Jesen je godišnje doba koje traži tople, utješne okuse; miris cimeta, slatkoću karamele i kremastu teksturu koja se topi u ustima. Upravo zato cheesecake sa slanom karamelom savršeno utjelovljuje duh sezone: raskošan, a jednostavan, sladak, ali s notom iznenađenja. Ovaj desert spaja najbolje iz oba svijeta – kremasti sir i karamelizirani šećer u harmoniju koja miriše na topli dom i večeri uz svijeće.
Bilo da ga poslužite nakon nedjeljnog ručka ili kao desert za posebne prilike, ovaj cheesecake je onaj tip kolača koji izgleda impresivno, a zapravo ne traži komplicirane korake. Tajna uspjeha leži u kremastom nadjevu i gustoj, slatko-slanoj karamelnoj glazuri koja ga pretvara u pravu jesensku poslasticu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Cheesecake sa slanom karamelom
Sastojci:
Sastojci za podlogu:
- 200 g mljevenih keksa (digestive ili petit beurre)
- 100 g otopljenog maslaca
- prstohvat cimeta
Sastojci za kremu:
- 600 g krem sira (Philadelphia ili sličan)
- 200 g kiselog vrhnja
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica brašna
Za slanu karamelu:
- 200 g šećera
- 80 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
- 120 ml vrhnja za šlag
- prstohvat krupne morske soli
Postupak pripreme:
- U zdjeli pomiješajte mljevene kekse, rastopljeni maslac i malo cimeta. Smjesu utisnite u dno okruglog kalupa obloženog papirom za pečenje. Stavite u hladnjak 15 minuta da se stegne dok pripremate kremu.
- U velikoj posudi izmiksajte krem sir, kiselo vrhnje i šećer dok ne postane glatko. Dodajte jedno po jedno jaje, zatim vaniliju i brašno. Sve dobro sjedinite, ali nemojte previše miješati kako bi smjesa ostala prozračna. Ulijte preko podloge i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 50–60 minuta, dok sredina ne bude tek blago drhtava. Kad je gotov, ostavite da se potpuno ohladi, pa zatim stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, idealno preko noći.
- U loncu na srednjoj vatri polako otapajte šećer bez miješanja, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Uklonite s vatre i umiješajte maslac, zatim vrhnje (polako, jer može zapjeniti). Vratite kratko na vatru dok se sve ne sjedini u glatki umak, a zatim dodajte morsku sol. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
- Ohlađeni cheesecake prelijte karamelom i po želji pospite dodatnim prstohvatom morske soli ili sjeckanim prženim lješnjacima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


