Medovnik, tradicionalna medena torta, odavno je omiljen desert u srednjoeuropskoj kuhinji. Njegova karakteristična slojevitost, bogatstvo okusa meda i blago karamelizirane kore čine ga pravim užitkom. Ovaj recept donosi modernu varijantu klasičnog medovnika – obogaćenog svježim malinama koje daju sočnost i laganu kiselost, savršeno nadopunjujući slatkoću meda – taman za proljetni stol!
View this post on Instagram
Medovnik s malinama
Sastojci:
Za kore:
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
- 3 žlice meda
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 jaja
- 450 g glatkog brašna
Za kremu:
- 500 g kiselog vrhnja (20% m.m.)
- 200 g šećera u prahu
- 250 ml slatkog vrhnja
- 200 g svježeg sira (mascarpone ili krem sir)
- 1 vanilin šećer
- 300 g svježih malina
Postupak pripreme:
- U posudi na pari otopite maslac, dodajte šećer i med te miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte sodu bikarbonu i miješajte dok ne zapjeni. Maknite s vatre i umiješajte razmućena jaja, neprestano miješajući. Postepeno dodajte brašno i zamijesite mekano tijesto. Tijesto podijelite na 6 dijelova i razvaljajte tanke krugove. Pecite svaki sloj na 180 °C oko 5-7 minuta dok ne postanu zlatnosmeđi. Pustite da se potpuno ohlade.
- U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, šećer u prahu, mascarpone i vanilin šećer. Posebno istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u kremu. Dodajte maline i lagano promiješajte dok se krema ne sjedini.
- Na svaku koru nanesite sloj kreme i ravnomjerno rasporedite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i kremu. Završite kremom i dekorirajte malinama. Ostavite tortu u hladnjaku najmanje 12 sati kako bi kore omekšale i povezale se s kremom.
View this post on Instagram