Znate li razliku između retinoida, retinola ili retinala? Sada je idealno vrijeme da naučite sve o ovim skincare sastojcima

Među prvim znakovima jeseni sasvim sigurno su kiše, maglovita jutra i topli, udobni džemperi, ali kada je u pitanju njega kože, prvi dani jeseni znače samo jedno – vraćanje retinoida u beauty rutinu. Ova moćna grupa aktivnih sastojaka zlatni je standard u borbi protiv preuranjenog starenja i nepravilnosti na koži, a vole i koriste ih svi, od tinejdžera do gospođa u najboljim godinama. 

Međutim, kada krenemo u potragu za našim idealnim proizvodom s ovim čarobnim aktivnim sastojkom, vrlo često ostanemo zbunjeni: retinoidi, retinal, retinol, retinil palmitat… Kako bismo vam olakšali izbor, donosimo najvažnije informacije o svakome od njih. 

Retinoidi su skupni naziv za moćne aktivne tvari koje spadaju u derivate vitamina A, jednog od poznatijih vitamina koji se koriste u njezi lica. Mogu biti topikalnog ili oralnog tipa. Topikalni se retinoidi dijele na kozmetičke preparate u slobodnoj prodaji i na one dostupne isključivo putem liječničkog recepta. U topikalne retinoide koji se mogu naći na policama drogerija spada retinol, ali i esteri poput retinil palmitata, kao i poznatiji retinaldehid ili retinal.

Retinil palmitat izuzetno je nježan oblik retinoida i kao takav idealan kao svojevrstan uvod u takav tip njege. Zovemo ga još i retinolom za početnike.   

Retinol ili retinal? Najviše nas zbunjuju ova dva najpoznatija retinoida i vrlo često se pitamo koja je razlika i ima li je uopće. Jedna od osnovnih razlika između retinala i retinola je vrijeme koje je potrebno za postizanje učinka. Nakon što se retinol apsorbira u kožu, on mora proći dva procesa da bi se pretvorio u aktivnu retinoičnu kiselinu: retinol u retinal, zatim retinal u retinoičnu kiselinu. Retinal, s druge strane, prolazi samo jedan proces pretvorbe i to onaj u retinoičnu kiselinu, odnosno aktivni oblik vitamina A. Budući da je retinolu potrebno malo više vremena da postane koristan za kožu u obliku retinoične kiseline, potrebno je i nešto više vremena da se vide rezultati. Retinal je specifičan i po tome da jedini ima antibakterijsko djelovanje koje ciljano pruža učinak protiv akni, a uz to vrlo rijetko uzrokuje klasično perutanje kože kao što je slučaj kod retinola. Pritom ne zaboravite kako je retinal najbliže što možete dobiti vitaminu A koji se izdaje na recept.

Kada govorimo o retinalu kao najučinkovitijem obliku retinoida dostupnom u drogerijskim proizvodima i to u moćnoj koncentraciji od čak 0,1% (što je ekvivalent 1% retinola), već skoro tri godine Olival Professional Vitaminski serum RA, bestseler je i jedan od mnogima omiljenih seruma. Poznato je kako klasičan retinol, ubrzavajući staničnu izmjenu često može izazvati ljuštenje i privremenu iritaciju koja se ogleda u crvenilu i suhoći kože. Retinal je prilikom uvođenja mnogo nježniji, a kako bi potencijalna iritacija bila još manja, u formulaciji Vitaminskog seruma RA nalaze se i ceramidi, bisabolol i alantoin koji dodatno štite i njeguju kožu. Retinal je poseban po tome što, osim na bore, učinkovito djeluje i na druge nepravilnosti kao što su akne i komedoni te postupno ujednačava teksturu tena umanjujući vidljivost hiperpigmentacija.   

S obzirom na to da je riječ o laganoj serumskoj emulziji, vrlo lako se uklapa u rutine za sve tipove kože i još jednostavnije kombinira s drugim proizvodima, a posebno s kremama. Tako su Vitaminski serum RA i Peptidna krema idealna kombinaciju za suhu kožu, s Vitaminskom kremom B3 čini učinkovitu kombinaciju za masnu kožu, a uz Amino aktivator CM za osjetljivu kožu.  

Bez obzira na to za koji oblik retinoida se odlučiš i bez obzira na to krećeš li tek s uvođenjem retinoida u svoju rutinu njege kože lica je već dugo prakticiraš, ne možemo dovoljno puta naglasiti kako je uz ovakav serum neizostavna i zaštita od sunca te redovito i pravilno korištenje proizvoda sa zaštitnim faktorom.

FotoPR
BeautySavjetiZnate li razliku između retinoida, retinola ili retinala? Sada je idealno vrijeme...

Pieceofshhh Studio ima novu kampanju za kolekciju inspiriranu trešnjama

Svojim novim dizajnerskim potezom, Pieceofshhh Studio još jednom potvrđuje svoju originalnost u kreativnom izražavanju. Predstavljen je novi nastavak Times New Romance kolekcije koja odiše...

Obiteljski hotel kraj plaže u kojem je svaki trenutak uživanje

Moderna udobnost ovdje vas priprema za sporiji tempo života. Svaki je trenutak pozivnica na proslavu sadašnjosti. Brojne zanimljive aktivnosti i gurmanska iskustva isprepliću se...

Facebook

99,687FanovaLajkaj

instagram