone sir i piškote zaslužni su za ovaj gastro spektakl kojim ćete oduševiti sve goste tijekom sljedećih mjeseci.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Limoncello tiramisu
Sastojci:
Za sirup od limoncella:
- 240 ml likera limoncello
- 240 ml vode
- 100 g šećera
- 180 ml svježe iscijeđenog soka limuna
- 40 piškota
Mascarpone krema:
- 450 g sira mascarpone
- 350 g vrhnja za šlag
- 150 g džema od limuna
- 60 g šećera u prahu
Postupak pripreme:
- U loncu zagrijte limoncello, vodu, šećer i limunov sok na umjerenoj temperaturi te često miješajte smjesu dok se šećer ne otopi do kraja. Stavite sirup sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Za to vrijeme mikserom istucite vrhnje u šlag te nakon toga u šlag dodajte šećer u prahu. U posebnoj zdjeli izmiksajte mascarpone s džemom od limuna. Pažljivo umiješajte šlag u smjesu od mascarponea i limuna.
- Umočite piškote u sirup od limoncella te ih položite u posudu u kojoj ćete pripremiti kolač. Piškote posložite jednu do druge u red tako da u potpunosti prekrijete dno posude. Preko piškota umočenih u sirup premažite polovicu kreme od sira mascarpone, šlaga i limuna. Preko smjese ponovno stavite piškote umočene u sirup te cijeli kolač završite s ostatkom kreme.
- Ukrasite kolač s malo limunove korice ili sitnog voća. Limoncello tiramisu stavite u hladnjak na 4-6 sati ili preko noći.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.