Najbolji svjetski barmen o svestranom i čarobnom svijetu miksologije

Razgovarali smo s dobitnikom prestižne nagrade World's Best Bartender 2022 by World Class.

Stvaranje koktela, sljubljivanje okusa te poznavanje istih, posebna je umjetnost. Sve više ljudi interesira se upravo o tome. Kako spojiti tradicionalno s modernim, koje je piće trenutno jako popularno te na što obratiti pozornost u ovom specifičnom poslu, rekao nam je Adrian Michalcik – dobitnik prestižne nagrade World’s Best Bartender 2022 by World Class, koji je proteklih dana svoje znanje i kreativnost podijelio s kolegama i zaljubljenicima u Zagrebu i Splitu.

  • Vaš posao zvuči kao posao iz snova. Kada ste znali da se želite njime baviti?

Od rane dobi bavio sam se profesionalnim sportom i mislio sam da ću postati profesionalni sportaš.. Međutim, tijekom srednjoškolskih dana kada sam pohađao Hotel Academy, neočekivano sam se zainteresirao za gastronomiju. Jasno se sjećam djetinjstva kada su moji roditelji u Slovačkoj dočekivali susjede s hranom i pićem. Ta ljubav prema gostoprimstvu postala je još jača kada sam počeo srednju školu, posebno u okolini bara. Osjećao sam duboku povezanost s tim sjećanjem iz djetinjstva.

Nakon završetka srednje škole, otkrio sam paralelu između sporta i gastronomije. U hokeju na ledu, gdje sam igrao kao vratar, pronašao sam sličnosti između svoje uloge i uloge barmena. Konobari su bili kao igrači ispred mene, a ja, kao barmen, bio sam kao vratar. Bar mi je postao čarobno mjesto gdje ljudi dolaze, druže se i dijele neko posebno zajedništvo, baš kao što se sjećam uspomena iz djetinjstva. Taj osjećaj bliskosti i topline osvojio je moje srce, i od tada sam zaljubljen u svijet miksologije.

 

  • Iza Vas su brojne svjetske nagrade i priznanja. Koji biste izdvojili i zašto?

Mislim da sada ne govorim samo u svoje ime, već u ime svih barmena općenito. Osvajanje Worldclass natjecanja globalno je, vjerojatno san svakog profesionalca koji voli natjecanja, a mogu potvrditi da je to nevjerojatan osjećaj i otvara mnoga vrata u budućnosti. To je trenutak koji mijenja život u karijeri barmena. Osobno želim da svi ljudi koji naporno rade i možda imaju ovaj san, mogu to iskusiti na vlastitoj koži, jer je to zaista onaj poseban trenutak koji vam pruža mnoge prilike u budućnosti.

  • Kako biste opisali Hrvatsku, s obzirom da ste posjetili Split i Zagreb?

Hrvatska je nevjerojatna zemlja koju sam posjetio već nekoliko puta i uvijek sam impresioniran toplinom i gostoljubivošću ljudi te raznolikošću zemlje. Ovdje postoji ogroman potencijal za gastronomiju i ugostiteljstvo u budućnosti, a i ovo što sam posjetio, na visokoj je razini. Vjerujem da ima mnogo lokalnih okusa i sastojaka koje možemo koristiti kao barmeni. Uvijek ću se rado vraćati u Hrvatsku, bilo u glavni grad Zagreb ili na obalu u gradove poput Splita ili okolnih gradova. Kao što sam već mnogo puta rekao, Hrvatska je nevjerojatna zemlja na Mediteranu koja mi je jako draga.

  • S obzirom da na neki način i kreirate trendove kada je u pitanju piće, točnije kokteli, koji je po Vama trenutno najpopularniji koktel?

To ovisi o više faktora. Mislim da je kultura aperitiva još uvijek prisutna, pa bi to moglo biti nešto s niskim udjelom alkohola, osvježavajuće poput raznih vrsta spritz koktela. No, ako govorimo o specifičnim koktelima, mislim da je trenutno koktel Paloma postao vrlo trendi, s obzirom da je tequila globalno popularna, a tequila u kombinaciji s grejpom i limunadom stvara vrlo osvježavajuće piće, lagan za konzumaciju, privlačan potrošačima. Mislim da bi ovo mogao biti novi trend poput gin-tonica.

