Kringle je ime za estonski tradicionalni slatki kruh koji se jede za blagdane i razna slavlja. Ova slastica koja na jednostavan način kombinira mekano slatko tijesto i mirisni cimet nije toliko zahtjevna za napraviti, a zasigurno može uljepšati bilo koji uskrsni stol i natjerati vas da iskušate neke nove tradicije za doručak. Kako je pripremiti, saznajte u nastavku:
Sastojci za tijesto (za dva kruha):
- 3 dl mlijeka
- 2 žlice šećera
- 1 kvasac
- 700 g glatkog brašna
- 10 dag maslaca (omekšanog)
- 2 jaja
- prstohvat soli
Fila od cimeta:
- 4 žlice cimeta
- 20 žlica šećera
- 15 dag maslaca (omekšanog)
- po želji naribana korica limuna ili naranče
View this post on Instagram
Postupak:
Prvo u velikoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko, šećer i kvasac i pustite ih na 10-ak minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Potom dodajte maslac, jaja i sol i miksajte smjesu polagano dodavajući prosijano brašno dok se ne formira mekano tijesto. Tijesto prebacite u podmazanu posudu, pokrijte ga i pustite na sat vremena koliko će mu trebati da se udvostruči. Tijesto nakon toga ga zamotajte u prozirnu foliju i pustite da se ohladi u hladnjak na sat vremena. Za filu od cimeta u posudi pomiješajte cimet, omekšani maslac, naribanu koricu limuna ili naranče i šećer.
Nakon što je ohlađeno, tijesto podijelite na dva dijela koja ćete razvaljati u obliku pravokutnika. Razmažite filu i zamotajte u roladu koju ćete onda poprečno prerezati da se otkriju slojevi cimeta. Dvije strane uvijte u pletenicu i složite u vijenčić (pogledajte video na kraju teksta). Pustite da odstoje sat vremena dok se ne udvostruče.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite oko 30 minuta. Sačekajte da se ohladi prije posluživanja ako uspijete izdržati!
Način motanja pogledajte u videu: