Kada bismo morali izdvojiti samo jedno jelo koje nas neodoljivo podsjeća na prve hladnije jesenske dane, sezonske okuse i mirise, to bi svakako bila gusta krem juha od svježih vrganja. Jesen je doba čestih kiša, ali i sunčanih dana, a ti uvjeti savršeno odgovaraju rastu gljiva po šumama. Dosta vlage i oborina, ali i dovoljno topline jamče da će uskoro brojni šumoviti predjeli Hrvatske postati pravne riznice gljiva. I dok volimo i trubače i bukovače i šampinjone, najviše se veselimo dolasku svježih vrganja na naš stol.
Aromatični, prepuni vitamina i minerala esencijalnih za pravilno funkcioniranje našeg organizma, ukusni i jednostavni za pripremu – vrganji su kraljevska gljiva, a mi vam zato danas predstavljamo odličan recept za ultimativni jesenski comfort food – juhu od vrganja koja će vas oboriti s nogu.
Krem juha od vrganja
Sastojci:
- 300 g svježih vrganja
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 4 grančice peršina
- 2 grančice majčine dušice
- 800 ml povrtnog temeljca ili vode
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica maslaca
- 3 žlice maslinova ulja
- sol
- papar
Postupak pripeme:
- U posudi rastopite maslac i na njemu zažutite sitno nasjeckan luk. Gljive očistite i izrežite na ploške te ih bacite na luk, dodajte sitno izrezan češnjak, peršin, grančicu majčine dušice i pirjajte dok gljive ne omekšaju.
- Zatim sve zalijte povrtnim temeljcem ili vodom, posolite, popaprite, dodajte slatko vrhnje (možete koristiti i kiselo vrhnje) i kuhajte još nekoliko minuta.
- Prije serviranja juhu pokapajte s malo maslinova ulja i jedite uz šnitu tamnog kruha. Ako se sve ne pojede za ručak, ova će juha biti dobra i hladna uz prepečeni kruh ili tost. Možete dodati malo sušenih vrganja koje prije namočite u toploj vodi. Isto tako za juhu umjesto vrganja možete koristiti i šampinjone, bukovače, lisičke, dedeke, trubice… Za koju god kombinaciju se odlučite, garantiramo da ćete biti oduševljeni rezultatom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.