  • Koji je vama osobno najdraži koktel koji ste do sada napravili i zašto?

Zapravo nemam jasan odgovor na ovo pitanje jer nemam jedan najdraži koktel. No, jedan od koktela koji mi je ostao u pamćenju je koktel nazvan “EQUALITY”, koji sam poslužio prošle godine na globalnom finalu u Sydneyu. To je jednostavno zato što je moje omiljeno jako alkoholno piće viski, a moje omiljeno aperitivno piće je šampanjac. Ovaj koktel je jednostavna kombinacija viskija, šampanjca, jagode s malo javorovog sirupa i angosture. Bio je vrlo jednostavan, svidio se mnoštvu ljudi, i to je piće koje odgovara svakom dijelu dana, u svakoj prilici i svakome.

  • Postoji li samo jedan alkohol za koji smatrate da se savršeno kombinira i rezultira idealnim koktelom?

Da, svakako. Svi alkoholi imaju svoje jedinstvene kvalitete, no ponekad imamo više prostora za kreativnost, primjerice u piću koji nema toliko izražen karakter kao što je to slučaj kod vodke. Kao barmeni, imamo poprilično slobodu za stvaranje pića u bilo kojem smjeru. Ako to usporedimo s umjetnošću, kao slikar koji ima prazan list papira ispred sebe, svako piće ima svoju vlastitu ljepotu i naša je odgovornost kao barmena imati znanje o jakim alkoholnim pićima i truditi se razumijeti okusne profile te koristiti okuse koji će naglasiti i istaknuti to piće u konačnom proizvodu.

  • S obzirom na to da je Vaš posao vrlo interaktivan, pripremate li i u privatno vrijeme koktele za svoje prijatelje?

Nemam naviku pripremati koktele kod kuće, pokušavam to izbjegavati. Uvijek govorim ljudima da ako žele visokokvalitetni koktel, bit ću vrlo sretan da ih ugostim u baru, na poslu. Ponekad, kada se sastanemo s prijateljima, naravno da pripremim neko piće unaprijed koje mogu samo uliti kada se nađemo. Jer mislim da ako provodimo vrijeme s prijateljima, trebali bismo provesti vrijeme zajedno. Vrijeme provedeno s prijateljima za mene je neprocjenjivo, pa ne volim trošiti vrijeme na pripremu koktela. Mnogi ljudi me pitaju, na različitim mjestima, mogu li napraviti piće na vjenčanjima ili kad posjetim obitelj ili prijatelje, ali ako žele dobar koktel, uvijek ih pozivam u svoj bar. Tijekom tih prigoda radije provodim vrijeme s prijateljima nego miksajući koktele.

  • Postoji li neka misao ili savjet koji biste poručili mladim osobama koje bi se htjele baviti ovim poslom?

Ako se odlučite za bartending, budite sigurni da volite ljude, jer je ovaj posao posvećen ljudima. Ako volite koktele, trudite se što više učiti o bazi (alkoholnim pićima) koje koristite, o svim sastojcima koje koristite. Pokušajte okusiti što više različitih okusa, upijajte inspiraciju koja je posvuda oko nas, iz svijeta gastronomije, umjetnosti, prirode, knjiga u kojima možete pronaći zanimljive priče i iz povijesti, koje možete koristiti u svojim kreacijama koktela. I jednostavno budite sretni. Uvijek budite iskreni i poslužujte goste s ljubavlju.

GastroNajbolji svjetski barmen o svestranom i čarobnom svijetu miksologije

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Jeste li spremni za blagdansko slavlje uz Favbet? Otkrijte sve čari Samove Božićne Avanture!

Blagdanska čarolija stiže u Favbet! Ove zime, Samova Božićna Avantura donosi uzbudljivo iskustvo za sve ljubitelje izazova. Promocija traje od 16. prosinca 2024. do 12. siječnja 2025., a...

Facebook

100,860FanovaLajkaj