Jesenski cheesecake sa slanom karamelom: Desert koji oduševljava nepce

Najfinija verzija cheesecakea kakvu još niste probali.

Jesen je godišnje doba koje traži tople, utješne okuse; miris cimeta, slatkoću karamele i kremastu teksturu koja se topi u ustima. Upravo zato cheesecake sa slanom karamelom savršeno utjelovljuje duh sezone: raskošan, a jednostavan, sladak, ali s notom iznenađenja. Ovaj desert spaja najbolje iz oba svijeta – kremasti sir i karamelizirani šećer u harmoniju koja miriše na topli dom i večeri uz svijeće.

Bilo da ga poslužite nakon nedjeljnog ručka ili kao desert za posebne prilike, ovaj cheesecake je onaj tip kolača koji izgleda impresivno, a zapravo ne traži komplicirane korake. Tajna uspjeha leži u kremastom nadjevu i gustoj, slatko-slanoj karamelnoj glazuri koja ga pretvara u pravu jesensku poslasticu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kinuskikissa (@kinuskikissa)

Cheesecake sa slanom karamelom

Sastojci:

Sastojci za podlogu:

  • 200 g mljevenih keksa (digestive ili petit beurre)
  • 100 g otopljenog maslaca
  • prstohvat cimeta

Sastojci za kremu:

  • 600 g krem sira (Philadelphia ili sličan)
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica brašna

Za slanu karamelu:

  • 200 g šećera
  • 80 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 120 ml vrhnja za šlag
  • prstohvat krupne morske soli

Postupak pripreme:

  • U zdjeli pomiješajte mljevene kekse, rastopljeni maslac i malo cimeta. Smjesu utisnite u dno okruglog kalupa obloženog papirom za pečenje. Stavite u hladnjak 15 minuta da se stegne dok pripremate kremu.
  • U velikoj posudi izmiksajte krem sir, kiselo vrhnje i šećer dok ne postane glatko. Dodajte jedno po jedno jaje, zatim vaniliju i brašno. Sve dobro sjedinite, ali nemojte previše miješati kako bi smjesa ostala prozračna. Ulijte preko podloge i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 50–60 minuta, dok sredina ne bude tek blago drhtava. Kad je gotov, ostavite da se potpuno ohladi, pa zatim stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, idealno preko noći.
  • U loncu na srednjoj vatri polako otapajte šećer bez miješanja, dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Uklonite s vatre i umiješajte maslac, zatim vrhnje (polako, jer može zapjeniti). Vratite kratko na vatru dok se sve ne sjedini u glatki umak, a zatim dodajte morsku sol. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
  • Ohlađeni cheesecake prelijte karamelom i po želji pospite dodatnim prstohvatom morske soli ili sjeckanim prženim lješnjacima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Benrabeh Mustapha (@therecipestream)

GastroReceptiJesenski cheesecake sa slanom karamelom: Desert koji oduševljava nepce

Magični jug Hrvatske: top lokacije u blizini Dubrovnika

Recimo u Cavtat! Mjestašce udaljeno pola sata automobilom od Dubrovnika nudi puno kvalitetnih opcija hotelskog i privatnog smještaja, nekoliko sjajnih restorana, opcija za kupanje,...

Facebook

100,860FanovaLajkaj