Jedina potvrda koja nam treba u vezi toga da je jesen doista stigla je postavljanje brojnih štandova s pečenim kestenima diljem grada. Miris pečenih kestena u zraku automatski nas asocira na hladne dane, zubato sunce i šarenilo jesenskog lišća, a nema nam slađeg nego kušati prve sezonske kestene i kesten pire. Ako se i vi ubrajate među one koji se vesele slasticama koje donosi ovo godišnje doba te želite do maksimuma uživati u trenutno dostupnim plodovima, preporučamo vam da se okušate u izradi torte koju vam donosimo u nastavku. Njezina kombinacija okusa oduševila bi svakakoga.
Torta od kestena i čokolade
Sastojci:
- 225 grama tamne čokolade
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 125 grama maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi
- 435 grama nezaslađenog kesten pirea
- 2 žlice ruma
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 65 grama šećera
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za tortu premažite s malo maslaca ili obložite papirom za pečenje. Čokoladu grubo nasjeckajte na komade, rastopite je i stavite sa strane. Bjelanjke odvojite od žumanjaka, stavite ih u posudu u koju ćete dodati prstohvat soli i istucite ih u snijeg.
- U drugoj posudi umutite maslac, kesten pire i šećer. Dodajte žumanjke, rum, ekstrakt od vanilije i čokoladu. U smjesu zatim dodajte žlicu snijega od bjelanjaka, dobro promiješajte pa polako dodajte ostatak i izmiksajte da se sve spoji.
- Tijesto ulijte u kalup za pečenje i pecite 40-50 minuta. Torta mora ostati nešto mekša u sredini. Čačkalicom možete provjeriti je li pečena, ali ne smije izaći potpuno čista kako biskvit ne bi bio presuh.
- Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi i na kraju je ukrasite po želji – šlagom ili šećerom u prahu.
View this post on Instagram