Danish pastry: Evo kako da sami napravite najpoželjniju skandi slasticu

Otkrivamo vam zašto je dansko lisnato pecivo puno više od običnog deserta i kako ga pripremiti kod kuće s kremom od vanilije i malinama.

U svijetu gdje su doručci često svedeni na brzinu i funkcionalnost, postoji nešto čarobno u trenutku kad sjednete s toplim pecivom u ruci, šalicom kave i tihim, sunčanim jutrom. I malo što može toliko uljepšati taj trenutak kao danski klasik a– Danish pastry. Hrskavo, bogato, putrasto, a opet nježno – ovo lisnato pecivo s različitim punjenjima već desetljećima osvaja srca sladokusaca diljem svijeta.

No iako nosi ime ‘dansko’, njegova priča, kao i mnoge druge u svijetu gastronomije, nije sasvim jednostavna. Danish pastry, poznat u Danskoj pod nazivom ‘wienerbrød’ (doslovno ‘bečki kruh’), svoje korijene vuče upravo iz Beča. Tijekom 19. stoljeća, danski pekari štrajkali su tražeći bolje uvjete rada, a pekare su privremeno popunjavali austrijski radnici. Sa sobom su donijeli recepte za slojevita, lisnata peciva, koja su se ubrzo svidjela lokalnom stanovništvu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli A FRESH TART (@afreshtart_antwerp)

Danski pekari su, po povratku na svoja radna mjesta, prilagodili austrijsku tehniku svom stilu: s više maslaca, domaćim punjenjima i umjetničkim oblikovanjem. Tako je nastalo ono što danas poznajemo kao Danish pastry – poslastica koja spaja austrijsku tradiciju s danskom jednostavnošću i elegancijom.

Danas je ovo pecivo zaštitni znak danske pekarske kulture i često ga se nalazi na svakom kutku Kopenhagena, bilo u klasičnom obliku s vanilijom i pekmezom, ili u modernim varijacijama s pistacijom, karamelom ili čak lavandom. Evo i recepta za klasičnu verziju s vanilijom i malinom.

Danish pecivo s kremom od vanilije i malinom

Sastojci (za 10-ak peciva):

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 10 g soli
  • 10 g suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
  • 250 ml mlijeka (mlakog)
  • 1 jaje
  • 300 g maslaca (hladnog, za laminiranje)
  • Za kremu od vanilije (pastry cream):
  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 mahuna vanilije (ili 1 žličica ekstrakta)
  • 4 žumanjka
  • 40 g gustina
  • 30 g maslaca

Za nadjev:

  • 150 g malina (svježih ili smrznutih)
  • 1 žlica šećera

Za premaz:

  • 1 jaje + žlica mlijeka
  • Šećer u prahu za posipanje

Postupak pripreme:

Priprema tijesta (dan ranije ili rano ujutro):

  • U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i suhi kvasac. Dodajte mlijeko i jaje te zamijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, prekrijte i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
  • Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik. Maslac narežite na tanke listove i rasporedite po sredini tijesta. Preklopite tijesto kao pismo i razvaljajte opet. Ponovite preklapanje i razvaljivanje tri puta, hladeći tijesto 20-ak minuta između svakog preklapanja. Time se stvara karakteristična lisnata struktura.

Priprema kreme od vanilije:

  • Zagrijte mlijeko s vanilijom do vrenja. U zasebnoj zdjeli umutite žumanjke, šećer i gustin. Polako ulijte vruće mlijeko u smjesu uz stalno miješanje, vratite sve u lonac i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte maslac, dobro promiješajte, pokrijte folijom (direktno na kremu) i ohladite.

Priprema malina:

  • Zagrijte maline sa šećerom dok ne omekšaju, lagano ih zgnječite vilicom i ostavite da se ohlade.

Oblikovanje peciva:

  • Razvaljajte tijesto na 0,5 cm debljine i narežite na kvadrate. U sredinu svakog kvadrata stavite žlicu kreme i malo malina. Preklopite rubove prema unutra (za klasični oblik ‘cvijeta’ ili kuvertice) ili ih oblikujte po želji.
  • Posložite na lim, premažite jajem, i ostavite da se dižu 30 minuta.

Pečenje:

  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 18–20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Pustite da se ohlade i – pospite šećerom u prahu za završni touch.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Arôme Bakery (@aromebakerylondon)

GastroReceptiDanish pastry: Evo kako da sami napravite najpoželjniju skandi slasticu

Facebook

100,860FanovaLajkaj