Što znamo o plavoj svjetlosti i kako se zaštititi?

Dermatolozi smatraju da za osobe koje provode puno vremena pred ekranima ima smisla uvesti zaštitu od plavog svjetla u redovnu njegu.

Izlazite iz stana, ulazite u stan, palite svjetlo. Računalo, mobitel, ostali digitalni uređaji… Konstantno ste izloženi utjecaju svjetlosnih zraka koje imaju određeni raspon utjecaja i na našu kožu.

Sunčeva svjetlost sadrži crvenu, narančastu, žutu, zelenu i plavu svjetlosnu zraku te mnogo nijansi ovih boja,  ovisno o energiji i valnoj duljini svake zrake (elektromagnetska radijacija). Kombinacija spektra obojenih svjetlosnih zraka stvara sunčevu svjetlost. Bez da kompliciramo i držimo predavanja, reći ćemo vam da, zrake na crvenom kraju svjetlosnog spektra imaju duže valne duljine, znači i manje energije, a na plavom kraju imaju kraće valne duljine, znači i više energije. I upravo plavo svjetlo čini nebo plavim.

Radeći, pa i u dokolici, dnevno provedemo pred ekranima sate i sate,  izlažući, kako oči tako i kožu, značajnim razinama plavog svjetla, a taj će se utjecaj početi pokazivati na našim licima. Osim sunčevog zračenja, umjetno svjetlo koje emitiraju ekrani dovodi do oštećenja kože, a mehanizam djelovanja je identičan – putem oksidativnog stresa. Istraživanja su pokazala da izloženost plavom svjetlu pridonosi stvaranju smeđih mrlja i hiperpigmentacija poput melazme, a moguće i fotostarenja te razgradnji kolagena, što vodi do pojave bora i opuštenosti kože.

Što napraviti?

Dermatolozi smatraju da za osobe koje provode puno vremena pred ekranima ima smisla uvesti zaštitu od plavog svjetla u redovnu njegu.

Intense Protect SPF 50+ krema za zaštitu od sunca je ultra širokog spektra zaštite. Po prvi puta, fotozaštita je proširena i dalje od UVB i UVA zraka, a sve kako bi se pokrio i za kožu opasan dio sunčevih zraka: visokoenergetsko vidljivo plavo svjetlo (HEV Blue Light). Prilagođena je najekstremnijim uvjetima sunčeve svjetlosti, kao i najosjetljivijim tipovima kože, te se upija za 3 sekunde osiguravajući pri tom tijekom 8 sati intenzivnu hidraciju  bez isušivanja. Otporna na znoj i vodu dolazi u nude nijansi i ne ostavlja bijele tragove.

Intense Protect

Osim preranog starenja kože, koje može ubrzati plavo svjetlo, zrake mogu uzrokovati i poremećaje spavanja. I zato, pustite uređaje da se i oni odmore!

 

BeautyPreparativna kozmetikaŠto znamo o plavoj svjetlosti i kako se zaštititi?

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram