‘Astrokuharica’ i ‘Psi u svemiru’ za sve male, ali i velike ljubitelje životinja i svemira

Super kul slikovnice za klince zabavnog i edukativnog karaktera

Kakve veze imaju pas i svemir? Na prvi pogled nikakve, ali kad se sjetimo da je prvo živo biće u svemiru bio jedan pas, Lajka, i to davne 1957., onda itekako imaju. Upravo ova, i još mnogo drugih zanimljivih činjenica i zgoda o psima i svemiru, opisane su u dječjoj slikovnici ‘Psi u svemiru’, autorice Jasne Jasne Žmak i ilustratorice Dubravke Kolanović, koje smatraju kako dječja radoznalost i mašta ne poznaju granice, a da su svemir, zvijezde, letjelice, nebo i planeti čaroban svijet u koji djeca mogu uroniti i uživati učeći. A kada tomu dodamo i pse, koji u ovom slučaju lete, odnosno letjeli su u taj nedostižan i beskrajan svemir, imamo savršenu priču.

Dobre priče uspijevaju povezati stvarnost i maštu, svojom istinitošću potiču na razmišljanje, a ljepotom riječi i slike razvijaju ljubav prema umjetnosti. Upravo to čini ova slikovnica, objavljena u listopadu prošle godine, u suradnji s udrugom „Kako psi komuniciraju“.

 

Ista ta udruga prošli tjedan objavila je novu dječju slikovnicu pod nazivom Astrokuharica, koja je ujedno prva hrvatska, a vrlo vjerojatno i svjetska, ilustrirana astro kuharica, namijenjena djeci od okvirno 6 do 12 godina (ali i odraslima koji nisu vješti u kuhanju, a ni u astronomiji), kroz koju mogu učiti ne samo kako pripremati jela, nego i što ta jela znače u astronomiji (npr. galaksijska pizza podučava o galaksijama, dugine boje na ražnjićima o spektru boja/dugi i sl.).

Na 40 stranica i kroz 12 recepata, objašnjeno je 12 astronomskih pojmova, koji će dijete uvesti u čarobni svijet svemira i kuhanja; originalni recepti za čokolaksije, dugine boje na štapiću, slojeve Zemlje u staklenki i još mnogo toga, jednostavnošću pripreme i čarolijom okusa osvojit će svakoga tko ih jednom isproba.

Astrokuharica je nastala u suradnji s najpoznatijom hrvatskom astrofizičarkom prof. dr. sc. Vernesom Smolčić i njezinim portalom Astroučionica, na kojemu popularizira astronomiju, kako za velike, tako i za male. Recepte potpisuje Miljenka Kuhar, zaljubljenica u kuhanje i uvijek spremna za isprobavanje novih kulinarskih ideja, a ilustracije nagrađivana ilustratorica Vanda Čižmek, čiji odlični radovi „nose“ cijelu kuharicu.

Obje knjige se, osim pojedinačno, mogu kupiti i u kompletu, što je odlična ponuda, jer je na taj način njihova cijena snižena za 30%, a kao što je već spomenuto ranije u članku, osmišljene su u suradnji s udrugom „Kako psi komuniciraju“. Udruga je nastala s ciljem poboljšanja odnosa između psa i čovjeka kroz upoznavanje psećega govora tijela i njegova značenja za komunikaciju između psa i okoline. Osnovale su je tri zaljubljenice u pse, spremne na svakodnevno učenje i usavršavanje. Njihova priča započela je 2017. godine, istoimenim prvim hrvatskim priručnikom pseće komunikacije, autorice i voditeljice udruge Mirte Jambrović.

Autoričino dugogodišnje iskustvo i rad sa psima utkani su u svaku stranicu ovog priručnika korisnog svima koji imaju pse, ali i onima koji pse vole. Priručnik je naišao na izuzetno pozitivne kritike kinološke i veterinarske struke, što je dovelo do povećane potražnje među vlasnicima i ljubiteljima pasa te su ga 2019. godine osvježili novim tiskom. U travnju 2019. godine nastavljaju rad još jednom uspješnom kampanjom – “Prva četiri su najvažnija„ koja ističe važnost pravilne rane socijalizacije štenaca te pobuđuje svijest budućih i sadašnjih vlasnika pasa, uzgajivača i šire javnosti o tome koliko je važno da štenci kvalitetno provedu prva dva mjeseca života u leglu s majkom. Važnost kampanje prepoznao je i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji joj je dodijelio svoje pokroviteljstvo.

Više detalja o radu udruge Kako psi komuniciraju, kao i knjigama ‘Psi u svemiru’ i ‘Astrokuharica’ možete pronaći na službenoj stranici: https://kakopsikomuniciraju.hr/

LifestyleKultura'Astrokuharica' i 'Psi u svemiru' za sve male, ali i velike ljubitelje...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram