Domaći sirupi od kadulje, bazge ili maline uvijek su puno finiji od onih kupovnih, a ovog ljeta nam je omiljena domaća verzija soka ona od slatko-kiselih limuna, tog citrusnog simbola Mediterana. Limuni su riznice zdravlja, lako se uzgajaju i u vrtu i u teglama na balkonu, a sada u njima cijelog ljeta možete uživati u verziji domaćeg soka koji će vas rashladiti i za najvećih vrućina.
Kao i sa sirupima od, recimo, bazge, ni ovaj nije teško napraviti. Zapravo, jako je jednostavno i jeftino – trebaju vam tek dva sastojka te malo strpljenja i dobre volje. Rezultat je neodoljivo slatki limun sirup koji možete koristiti za sokove, koktele, kolače, preljev za palačinke ili pak kao dodatak domaćem sladoledu.
Domaći sirup od limuna
Sastojci:
- 12 limuna
- 200 grama šećera
Postupak pripreme:
- Ako ikako možete, nabavite domaće limune koji nisu špricani. Zatim ih operete, prerežite po pola i ocijedite im sok. Sakupljeni sok pomiješajte s 200 grama šećera u posudi i stavite na laganu vatru kuhati – uz oprez da tekućina ne zavrije!
- Kada primijetite da je sirup blizu vrenja, smanjite vatru i kuhajte ga dodatno dok se ne zgusne, odnosno dok ne dobijete teksturu sirupa. Zatim u tekućinu dodatno dodajte koricu limuna koje ste prije iscijedili te izgasite vatru. Sve ostavite da odmara oko sad vremena, dok se ne ohladi. Procijedite svoj sirup, spremite ga u staklenku te koristite po želji u razne svrhe!