U svijetu gdje su doručci često svedeni na brzinu i funkcionalnost, postoji nešto čarobno u trenutku kad sjednete s toplim pecivom u ruci, šalicom kave i tihim, sunčanim jutrom. I malo što može toliko uljepšati taj trenutak kao danski klasik a– Danish pastry. Hrskavo, bogato, putrasto, a opet nježno – ovo lisnato pecivo s različitim punjenjima već desetljećima osvaja srca sladokusaca diljem svijeta.
No iako nosi ime ‘dansko’, njegova priča, kao i mnoge druge u svijetu gastronomije, nije sasvim jednostavna. Danish pastry, poznat u Danskoj pod nazivom ‘wienerbrød’ (doslovno ‘bečki kruh’), svoje korijene vuče upravo iz Beča. Tijekom 19. stoljeća, danski pekari štrajkali su tražeći bolje uvjete rada, a pekare su privremeno popunjavali austrijski radnici. Sa sobom su donijeli recepte za slojevita, lisnata peciva, koja su se ubrzo svidjela lokalnom stanovništvu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Danski pekari su, po povratku na svoja radna mjesta, prilagodili austrijsku tehniku svom stilu: s više maslaca, domaćim punjenjima i umjetničkim oblikovanjem. Tako je nastalo ono što danas poznajemo kao Danish pastry – poslastica koja spaja austrijsku tradiciju s danskom jednostavnošću i elegancijom.
Danas je ovo pecivo zaštitni znak danske pekarske kulture i često ga se nalazi na svakom kutku Kopenhagena, bilo u klasičnom obliku s vanilijom i pekmezom, ili u modernim varijacijama s pistacijom, karamelom ili čak lavandom. Evo i recepta za klasičnu verziju s vanilijom i malinom.
Danish pecivo s kremom od vanilije i malinom
Sastojci (za 10-ak peciva):
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 10 g soli
- 10 g suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
- 250 ml mlijeka (mlakog)
- 1 jaje
- 300 g maslaca (hladnog, za laminiranje)
- Za kremu od vanilije (pastry cream):
- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 mahuna vanilije (ili 1 žličica ekstrakta)
- 4 žumanjka
- 40 g gustina
- 30 g maslaca
Za nadjev:
- 150 g malina (svježih ili smrznutih)
- 1 žlica šećera
Za premaz:
- 1 jaje + žlica mlijeka
- Šećer u prahu za posipanje
Postupak pripreme:
Priprema tijesta (dan ranije ili rano ujutro):
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i suhi kvasac. Dodajte mlijeko i jaje te zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, prekrijte i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
- Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik. Maslac narežite na tanke listove i rasporedite po sredini tijesta. Preklopite tijesto kao pismo i razvaljajte opet. Ponovite preklapanje i razvaljivanje tri puta, hladeći tijesto 20-ak minuta između svakog preklapanja. Time se stvara karakteristična lisnata struktura.
Priprema kreme od vanilije:
- Zagrijte mlijeko s vanilijom do vrenja. U zasebnoj zdjeli umutite žumanjke, šećer i gustin. Polako ulijte vruće mlijeko u smjesu uz stalno miješanje, vratite sve u lonac i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte maslac, dobro promiješajte, pokrijte folijom (direktno na kremu) i ohladite.
Priprema malina:
- Zagrijte maline sa šećerom dok ne omekšaju, lagano ih zgnječite vilicom i ostavite da se ohlade.
Oblikovanje peciva:
- Razvaljajte tijesto na 0,5 cm debljine i narežite na kvadrate. U sredinu svakog kvadrata stavite žlicu kreme i malo malina. Preklopite rubove prema unutra (za klasični oblik ‘cvijeta’ ili kuvertice) ili ih oblikujte po želji.
- Posložite na lim, premažite jajem, i ostavite da se dižu 30 minuta.
Pečenje:
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 18–20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Pustite da se ohlade i – pospite šećerom u prahu za završni touch.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.