Na krovu pržionice Four Wheel Coffee Roasters, održan je prvi Zagreb’s Hot Summer Milk Jam – latte art throwdown i ljetni rooftop party koji je okupio bariste, ljubitelje kave, kreativce i sve koji vjeruju da kava nije samo napitak, već i doživljaj.
Iza ovog inspirativnog događaja stoji Karlo Purić, barista i vlasnik pržionice, s idejom da ponovno probudi domaću specialty coffee scenu, koja je posljednji put ovako živjela još davne 2012. godine. I uspjelo mu je; krov se pretvorio u vibrantno mjesto susreta, kreativnog nadmetanja u latte artu i opuštenog ljetnog druženja uz glazbu, zalazak sunca i signature Paloma koktel koji je za tu priliku osigurala Coca-Cola.

Poseban trenutak večeri bio je mystery box challenge u polufinalu i finalu; natjecatelji su, osim latte arta, morali osmisliti i vlastiti koktel koristeći Coca-Cola spiritse, Three Cents mixere i Monin sirupe, što je publici dalo priliku da vidi njihove vještine i kreativnost pod pritiskom, u stilu pravog coffee & cocktail showdowna.
U natjecateljskom dijelu najviše su se istaknuli Dominik Pranjić, koji je osvojio prvo mjesto, Bruno Jelić na drugom, Lovro Majić na trećem i Ivan Tota koji je završio kao četvrti.
Gosti su uživali u svježe pečenim pizzama koje su na licu mjesta pripremali Mihaela Vargašević i Vedran Bošković, a nitko nije otišao kući praznih ruku; za sve uzvanike pripremljen je i goodiebag sa sitnicama koje mirišu na ljeto i kavu. Uz podršku partnera kao što su Dukat (mlijeko), Inker (šalice), Sproud (švedsko plant-based mlijeko od graška), La Marzocco (aparat) i Kramah (merch), event je vizualno i sadržajno bio na visokoj razini, a ni iznenadna kiša nije uspjela pokvariti dobru vibru, dapače, samo je dodatno začinila atmosferu.
O svemu što se događalo na krovu, najbolje govori Karlo sam:
“Event je na kraju ispao iznad svakih očekivanja. Od obične ideje u glavi do realizacije u manje od dva mjeseca, uz pomoć obitelji, prijatelja i sponzora, uspjeli smo prirediti pravi mali ljetni spektakl i pružiti Zagrebu i Hrvatskoj nešto što nedostaje na coffee sceni.
Cilj je bio okupiti coffee zajednicu, pokrenuti stvari i pokazati da i kod nas mogu nastati velike priče iz malih formata – organizirali smo jednu ‘ozbiljnu zezanciju’ uz puno gadgeta, mercha i promo materijala, a bilo je tu i ‘novčića’ (1. mjesto 1000€, 2. mjesto 500€, 3. mjesto 250€). Mislim da smo uspjeli, čak nas ni kiša nije omela u jednom trenutku, već popravila raspoloženje pa je party bio još bolji.
Ekipa je iznimno zadovoljna organizacijom i atmosferom, a rooftop se pokazao kao savršena lokacija; svi smo na jednom mjestu, povezani i motivirani. Upravo ovakva okupljanja idealna su prilika da ponovno zajednički pokrenemo Croatian SCA chapter, međusobno se podržavamo i gradimo barističku scenu. Budući da nas je u Hrvatskoj malo, šteta je da svatko djeluje izolirano, u svom ‘bunkeru’, umjesto da udružimo snage i pomažemo jedni drugima. Zajedno možemo osigurati da talentirani baristi ponovno zablistaju na svjetskoj pozornici.
Volio bih da Milk Jam postane tradicija i, na neki način, odskočna daska, kako za svakog natjecatelja pojedinačno, tako i za cijelu zajednicu okupljenu oko Croatian SCA. Uz dobru kavu, koktele, hranu, glazbu i, naravno, sjajno društvo, vjerujem da možemo stvoriti ono nešto što svi već godinama priželjkujemo.“