Večera pod morem? Moguće je i u Europi, a ne samo na Maldivima

Saznali smo sve o tome gdje možete doživjeti ovo iskustvo.

Postoje mjesta na svijetu koja brišu granice između arhitekture, prirode i umjetnosti. Jedno od njih nalazi se na samom jugu Norveške, u mirnom mjestu Lindesnes. Tamo, ispod površine mora, smjestio se restoran koji je promijenio pojam fine dininga i zove se ‘Under’.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Under (@underlindesnes)

Smješten pet i pol metara ispod razine mora, ‘Under’ je mnogo više od restorana. Zgradu je projektirao renomirani norveški studio Snøhetta, poznat po svojim inovativnim arhitektonskim rješenjima koja stapaju prirodu i prostor. Restoran izvana izgleda poput betonskog monolita koji je djelomično potonuo u more, dok hrapava fasada s vremenom postaje dom algama i morskim organizmima. Tako objekt ne stoji ‘nasuprot’ prirodi, već joj se doslovno ‘pridružuje’ te tvori simbiozu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Under (@underlindesnes)

Ulazak u restoran vodi vas kroz dugi hodnik koji simbolično predstavlja prelazak s kopna u more. Na njegovom kraju otvara se prizor koji oduzima dah: ogromni stakleni prozor pruža panoramski pogled na morsko dno i život ispod površine vode. U tišini se čuju samo suptilni zvukovi vode i povremeni šum ribljeg jata koje prolazi pokraj prozora, čini se kao nezaboravno iskustvo, zare ne?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Under (@underlindesnes)

Kuhinja inspirirana sjeverom

Glavni kuhar Nicolai Ellitsgaard vodi tim koji gastronomiju shvaća kao priču o okolišu. Na meniju se nalaze svježe ulovljeni morski plodovi, divljač, samoniklo bilje i alge, a sve dolazi iz neposredne blizine restorana. Ellitsgaard vjeruje u filozofiju ‘od prirode – za prirodu’, pa su jela jednostavna u strukturi, ali bogata u doživljaju. Služe se višeslojni meniji od desetak sljedova.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Under (@underlindesnes)

‘Under’ je prvi podvodni restoran u Europi, a istodobno i najveći na svijetu. Prostire se na više od 500 kvadrata i može primiti do 90 gostiju. Osvjetljenje je diskretno, a atmosfera gotovo meditativna. Restoran se može pohvaliti i Michelinovom zvjezdicom, što potvrđuje da se iza njegovog spektakularnog izgleda krije i jednako izuzetna kulinarska izvrsnost. Ono što ga dodatno razlikuje od drugih luksuznih restorana jest njegova povezanost s istraživanjem – ‘Under’ služi i kao centar za proučavanje morskog ekosustava, gdje se promatra i dokumentira život ispod površine mora.

Sve detalje o rezervacijama i cijenama degustacijskih menija možete pronaći klikom na link – i da, cijene su visoke, ali u ovom ambijentu i s ovako kvalitetnom hranom, opravdane su.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Under (@underlindesnes)

GastroJolie apetiteVečera pod morem? Moguće je i u Europi, a ne samo na...

Facebook

100,860FanovaLajkaj