Pripremite slasna domaća peciva sa šumskim voćem za dobro jutro

Za sve one koji obožavaju pekarske proizvode, ali traže zdraviju, homemade alternativu.

Svi znamo da su Hrvati veliki ljubitelji pekarskih proizvoda. Zapravo, toliko volimo naše pekarnice i miris svježih peciva da se stranci često šale kako nigdje na svijetu po glavi stanovnika nema toliko pekarnica kao u Lijepoj Našoj. Pa ipak, ponekad se zaželimo i domaćih peciva, a ne samo onih kupovnih. Osim omiljenih buhtla i kroasana, kiflica i mekanih slanih pereca, volimo i mirisne pužiće od cimeta, čokolade ili, u ovom slučaju, šumskog voća.

Ova slasna pekarska poslastica uvijek je finija kada se napravi u kuhinji kod kuće, no kad se kupi, a mi smo pronašli i jednostavan recept uz koji ćete se svakog jutra moći gostiti za doručak ovim slasnim rolanim pecivima od dizanog tijesta. Uz bogati nadjev od šumskog voća, bilo ono svježe ili smrznuto, ove će rolice s dodatkom vanilije i cimeta biti omiljeni snack na vašem stolu – a vjerujte nam, nije ih uopće teško ni komplicirano napraviti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Glory Patisserie (@glorypatisserie)

Domaća peciva sa šumskim voćem

Sastojci: 

  • 180 g glatkog brašna
  • 15 g  svježeg kvasca
  • 0,7 dl mlijeka
  • 30 g maslaca
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žumanjak
  • malo vanilin-šećera i soli
  • ribana korica ½ limuna
  • 250 g miješanog šumskog voća (može i smrznutog)
  • 1 žlica šećera
  • 1,25 dl mlijeka
  • 1 žličica vanilin šećera
  • mješavina šećera u prahu i cimeta za posip

Postupak pripreme:

  • U malo mlakoga mlijeka otopite svježi kvasac, dodajte mu miješajući 2 žlice brašna pa ga odložite na toplo da nabuja. Zatim mu dodajte otopljeni maslac, preostalo brašno, cimet, žumanjak, vanilin šećer, sol, koricu limuna i preostalo mlijeko te sve dobro promiješajte. Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto, pokrijte ga ubrusom i ostavite na toplome mjestu pola sata da nabuja. U međuvremenu očistite, operite i dobro osušite šumsko voće. Ako koristite zamrznuto voće, neka se prije uporabe otopi i ocijedi.
  • Dizano tijesto razvucite valjkom u pravokutnik debeo 5 mm. Narežite ga na 10 traka širokih po 3 cm, a po njima raspodijelite pripremljeno voće. Pospite ga cimetom pa trake tijesta s nadjevom savijte u pužiće. U prikladnom kalupu za pečenje ugrijte mlijeko, šećer i vanilin šećer. Na tu tekućinu složite pužiće. Neka pokriveni ubrusom odstoje još 15 minuta, a zatim ih pecite prekrivene aluminijskom folijom na temperaturi od 180°C. Nakon 15 minuta maknite foliju i pužiće pecite još 12 minuta.
  • Na kraju možete poslužiti svoje pužiće same, tople iz šalicu kave ili čaja, ili ih dodato posipati šećerom u prahu ili preliti umakom od šumskog voća za još bogatiji okus.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ch-em Thériault (@charlene.bree)

GastroReceptiPripremite slasna domaća peciva sa šumskim voćem za dobro jutro

Facebook

99,687FanovaLajkaj