Veljača je mjesec krafni, a ove godine najdraže su nam one s okusom Raffaella

Meke, izdašne i pune bogatog kokos okusa.

Siječanj je mnogima najsporiji i najmanje omiljen mjesec u godini. Vlada opća besparica, ljudi se oporavljaju od prosinačkog ludila i praznika, hladnoća obavija dane, a mrak rano pada – no već s dolaskom veljače kao da se veselje vraća u ljude, a karnevali i pokladno razdoblje tjeraju nas na ludovanje, maskiranje i uživanje u životu. Tu osim izlazaka i druženja definitivno mislimo i na hedonističko uživanje u krafnama koje su simbol ovog mjeseca.

Mekane, pune slasnog punjenja i s raznim preljevima, krafne su vladarice naših gastro snova ovog mjeseca, a ove godine smo ih se posebno zaželjeli jesti u Raffaello, kokos izdanju. Recept vam donosimo u nastavku i uopće ne sumnjamo da će vas oduševiti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SUGARFINA TIME (@sugarfinatime)

Raffaello krafne

Sastojci:

Tijesto:

  • 1000 g brašna (tip 400)
  • 1 kockica svježeg kvasca
  • 120 g šećera
  • 120 ml suncokretovog ulja
  • 570 ml mlijeka
  • Malo korice limuna
  • ½ žličica soli
  • 50 ml ruma
  • 8 kom žumanjaka

Nadjev:

  • 100 g namaza od kokosa
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice sira Mascarpone
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 4 kom želatine u listićima
  • 1 žlica namaza od kokosa

Ukrašavanje:

  • Nekoliko Raffaello kuglica (jedna po krafni)

Postupak pripreme:

  • Namočite želatinu u hladnoj vodi 10 minuta. U lonac dodajte tek toliko vode da pokrije dno i zagrijte na najslabijoj temperaturi. U to dodajte ocijeđenu želatinu i miješajte dok se potpuno ne otopi te maknite s vatre. Zagrijte namaz od kokosa kako bi postao više tekuć.
  • Istucite slatko vrhnje dok se ne zgusne te umiješajte otopljenu želatinu. Dodajte šećer u prahu, mascarpone sir, aromu vanilije, limunov sok, kokosov namaz i sve izmiksajte u čvrstu kremu. Kremu stavite u hladnjak na najmanje 3 – 4 sata, najbolje preko noći.
  • Svi sastojci za krafne moraju biti sobne temperature. Zagrijte mlijeko. U pola toplog mlijeka umiješajte žličicu šećera i u to razmrvite kvasac. Pustite da se diže 10 minuta. U drugu polovicu dodajte šećer i pričekajte da se otopi. U međuvremenu prosijte brašno i u njega umiješajte dignuti kvasac. Posolite i promiješajte. Kuhačom polako i lagano umiješajte žumanjke, limunovu koricu, rum, ulje i preostalo slatko mlijeko. Tijesto mijesite 15-20 minuta. Zatim ostavite da se diže 1 sat.
  • Tijesto podijelite na pola i od svake polovice odrežite komad tijesta, težine otprilike 50-60 grama. Veličina ovisi o željenoj veličini gotovih krafni. Zamislite da će gotova krafna biti barem duplo veća nakon dizanja i prženja. Ako želite jako velike krafne, onda uzmite 80-90 grama tijesta.
  • Dijelove tijesta oblikujte u kuglu. Formirane krafne prekrijte krpom i ostavite na toplom oko sat vremena.
  • Zadnjih nekoliko minuta počnite polako grijati ulje. Zagrijte ulje na srednju do nižu temperaturu, jer je jako bitno da se krafne prže polako – tako će biti pečene, a ne sirove u sredini. Ako imate termometar, zagrijte ulje na temperaturu od 155-160 stupnjeva.
  • Kad se ulje zagrije dodajte krafne. Krafne moraju imati dovoljno prostora za rast. Pokrijte ih poklopcem i pustite da se prže 3-4 minute, odnosno dok s donje strane ne porumene. Zatim ih okrenite, te ih pržite s druge strane isto onoliko vremena koliko ste ih pržili s prve strane.
  • Važno je cijelo vrijeme pratiti proces prženja. Izmjerite temperaturu ulja nekoliko puta i pazite da ne padne ispod 155. Pržene krafne stavite na papirnate ručnike ili rešetku da upiju višak ulja ili da se višak ulja ocijedi.
  • Krafne prerežite na pola i u sredinu nadjenite s kremom. Pospite šećerom u prahu i u sredinu dodajte Raffaello kuglicu na vrh.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SanRemo (@sanremobakery)

GastroReceptiVeljača je mjesec krafni, a ove godine najdraže su nam one s...

Pieceofshhh Studio ima novu kampanju za kolekciju inspiriranu trešnjama

Svojim novim dizajnerskim potezom, Pieceofshhh Studio još jednom potvrđuje svoju originalnost u kreativnom izražavanju. Predstavljen je novi nastavak Times New Romance kolekcije koja odiše...

Obiteljski hotel kraj plaže u kojem je svaki trenutak uživanje

Moderna udobnost ovdje vas priprema za sporiji tempo života. Svaki je trenutak pozivnica na proslavu sadašnjosti. Brojne zanimljive aktivnosti i gurmanska iskustva isprepliću se...

Svjetsku popularnost stekli inovativnim optičkim materijalima. U Zagrebu napokon FLEYE Copenhagen

FLEYE Copenhagen, vodeći nišni brend u optičkoj industriji stigao je u zagrebački Opto Centar. Inovativne jednogodišnje kolekcije, kreirane jedinstvenim kombinacijama hipoalergenih materijala, više od...

Pieceofshhh Studio ima novu kampanju za kolekciju inspiriranu trešnjama

Svojim novim dizajnerskim potezom, Pieceofshhh Studio još jednom potvrđuje svoju originalnost u kreativnom izražavanju. Predstavljen je novi nastavak Times New Romance kolekcije koja odiše...

Zagreb dobio novu kraljicu – okrunjena je Lanett Whitney

Lanett Whitney izabrana je za novu Kraljicu Zagreba u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Lentu i cvijeće uručio joj je Dževad Halilović, a krunu joj je predala Kraljica...

Facebook

99,687FanovaLajkaj

instagram