Pizzocheri, talijansko jelo koje zaslužuje da ga isprobate

Manje poznato van Italije, ali ne i manje ukusno!

Kada pričamo o kuhinjama koje se mogu svrstati u najukusnije, niti jedna rasprava ne može proći bez Italije. Nadaleko poznata po jednostavnim jelima koji su okusima bez premca, sigurno možete nabrojati barem nekoliko talijanskih delicija koje obožavate jesti, a i sigurno se među njima nalazi barem jedna vrsta tjestenine. Ovaj put, pažnju ćemo vam skrenuti na recept koji je jako popularan na sjeveru Italije, a ako nas pitate – zaslužuje puno veću slavu!

Dakle, ako se nađete na sjeveru Italije i na meniju ugledate „pizzocheri“, nemojte oklijevati. Riječ je o jako ukusnom i bogatom tanjuru tjestenine napravljene od heljdinog brašna, kuhane s keljom, krumpirima, maslacem i nekoliko vrsta sira. Lokalni specijalitet hit je u zimskim mjesecima, a kako još uvijek nismo dočekali proljetne temperature, predlažemo da ga napravite kod kuće i barem u mislima otputujete u Italiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ginevra (@ginevralatini)

Sastojci za pizzochere/tjesteninu:

  • Heljdino brašno 400 g
  • Glatko bijelo brašno 100 g
  • Voda  (temperature 50°) 285 ml

Ostali sastojci:

  • Maslac 80 g
  • Polumasni sir sobne temperature 180 g (u Italiji se koristi casera sir, ali edamer, gouda, fontina, gruyere… svi mogu odlično poslužiti kao zamjena)
  • Grana Padano DOP (može se zamijeniti parmezanom) 40 g
  • Krumpiri 240 g
  • Češnjak 2 češnja
  • Kelj 200 g
  • Morska krupna sol 60 g

Postupak:

  1. U zdjeli pomiješamo heljdino i glatko brašno te dodamo vodu. Na ravnu površinu pospemo malo heljdinog brašna i mijesimo energično sve dok smjesa ne postane svilenkasta i elastična. Važno je da smjesa ne bude premekana.
  2. Razvaljajte tijesto, neka bude 2 – 3 mm debljine i počnite ga rezati na rezance široke 7 cm. Zatim po tri rezanca stavite jednog na drugog, ako je potrebno, između malo pospite heljdinim brašnom i režite na manje trakice, tzv. fettucine širine 0,5 – 1 cm.
  3. U lonac stavite otprilike 6 litara vode da prokuha. Narežite također na rezance kelj, ali tako da prije odstranite vanjske listove i korjenasti dio.
  4. Ogulite i narežite krumpire na kockice od cca 1 – 2 cm. U vodu kad prokuha dodajte 60 g soli.
  5. Ubacite samo krumpire i ostavite ih 2 minute. Za to vrijeme narežite sir prethodno izvađen na sobnu temperaturu na tanke šnitice.
  6. Ubacite kelj, a nakon 4 minute dodajte i polovicu pripremljene tjestenine u istu vodu u kojoj se kuha povrće. Kuhajte sve zajedno još 4 minute. Za to vrijeme nasjeckajte češnjak na polovice, odstranite središnji dio, rastopite maslac i zajedno ih kratko prepržite na umjerenoj vatri, dok maslac ne postane boje lješnjaka.
  7. Vatrostalnu posudu zagrijte, a onda izravno iz lonca, dobro ocijeđenu tjesteninu, kelj i krumpire, posložite u prvi sloj. Dodajte polumasni sir, pa onda opet sloj tjestenine, kelja i krumpira i tako sve dok imate sastojaka. Na kraju zalijte sve vrućim maslacem (iz kojeg ćete prethodno izvaditi polovice češnjaka) i pospite parmezanom.
  8. Za kraj možete još i kratko zapeći pizzochere u pećnici, ali i ne morate. Dobar tek!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annalisa Andreini (@annalisaandreini)

I mala napomena: ako pronađete negdje tjesteninu od heljdinog brašna, možete odmah krenuti od rezanja kelja i kuhanja. U tom slučaju samo produžite kuhanje tjestenine.

GastroReceptiPizzocheri, talijansko jelo koje zaslužuje da ga isprobate

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram