Cimet rolice-mašnice: Preslatki recept za jesenske dane

Klasičan recept neobičnog oblika.

Studeni je stigao, a s njim i kratki dani, kada se s posla već vraćamo po mraku. I iako nam se teško prilagoditi na manjak svjetla i sunca, duge večeri možemo iskoristiti itekako produktivno – za izradu novih slastica i kolača! Prvi jesenski recept koji će se naći na našoj ‘to-do’ listi svakako su mirisne cimet rolice – ali ovog puta u obliku elegantnih mašnica!

Kako su mašnice ove godine posvuda, od naše kose, preko cipela i kardigana, bilo je i vrijeme da ih unesemo u naše recepte. Tako ćete ove cimet rolice zapravo klasičnog recepta formirati u oblik mašnica, a ako ne znate kako to izvesti – donosimo upute u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Arina Kysh (@arinakysh)

Cimet rolice-mašnice

Sastojci:

Za tijesto:

  • 450 g glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 30 g šećera
  • 80 g otopljenog maslaca
  • 7 g suhog kvasca
  • Prstohvat soli

Za nadjev:

  • 50 g omekšalog maslaca
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta

Za premazivanje:

  • 1 jaje, umućeno s malo vode

Za posipanje:

  • Šećer u prahu

Postupak pripreme:

  • U zdjeli pomiješajte sve sastojke za tijesto – brašno, mlijeko, jaje, šećer, otopljeni maslac, kvasac i prstohvat soli. Zatim mijesite tijesto na srednjoj brzini oko 3 do 5 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  • Prebacite tijesto u blago nauljenu zdjelu, prekrijte ga čistom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
  • Dok se tijesto diže, u maloj posudi pomiješajte omekšani maslac, smeđi šećer i cimet dok ne dobijete glatku pastu.
  • Kada se tijesto digne, podijelite ga na 12 jednakih dijelova. Svaki komad razvaljajte u krug, premažite pripremljenim nadjevom i preklopite na pola. Na preklopljenom tijestu napravite dva reza, ali pazite da ne prerežete skroz do ruba. Preklopite krajeve prema sredini i formirajte oblik mašne, središnji dio okrenite prema gore kako bi dobili formu mašnice.
  • Posložite oblikovane mašne na lim obložen papirom za pečenje, prekrijte ih i ostavite da odstoje još 30 minuta kako bi dodatno narasle.
  • Prije pečenja, premažite mašne umućenim jajetom s malo vode kako bi dobile sjajnu zlatno-smeđu boju. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta, dok mašne ne postanu lijepo pečene i zlatne.
  • Kada su vaše cimet mašnice pečene, ostavite ih da se ohlade na rešetki. Prije posluživanja pospite ih šećerom u prahu.
GastroReceptiCimet rolice-mašnice: Preslatki recept za jesenske dane

Facebook

99,687FanovaLajkaj