Nutella podiže prašinu čim je se spomene. Neki je obožavaju i ne mogu zamisliti uživanje u palačinkama ili vaflima bez nje, dok su drugi pak zakleti protivnici ovog čokoladnog namaza jer je iznimno kaloričan, pun masti i općenito – nezdrav.
Iako bismo se svi trebali složiti da originalna Nutella definitivno nije najzdravija namirnica na svijetu, jednako tako se možemo složiti s time da je većini ljudi jako ukusna. Kako onda pomiriti želju za kremastim čoko namazom i zdravu prehranu? Jednostavno!
Pronašli smo recept za zdravu, sirovu Nutellu koju možete napraviti u vlastitoj kuhinji. I ne, neće biti ista kao original – bit će još i bolja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Uz samo nekoliko zdravih, kvalitetnih sastojaka i uz pomoć dobrog blendera, možete napraviti čokoladni namaz s dodatkom prženih lješnjaka koji će biti neodoljiv svim vašim ukućanima. Spoj sirovog kakaa, pečenih lješnjaka, kreme od datulja i malo rogača stvorit će rapsodiju okusa. Iako će i takav domaći namaz biti kaloričan, bit će uvelike zdraviji od onog kupovnog. Kontrolirat ćete sve namirnice koje u njega idu, prilagoditi ga vlastitom ukusu i uz to ćete biti sigurni da niste dodavali bijeli rafinirani šećer i nezdrava ulja.
Bacite se stoga na posao i pripremite sirovu vegansku Nutellu:
Sastojci:
- 200g svježih datulja (bez koštica)
- 50g lješnjaka
- 1 žlica mljevenog rogača
- 4-5mm štapića vanilije
- 1 čaša destilirane vode
- 25-30 g kakao praha (po ukusu)
Postupak pripreme:
Za pripremu ovog namaza postoje dvije opcije. Prva je da lješnjake potopite preko noći u vodu i zatim isperete. Zatim ih stavite u blender i pustite da se dobro izblendaju, dok ne postanu maslac. Druga opcija je da lješnjake stavite na pleh i prepržite na pek papiru u pećnici na 160 stupnjeva, oko 15 minuta i pri tome pazite da ne pregore. Nakon toga ih izvadite i stavite u krpu te očistite od ljuskica. Potom ih stavite blendati i blendajte ih sve dok ne dobijete maslac od lješnjaka. Zatim svježe datulje očistite od koštica, a od štapića vanilije odrežite 4-5 milimetara. U blender s maslacem od lješnjaka zatim dodajte još i vaniliju, rogač, datulje i sirovi kakao prah. Sve ponovno dobro izblendajte i kada ste zadovoljni okusom preselite u staklene posudice i spremite u frižider na hlađenje.
View this post on Instagram