Panna cotta je jednostavna za pripremu jer se radi o kuhanoj kremi dosta sličnoj pudingu, a ono što je čini pravim užitkom za nepce su raznovrsni preljevi. Ovaj desert možete kombinirati sa svježim voćem, kompotom ili preljevima od šumskog voća, malina, borovnica i sličnog voća.
Priprema je jednostavna i kratkotrajna, a potrebno vam je tek nekoliko sastojaka. U originalnoj verziji recepta potrebno je zakuhati kravlje mlijeko i slatko vrhnje sa šećerom, no ako želite barem malo zdraviju verziju sa smanjenim brojem kalorija, isprobajte napraviti panna cottu sa sojinim mlijekom i nekim od prirodnih zaslađivača. Primjer ovog neodoljivog recepta donosimo vam u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 250 ml sojinog mlijeka s okusom vanilije
- 250 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice meda
- 1 vrećica želatine u prahu
- 200 g zaleđenog voća po želji
- 1 žlica meda ili 2 žlice stevije
Postupak pripreme:
Želatinu saspite u malu zdjelicu i dodajte joj 4 žlice vode. Ostavite 10 minuta da nabubri. Mlijeko za to vrijeme pomiješajte s medom i vrhnjem te sve zagrijte, ali pripazite da ne počne kipiti. U zagrijano mlijeko dodajte još i esenciju vanilije, ako želite. Kada se sve dobro zagrijalo, u smjesu ubacite i nabubrenu želatinu, maknite s vatre i počnite energično miješati. Miješajte 5-10 minuta s pjenjačom te nakon toga saspite tekućinu u prethodno navlažene čaše ili posudice. Sve stavite u frižider da se dobro stisne. Za voćni preljev je potrebno smrznuto voće staviti u lončić te ga na vatri otopiti. Možete voću dodati i malo meda ili stevije, kako ne bi bilo prekiselo. Kada preljev bude gustoće koje želite, stavite ga malo hladiti, a zatim njime prelijte u čašama složenu kremu od mlijeka i vrhnja. Sve dodatno dobro ohladite i poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.