Zeleno vodeno srce Gorskog kotara: Izvor rijeke Kupe kao idilično vikend odredište

Vremenska prognoza za vikend predviđa puno sunca, pa je ovo savršena ideja za izlet u prirodu.

Prošle je godine hit vikend destinacija za bijeg u prirodu bio kanjon Kamačnik, a ove će to biti šetnica do izvora rijeke Kupe. Naime, u sklopu Nacionalnog parka Risnjak u samom srcu zelenog i šumovitog Gorskog kotara nalazi se i puteljak koji vodi do biserno čistog i iznimno dubokog izvora rijeke Kupe.

Naime, izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će vas očarati svojim izgledom. Ako tražite ideju za vikend izlet, ovo je savršeno odredište za vas – priroda je čarobna, cvrkut ptičica sve izraženiji, a pješačka staza pogodna za sve uzraste, pa će uživati i stariji i djeca.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli M A R I O J U R I N A (@mariojurina)

Ono što trebate znati pri planiranju svog posjeta je to da će vam iz Zagreba autom do ulaska u park trebati okvirno sat i pol vožnje, a da je posjet samom izvoru moguć iz dva smjera unutar granica Nacionalnog parka.

Prva opcija je staza koja kreće iz Razloga do izvora Kupe. Do sela Razloge koje se nalazi na obroncima iznad izvora Kupe, dolazi se cestom Crni Lug- Gerovo, s koje nakon Malog Sela treba skrenuti desno na usku asfaltnu cestu, da bi se nakon 8 km došlo do Razloga. Ovdje se nalazi veliko parkiralište i info punkt, a staza do izvora počinje nešto dalje, odmah kraj centra za posjetitelje Goranske kuća znanja. Put se do izvora Kupe najprije blaže, a zatim strmo spušta, presijecajući pri dnu kanjon Krašićevicu. Kanjon je većinu godine prohodan, ali za velikih kiša i u proljeće zbog topljenja snijega nabuja te zbog velikih količina vode predstavlja prepreku pri posjetu izvoru Kupe, udaljenom svega 5 minuta. To je ujedno i najkraći put do izvora, a šetnja u ovom slučaju traje tek 35 minuta.

Tamo je smještena i Rodna kuća rijeke Kupe, koja djeluje kao centar za prihvat, educiranje i informiranje posjetitelja koji svojim imenom jasno kazuje kako je smješten u neposrednoj blizini izvora Kupe, koja tako postaje jedina hrvatska rijeka s „rodnom kućom“, a u svom prostoru interpretira bogatu bioraznolikost ove tekućice.

Druga opcija je staza Hrvatsko – izvor Kupe. Hrvatsko je selo na granici sa Slovenijom, do kojeg se dolazi cestom iz smjera Delnica i Broda na Kupi, iz smjera Gerovo – Zamost te iz smjera Čabra. Staza počinje na lijevoj obali rijeke, na uređenoj lokaciji. Prvi dio staze do sela Kupari naziva se Ribička staza, koja cijelim putem prati tok rijeke i ima nekoliko odmorišta. Od Kupara dalje vodi makadamska cesta prolazeći kroz dalje kroz zaseoke Kupari Srednji i Gornji. Staza dalje ide najprije ravno livadom na kraju koje prelazi kanjon Sušicu, a zatim nakon pješačkog mosta prelazi se na desnu obalu rijeke Kupe. Do kraja se staza uspinje i spušta kanjonom do samog izvora rijeke Kupe. Za ovu šetnju trebat će vam oko sat i pol laganog hoda.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pointers Travel 🇭🇷 (@pointerstravel)

Zanimljivo je da se kod izvora rijeke Kupe nalazi i Goranska kuća znanja, koja je smještena u obližnjoj staroj seoskoj školi, a svrha joj je čuvati sjećanje na sela Razloge i njegovu povijest. Ovaj centar posjetiteljima pripovijeda priču o šindri, građevnom materijalu karakterističnom za Gorski kotar koji danas uglavnom izrađuju umirovljeni šumari. Govori i o seoskoj arhitekturi tipičnog goranskog naselja; o rukotvorinama i pletarstvu; pašnjacima i pčelarstvu. Centar govori i o tri životinje: skrovitom lovcu risu, najvećoj europskoj mački i simbolu NP Risnjak, vuku, najvećem pripadniku porodice pasa, i golemom samotnjaku medvjedu, najvećoj kopnenoj zvijeri, a koje sve možeš pronaći na područjima Risnjaka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ricardo Imbert (@ricardoimbert)

Sve u svemu, posjet izvoru Kupe u rano proljeće višestruko se isplati. Nadisat ćete se svježeg goranskog zraka, okupati suncem i uživati u šumu vode i crvkutu ptica unutar guste šume. Može li bajkovitije? Za sve dodatne informacije oko posjeta ovog lokaliteta NP Risnjak posjetite ovaj link i isplanirajte svoj bijeg u prirodu već danas.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🇭🇷 Croatia da scoprire (@croatia_info)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crobeactive (@crobeactive)

PutovanjaHrvatskaZeleno vodeno srce Gorskog kotara: Izvor rijeke Kupe kao idilično vikend odredište

„Kućna“ verzija brow lifta po prvi puta dostupna je i u Hrvatskoj

Beauty inovacije iz dana u dan, preplavljuju društvene mreže, a itekako je teško, ako ste prava beauty entuzijastica, ne zajahati na isti taj val....

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram